Mergi la conţinutul principal

Ciinilor comunitari li se pregateste ceva

A trecut o luna de cind activitatea de stringere a ciinilor maidanezi de pe strazile Brailei a fost preluata de organizatia non-guvernamentala Asociatia pentru Protectia Animalelor si Mediului "Horez", dar pe strazile municipiului inca nu se vede o schimbare in bine. "Se va vedea, de la 1 octombrie!" promite Vasile Horez, seful ONG-ului respectiv. El ne-a spus ca, de o luna, de cind a preluat de la Directia de Administrare si Gospodarire Locala adapostul pentru ciini de la Lacu Sarat, a investit 200 de milioane de lei vechi, din surse proprii, pentru amenajarea padocurilor unde vor fi tinuti patrupezii capturati si a cabinetelor unde acestia vor fi tratati si vaccinati. "Am gasit un dezastru acolo si a fost foarte mult de lucru. In perioada asta am angajat si oamenii, 10 la numar, de la prinzatori, pina la tehnicieni si medic veterinar. In total, in septembrie, am prins cam 20 de ciini. De la 1 octombrie, insa, ne vom apuca serios de treaba. Asteptam reclamatii si sesizari vizind ciinii comunitari la dispeceratul asociatiei, de pe Str. Imparatul Traian, nr. 7, sau la cutia amplasata la intrarea in Primarie", ne-a declarat Horez.
Iubitorii de patrupede nu au fost uitati: cetatenii care vor sa adopte ciini comunitari trebuie sa depuna cerere la dispecerat, urmind ca adoptia sa se faca din biobaza situata in satul Lacu Sarat, linga gara, unde se poate ajunge cu mijloc de transport personal sau cu autobuzul nr. 6 al "Braicar". "Adoptiile se vor face doar pe baza de contract, mai exact ciinilor li se vor atasa crote la ureche, cu numar de inregistrare. Cetatenii vor semna pentru ciinii adoptati, iar daca animalele respective vor mai fi gasite abandonate pe domeniul public cei care le-au luat de la adapost vor fi amendati", ne-a declarat Vasile Horez.

Un ciine prins valoreaza 25 de lei

La "biobaza" de la Lacu Sarat pregatirile erau, ieri, in toi. In curte au fost amenajate cinci padocuri, ingradite cu garduri de plasa. Pe post de custi sint folosite portiuni din toboganul dezafectat de la Strandul pentru Copii. O solutie ingenioasa si de efect, s-ar putea spune. Horez intentioneaza sa cumpere pusti cu tranchilizante, dar pina atunci prinzatorii isi pregatesc laturi, creatie proprie, pentru capturarea ciinilor. Unul dintre cei care se vor afla in "linia 1" a frontului, in razboiul cu maidanezii, este Nicu Ivanovici. "Mie nu-mi place sa mi se spuna prinzator. Cum adica "prinzator"!? Hingher, asta-i meseria si nu inteleg de ce nu se mai foloseste cuvintul asta. Am lucrat ca hingher acum 30 de ani, la sectia Ecarisaj a ICB, si stiu cum se face treaba. Cu ciinii trebuie sa te adaptezi la situatie, daca vezi ca nu poti sa-i prinzi cu latul, ii ademenesti cu mincare si ii arunci in duba", ne-a spus Ivanovici, demonstrindu-ne practic cita dexteritate are cu latul, pe un catel care isi face veacul prin curtea adapostului.
Prinzatorii lui Horez spun ca, in putinele actiuni facute pina acum in municipiu, nu au intimpinat probleme din partea iubitorilor de animale. Cind vor intra serios in piine, ei spera sa fie insotiti de politisti comunitari, ca sa fie feriti de incidentele nedorite.
Asociatia lui Horez va tarifa Primaria pentru fiecare maidanez adunat de pe strazi. Concret, pentru fiecare ciine capturat se percepe un tarif de 25 de lei (250.000 lei vechi). Taxa pentru euthanasiere este de 2,70 lei, iar taxa pentru intretinere in azil este de 3,80 lei/ciine/zi. Agentii economici care solicita sa li se captureze ciinii din incinta societatii platesc acelasi tarif, de 25 lei per exemplar.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro