Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Cibu declară război clanului Buricea

* nu cu multă vreme în urmă, când acelaşi Buricea lăsa doar afişele liberalului pe microbuzele de tip maxi-taxi din cartier, Cibu îl cataloga pe acesta drept "un om de afaceri" * după ce au fost "pe bune" cu liberalii şi cu PDL, mai nou, alde Buricea asigură protecţia PSD-ului *

După ce ani la rând, cât a fost primar, preşedintele PNL Brăila, Constantin Cibu, a avut relaţii cordiale cu unii lideri ai lumii interlope locale, mai nou, liberalul a ajuns în situaţia de a-şi reclama public un fost amic, pentru faptul că îi obligă pe comercianţii din cartierul Vidin să dezlipească din vitrine, de pe geamuri sau din orice alt loc, afişele cu Crin Antonescu. Mai exact, liderul PNL local a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că filiala pe care o conduce este ţinta unui boicot agresiv al "bulibaşei" de Vidin, care îşi asmute oamenii să şteargă din cartier orice urmă de afişe ale liberalilor, ameninţându-i pe comercianţii care au astfel de materiale electorale în magazin: "Eu am să fac o interpelare la ministrul de Interne cât de curând, pentru că în Vidin se întâmplă nişte lucruri incredibile în ziua de astăzi. Adică acest bulibaşă care terorizează Vidinul de 20 de ani a început să se amestece şi în politică, dictând unde se pot pune afişe şi unde nu se pot pune afişe. Îşi permite ca oamenii lui să dea jos afişele partidelor care nu sunt simpatizate. Deci dacă instituţiile abilitate din Brăila nu-şi fac datoria, oricum, eu voi face o interpelare la ministrul de Interne în legătură cu această situaţie. Până când un grup de interlopi să terorizeze Brăiliţa la nesfârşit?"
Întrebat de redactorul "Obiectiv" la ce bulibaşă se referă, Cibu a spus iniţial că "nu ştie", iar când a fost atenţionat că nu poate să reclame pe cineva pe care nu-l ştie la ministru, Cibu a răspuns scurt "Buricea, ce, nu ştii?!". Întrebat fiind dacă nu cumva este acelaşi Buricea care îi asigura exclusivitatea lui şi PNL-ului, în aceelaşi cartier, în campania electorală de la locale din vara anului trecut şi care umplea geamurile microbuzelor de tip maxi-taxi cu imaginea primarului liberal, Cibu a ripostat: "Eu vorbesc de afişele pentru campania actuală. Sunt foarte mulţi comercianţi care au fost de acord să pună afişele PNL-ului pe interior, cum spune şi legea, cu acordul proprietarilor şi vin aceşti interlopi să lea dea jos. Nu mi se pare normal să îi ameninţe pe ăia de acolo. Intră în prăvălie şi-i ameninţă să le dea jos! E vorba de afişele PNL şi PDL, că ei sunt cu PSD-ul. Am tolerat multe la acest grup, dar acum sunt hotărât să intervin la toate nivelurile, să se termine odată pentru totdeauna. O să reclam şi la poliţie şi peste tot, dar o să fac intervenţie şi la ministrul de Interne, dacă nu se ia nici o măsură".
Precizăm că atunci când spune că "a tolerat multe la acest grup", Cibu spune adevărul şi numai adevărul, relaţiile sale cu liderul grupării de cartier amintite fiind de notorietate. Tot de notorietate au fost şi manevrele lui Buricea descrise acum de liderul liberal, dar care, în campania din 2008, au fost reclamate de şefi ai altor partide politice, beneficiarul de atunci fiind însuşi Constantin Cibu. La vremea respectivă, când i s-au cerut lămuriri cu privire la zelul cu care interlopii din Vidin s-au transformat în agenţi electorali pentru el, şeful PNL a declarat că Dumitrel Buricea nu este interlop, ci este un om de afaceri şi că-l cunoaşte de zeci de ani, când acesta era un simplu angajat la uzina "Progresul". Mai mult, Cibu a fost indignat de uşurinţa cu care unii reprezentanţi ai presei, dar şi unii consilieri îi califică pe unii oameni drept "interlopi": "Care mafie? Voi folosiţi cu foarte multă uşurinţă nişte termeni: mafie, interlop... Cum am văzut că a folosit domnul Damian când a zis că un reprezentant al lumii interlope a mers să-i controleze pe pescari. Ia stai, domnule, cum poţi să-l faci pe unul interlop, fără să ai dovezi în acest sens? Cum îţi permiţi aşa ceva? El n-a dat nume, dar eu ştiu la cine se referă şi nici măcar nu cunoaşte în amănunt problema. Pentru că, probabil, se referă la Buricea".
Amintim, de asemenea că, în anii trecuţi, când Constantin Cibu, aflat la putere, era în graţiile interlopilor, acesta nu se ferea să se afişeze cu unii dintre ei. Astfel, Dumitru Oprea, zis Titel Crăcănatu, a fost văzut pe la petrecerile organizate de Cibu, cu ocazia zilei sale de naştere, la care participau sute de persoane. De la aceste petreceri nu au lipsit nici fraţii Sgârcitu, cercetaţi în mai multe cauze penale, unele aflate pe rolul instanţelor de judecată. În legătură cu acest tip de invitaţi, pe care-i primea la masa sa şi alături de care petrecea, Cibu declara în urmă cu circa un an: "Eu nu am făcut niciodată de ziua mea invitaţii. Mi-am sărbătorit ziua odată cu ziua firmei «Phoenix» şi venea care vroia. Că au venit şi ei, asta e, dar nu i-am invitat eu. Nu sunt în relaţii aşa apropiate, cum zice lumea". În plus, afişele electorale ale fostului primar s-au plimbat şi pe microbuzele deţinute de familia Buricea din Vidin. De asemenea, în campania pentru alegerile locale din 2008, cu prilejul vizitei fostului premier Călin Popescu Tăriceanu pentru a-l sprijini pe primarul Cibu, în cartierul Chercea, deci departe de zona de influenţă a clanului Buricea din cartierul Radu Negru, a fost văzut în alaiul electoral şi Ghiţă Buricea.

06cibu2Interlopii, prieteni de taină ai politicienilor brăileni

Cotidianul "Obiectiv - Vocea Brăilei" a atras atenţia în repetate rânduri asupra strânsei legături dintre unii politicieni locali şi grupările de interlopi care fac legea în cartierele oraşului. Relaţia de prietenie dintre Dumitru Oprea, alias Titel Crăcănatu, şi foştii primari ai Brăilei Anton Lungu şi Constantin Cibu, dar şi cu deputatul Viorel Balcan ori alianţa dintre deputatul Eugen Bădălan şi Dumitrel Buricea din timpul campaniei pentru alegerile locale de anul trecut sunt câteva dintre exemplele care arată că interlopilor brăileni nu le este indiferentă lupta de pe scena politică. Poate şi pentru că multe din afacerile lor au nevoie de girul şi de indulgenţa autorităţilor locale. Asta ar fi, în fond, şi o explicaţie pentru faptul că acum, gruparea interlopilor din Vidin carotează campania electorală a candidaţilor PDL şi PNL, în favoarea social-democraţilor. De referinţă pentru felul în care funcţionează relaţia dintre interlopi şi politicieni este şi declaraţia lui Titel Crăcănatu publicată în luna aprilie de cotidianul "Obiectiv": "Am văzut şi eu când am mai venit prin oraş şi era campanie. Afişele tuturor erau lipite pe toate geamurile maxi-taxi-urilor, barurilor, magazinelor... Păi, acuma sincer, dacă accept să lipesc afişul tău pe geamul meu, înseamnă ori că nu mai pot de dragul tău, ori că vreau ceva de la tine. Şi o să-ţi cer când o să ajungi unde vrei tu. Dar tu ştii asta când îmi dai afişul. Şi eşti de acord. Păi, ce să o mai dăm de... Asta e, aşa se fac treburile".

Clanul Buricea conduce din umbră cartierul Vidin

Fraţii Dumitrel şi Spiru Buricea, cunoscuţi sub numele de "Haret", şi-au impus supremaţia în cartierul Vidin în urmă cu mulţi ani, după ce au dus nenumărate "războaie" cu diverşi lideri ai lumii interlope brăilene. Chiar dacă după anul 2000 nu au mai fost implicaţi în lupte de stradă, dând impresia că s-au apucat de afaceri cinstite, cum ar fi transportul de persoane, totuşi, ei şi-au păstrat influenţa în Brăiliţa, Vidin şi Pisc.
Clanul Buricea a revenit în atenţia poliţiştilor în 2008, după o altercaţie cu apropiaţii lui Stănel Corbu şi, mai nou, anul acesta, când fiul lui Spiru "Haret" a ajuns după gratii. Daniel Buricea este acuzat că în noaptea de 23/24 mai, în prezenţa mai multor martori, ar fi ameninţat-o cu un pistol cu bile şi a lipsit-o de libertate pe Daniela Alexandra D., în vârstă de 18 ani, care se afla cu mai mulţi prieteni pe Plaja Lipovenească. Victima l-a acuzat iniţial pe Daniel Buricea şi de viol, însă ulterior şi-a retras plângerea penală. În momentul în care pe numele lui a fost eliberat mandatul de arestare, inculpatul nu se afla în Brăila - potrivit propriilor declaraţii - el venind, ulterior, de bunăvoie la poliţie, însoţit de avocat. După două luni şi jumătate de arest preventiv, fiul lui Spiru "Haret" a reuşit să îi convingă pe magistraţii de la Tribunalul Brăila că nu mai există niciun pericol dacă îşi "petrece" restul procesului în stare de libertate, fiind astfel lăsat să plece acasă, asta în ciuda faptului că au fost informaţii că persoane din anturajul său au încercat să influenţeze martorii şi victima.
Like / Share

Comentarii