Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Cibu: "Cind doi interlopi se bat, al treilea cistiga. Da, si alegerile pentru primarie"

Reporter: Administratia publica locala si mafia locala, doua notiuni care au foarte multe lucruri in comun.
Cibu: Nu stiu la ce va referiti. Din punctul meu de vedere, ele se situeaza pe pozitii diametral opuse. Vedeti dumnea'stra, administratia publica locala presupune o pregatire temeinica. Nu oricine poate fi sef al administratiei publice locale. Credeti ca oricine poate ajunge primar? Pai asa ajungea si doamna Vasioiu sa ne conduca. Deci sa fim seriosi! Ca primar raspunzi de foarte multe lucruri, ai multi subalterni si trebuie sa fii atent sa nu ti se urce altii in cap.
Reporter: Pai, asa este si in mafie.
Cibu: Asa o fi, eu n-am de unde sa stiu. Probabil ca si acolo exista un sef, un fel de primar, cum sint si eu. Sint ierarhii bine stabilite, lumea are multe probleme pe cap si, intr-adevar, trebuie sa fii atent sa nu ti se urce nimeni in cap. Cu toate astea, administratia este administratie, iar mafia este mafie. Nu incurcam borcanele, pentru ca altfel nu ar mai intelege nimic cetatenii.
Reporter: Ati declarat in "Obiectiv" ca interlopii trebuie lasati sa se "rezolve" intre ei.
Cibu. Stiu ce am declarat, si ramin la parerea mea. Uitati cum sta treaba. Deci acesti interlopi nu se bat de ieri, de alaltaieri, de cind am ajuns eu primar. S-au batut si pe vremea lu' Tataia, asa ca nu cred ca eu sint vinovat pentru opiniile divergente pe care le au acesti baieti. Prin urmare, daca nu eu ma fac vinovat pentru escaladarea conflictului, ca sa zic asa, atunci de ce sa ma bag unde nu-mi fierbe oala, sa o fac eu pe negociatorul, pe impaciuitorul. Daca ei s-au certat, ei trebuie sa se impace.
Reporter: Da, dar sinteti seful administratiei Brailei, lumea v-a votat. Iar lumea vrea liniste.
Cibu: Bineinteles ca lumea m-a votat, caci altfel nu mai ajungeam primar. Ha-ha-ha! Am mai spus-o si-o repet: daca se bat, interlopii se bat intre ei. Nu au ei treaba cu oamenii obisnuiti. Credeti-ma, stiu ce spun. Poftim, nici un interlop nu s-a luat pina acum de viata mea. Si sint si eu un om obisnuit. Am un serviciu ca toata lumea, imi fac piata si merg la plimbare pe Faleza. Da' o data n-a venit nimeni sa-mi zica: "Bai, domnu' Cibu, de ce mergi pe strada mea?" Acum nu stiu ce sa zic. Poate ca interlopii astia ma cunosteau, poate ca era strada lor, nimic de zis, dar ma gindesc ca si-au dat seama ca tot eu o aslfaltez si pe asta. Nu, serios acuma, interlopii nu au nici o treaba cu oamenii simpli. Numai interlopii pot pune capat conflictelor dintre interlopi.
Reporter: Si-atunci ce ziceti despre faptul ca Politia si Parchetul vor sa rezolve aceste conflicte?
Cibu: Pai da, politistii si procurorii pot face acest lucru. Stati, stati un pic ca asta a fost o intrebare capcana si s-a inteles cu totul altceva. Deci nu am vrut sa insinuez ca politistii si procurorii ar fi si ei interlopi. Stiti ca eu nu fac nici o afirmatie pina nu am dovezi. Iar atunci cind am dovezi, prefer sa imi vad de treaba mea, caci, slava Domnului, am destula treaba la Primarie.
Reporter: Vorbiti mult, dar nu spuneti nimic.
Cibu: Nu domnule! Eu spun multe, numai ca voi, ziaristii, va faceti ca nu intelegeti ce zic. Treaba e simpla. Avem un oras in care citiva insi sint certati intre ei, iar din cind in cind orgoliile mai rabufnesc. Stiu ca sint cetateni care nu se pot impaca cu ideea ca lumea se mai si rafuieste, dar nu am ce sa le fac. La urma-urmei, nu i-am obligat eu sa se nasca si sa locuiasca in Braila. Astia sintem, cu astia defilam. Din punctul meu de vedere, cel mai bine este sa nu iesi din casa dupa ora 21. Vorba lui Simionescu. De ce sa-ti creezi probleme singur? Poftim, la ultima bataie dintre interlopi, aia care s-a lasat cu geamuri sparte, nu a fost ranit nici un om obisnuit. Asadar, se poate! Cum ziceam, cel mai bine este sa previi. Asa ca daca fiecare va sta naibii la el in casa, o sa am si eu liniste la primarie!
Reporter: Nu ati fost ales ca sa aveti parte de liniste.
Cibu: Ete-na! Pentru voi, primarul trebuie sa fie un martir. Daca se poate, sa se si jertfeasca pe altarul Primariei. Vedeti-va de treaba, mai, ca nimeni nu-i atit de prost, incit sa se sacrifice pentru ca a primit niste voturi acolo.
Reporter: Ati mai declarat ca mai sint si cazuri cind oameni obisnuiti cad victime in conflictele dintre interlopi. Dar ati spus ca astea sint cazuri rare si "nu trebuie sa ne batem capul cu ele".
Cibu: Da, exact. Poate ca au fost vreo 2-3 insi care au luat-o pe cocoasa, nevinovati fiind. Sa fie sanatosi. Din punctul meu de vedere, au avut ghinion. Se mai intimpla, n-ai ce-i face. Repet insa: ghinionul si-l mai face si omul cu mina lui, in sensul ca uneori parca vrea s-o ia in freza.
Reporter: Cica sinteti tovaras cu alde Buricea.
Cibu: Mai, vezi c-ai incurcat borcanele. Buricea pe care-l stiu io, a depasit demult faza asta cu sabiile si bolovanii. Acu' face afaceri serioase. In plus, asculta-ma pe mine ca am experienta de viata. Atunci cind doi interlopi se bat, e bine sa nu te bagi. Si asta pentru ca atunci cind doi interlopi se bat, al treilea cistiga.
Reporter: Alegerile pentru primarie?
Cibu: Da, si alegerile pentru primarie, de ce nu? Daca tot trebuie sa le cistige cineva, atunci sa le cistige cine trebuie, nu cine face mai multa galagie ca nu stiu care candidat si-a pus afise electorale pe maxi-taxiurile interlopilor si alte rautati de acest gen. Eu cu Buricea nu am nici o treaba, pentru ca nu avem aceeasi pregatire. Cind eu eram in CC al PCR, domnul Buricea n-avea dupa ce bea apa. Hai, gata, ca am treaba la Primarie!
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii