Mergi la conţinutul principal

Cifrele nu mint

Din nefericire pentru guvernanţi, dar mai ales şi pentru cei guvernaţi, cifrele nu mint. Ca guvern, mai poţi jongla, uneori, cu ele, le mai poţi cosmetiza puţin, ba chiar le poţi şi ascunde de ochii unei părţi a publicului, dar oricum ai da-o şi oricum le-ai aranjja, când vine vorba de calcule, cifrele sunt clare. Unu plus doi fac întotdeauna trei, ca şi doi plus unu sau ca şi 1,5 plus 1,5. Alt rezultat nu ai de unde scoate.

Cam aşa stau lucrurile şi cu bugetul şi calculele care stau la baza acestuia. Bugetul statului e un fel de portofel în care statul strânge bani şi din care cheltuie bani. Orice ai face, când cheltuieşti mai mult decât consumi, portofelul devine gol, iar diferenţa e undeva pe cardul de credit. Şi, orice ai face, ca să poţi cheltui în continuare mai mult pentru plăcerile vieţii, va trebui să mai reduci din altă parte. Aşa şi cu guvernul – oricare ar fi el: când cheltuieşte pe salarii şi pensii mai mult decât încasează, trebuie să se împrumute şi, în acelaşi timp, să mai reducă de undeva cheltuielile.

Asta s-a întâmplat în primele 6 luni ale acestui an – timp în care guvernarea PSD-ALDE a fost coordonată de cabinetul Sorin Grindeanu: cheltuielile au fost cu 6,3 miliarde de lei mai mari decât încasările, „gaura” fiind cu 2,4 miliarde de lei mai mare faţă de prima jumătate a anului 2016, a anunţat, zilele acestea, Ministerul Finanţelor.

Pe de altă parte, cheltuielile pentru investiţii ale statului - în general legate de infrastructură - au fost în perioada ianuarie – iunie 2017 de doar 6 miliarde de lei, mai mici cu 5 miliarde de lei faţă de primele 6 luni din anul trecut. Dar datele făcute publice de Ministerul Finanţelor Publice nu mai cuprinde şi această informaţie cât se poate de publică. Comparaţia cu cifrele de anul trecut a fost scoasă, în ultima vreme, din informarea oficială, astfel încât dezastrul să fie mai puţin vizibil. Sau, eventual, ascuns.

Ceea ce Guvernul se face că nu înţelege este că omisiunea unei cifre nu face nici ca situaţia să fie mai roz, nici că cifra respectivă nu poate fi găsită. Cine caută în arhiva seturilor de date ale MFP observă diferenţa uriaşă de 5 miliarde de lei, dintre cheltuielile cu investiţiile din primul semestru al acestui an şi cele din prima jumătate a anului trecut.

Dar cine caută şi mai departe află că nivelul investiţiilor statului din 2017 este mai mic şi faţă de cel din 2015, 2014, 2013 etc. Este, în continuare, cel mai mic nivel din ultimii 10 ani!

Într-adevăr, aceasta este „performanţa” Cabinetului Grindeanu, dar nu se poate uita faptul că 80% dintre vechii miniştri se regăsesc şi în structura noului Cabinet – inclusiv premierul Mihai Tudose. Vor fi rezultatele premierului Tudose mai bune, cel puţin la acest capitol? Rămâne de văzut după o lună, trei sau şase. De fiecare dată, însă, vom şti exact cum stau lucrurile. Şi asta din simplul motiv că, oricât ai încerca să le ascunzi, cifrele nu mint.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro