Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Cinci ani de la disparitia compozitorului brailean Iannis Xenakis

In urma cu cinci ani, la Paris, s-a stins din viata compozitorul, arhitectul si inginerul Iannis Xenakis, nascut la Braila in 1922.
Iannis Xenakis a fost brailean de origine greaca. A urmat cursurile scolii primare la Scoala Elena din Braila si a studiat pianul la Scoala de Muzica a "Lyrei" cu profesoara Thalia Dimopol. La zece ani a plecat in Grecia pentru a-si continua studiile, insa vacantele si le petrecea la Braila, cu parintii. A urmat Scoala Politehnica din Atena, in 1947 devenind inginer, dar, in paralel, a continuat si studiile muzicale. Ca inginer, s-a stabilit la Paris, unde a urmat Facultatea de Arhitectura si a lucrat alaturi de arhitectul si muzicologul Corbusier. In paralel isi completeaza studiile muzicale la Conservatorul din Paris.
Este intemeietorul conceptului de mase muzicale de muzica stocastica (n.r. a hazardului) si muzica simbolica, prin introducerea calculului probabilitatilor si a teoriei ansamblurilor in compozitia muzicilor instrumentale, electronice sau prin computer si a inventat mai multe tehnici compozitionale. Creatia lui cuprinde aproximativ 120 de opere de muzica simfonica, electroacustica si de camera. Intre anii 1972 - 1989 a fost profesor la Universitatea Sorbona - Paris, a fost membru al Academiei Franceze, iar in 1981 a fost numit membru de onoare al Societatii Filarmonice "Lyra". In 1992 a venit in tara ca invitat de onoare al Ambasadei Frantei, iar la Braila a sustinut un recital in sala mare a Teatrului "Maria Filotti". Intre anii 1998 - 2000 la Braila a fost initiat Festivalul Muzicii Noi care purta numele renumitului brailean Iannis Xenakis.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii