Mergi la conţinutul principal

Cifrele Covid cu adevărat relevante

Cifrele tot mai mari privind numărul de noi infectați cu Covid, din ultimele zile, nu reflectă cu adevărat realitatea. Chiar dacă impresionează tot mai puțin, cifrele reale sunt altele. Și, din păcate, mult mai mari. Oamenii continuă însă să se testeze singuri, acasă, fără să mai anunțe dacă sunt pozitivi și fără a mai „îngreuna”, astfel, statistica zilnică. Oricum, numărul de cazuri crește de la o zi la alta, semn că situația se agravează din nou, chiar dacă (sau mai ales pentru că) lumea și-a pierdut răbdarea.

Însă cifrele care contează acum cu adevărat – și am mai spus-o – sunt cele ale deceselor și, mai ales, cele ale internaților în secțiile de terapie intensivă – AT, cifre care sunt de asemenea mari. Prea mari! Practic, în privința bolnavilor în stare gravă de Covid, situația este aproape aceeași precum cea înregistrată la jumătatea lunii decembrie, când secțiile ATI erau aproape pline peste tot în țară, cu un număr de aproape 1.300 de paturi ocupate. Numărul zilnic de depistați pozitiv nu mai este relevant de mult. Era bine să fi avut 20.000 de cazuri noi pe zi, de exemplu, nu 6.000, dar în secțiile ATI să fie doar 200 de bolnavi internați. Sau ar fi dramatic să fie înregistrați doar 2.000 de bolnavi pe zi, dar în secțiile ATI să ajungă cam tot atâția.

Vaccinarea este la un nivel foarte mic, ca să fie relevant în această ecuație, mai ales că ritmul de vaccinare se menține încă redus, în ciuda cererii mari. România a pornit bine la acest capitol, în urmă cu vreo lună clasându-se pe podium în UE în privința numărului de vaccinări, dar s-a pierdut pe drum, ajungând acum în partea de jos a clasamentului. Și asta în ciuda unei cereri încă foarte ridicate de vaccinuri la nivelul populației. Evident, nici livrarea de vaccinuri nu este pe măsura cererii, dar startul ăla bun pare acum ratat, pe fondul unei organizări cu tot mai multe hibe și cu o capacitate de vaccinare care pare că s-a blocat undeva la pragul de 50.000 de oameni pe zi, când ar trebui să fie dublu.

Dar cifrele care vor conta cu adevărat vor fi acestea: câți dintre cei vaccinați complet se vor mai îmbolnăvi de Covid după 14 zile de la a doua doză, câți dintre ei vor ajunge la ATI și câți dintre aceștia din urmă își vor pierde viața. Când vom avea aceste cifre, vom ști clar ce urmează. De fapt, de aceste cifre va depinde nu atât campania de vaccinare, cât mai ales întoarcerea la acel normal după care tânjim deja de un an.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro