Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Chiul in masa, la Grupul Scolar "Grigore Moisil"

Protest cu copiii, in curtea scolii. Este ceea ce s-a intimplat ieri dimineata, in curtea Grupului Scolar "Grigore Moisil" din municipiu, unde mai multi parinti au stat cu micutii in curte ore in sir, refuzind sa-i lase la cursuri, dupa ce au aflat ca acestia au fost mutati cu clasele in incinta fostei Scoli nr.16, desi nu-si dadusera acordul pentru aceasta varianta. Parintii spun ca zona in care se afla Scoala nr.16 este una rau famata, iar copiii lor, cu virste intre 7 si 10 ani, trebuie sa traverseze bulevardul, pe care circula ditamai TIR-urile. Desi au depus inca de luni un protest la Inspectoratul Scolar, oamenii nu au primit nici un raspuns, iar conducerea scolii le-a recomandat sa mai vina joi, ca sa afle ce s-a decis.
"A fost o sedinta cu parintii la care ni s-a spus ca vor sa mute clasele a II-a, a III-a si a IV-a, circa 70 de elevi, la fosta Scoala 16, pe motiv ca aici nu mai exista spatiu pentru a le gazdui. Noi le-am spus ca nu sintem de acord, din mai multe motive, dar se pare ca nu au tinut cont de parerea noastra. Luni ni s-a spus ca s-a hotarit totul in consiliul de administratie si ca de acum inainte, copiii merg la Scoala 16. De ce nu ni s-a spus de problema spatiului in urma cu o luna, la inceputul anului scolar, cind am fi putut sa ne inscriem copiii la alte scoli, evitind sa fie aruncati acolo? Ei faceau ore de calculator, o sa ajunga sa faca naveta intre cele doua scoli, ca sa poata face toate cursurile, pentru ca la Scoala 16 nu au unde sa lucreze pe computer? Ni s-au cerut bani pentru fondul scolii, noi am contribuit la scoala asta, pentru ca acum sa fie trimisi intr-o alta cladire? Dar ce sintem noi, bataia lor de joc?", ne-a declarat, indignata, o mamica. "In zona asta se intimpla lucruri de groaza, am auzit de elevi amenintati cu cutitul, pentru a li se lua banii. S-a intimplat cu ceva timp in urma, pentru 50.000, i-a pus unui elev briceagul la git si i-a zis “daca nu-mi dai banii, te tai!”. Sa-si duca ei copiii acolo!", ne-a spus o alta mamica. "Stam de la ora 8 aici, cu copiii linga noi si n-a venit nimeni sa ne bage in seama, sa ne intrebe ce vrem. Dincolo, la Scoala 16, invatatorul isi desfasoara ora cu patru copii. Initial, directoarea ne-a spus ca invatatorul ii va lua pe copii dimineata de aici, ii va conduce pina la Scoala 16, iar cind se termina orele, ii va aduce inapoi aici. Azi dimineata, invatatorul a plecat cu patru elevi, nu i-a mai asteptat si pe ceilalti. Ei trebuie sa traverseze bulevardul, pe acolo trec TIR-uri, cum stau eu la serviciu, cu gindul ca i se poate intimpla ceva copilului? Cum iau astia decizii pentru copiii nostri, fara sa le pese de noi? Ne sfideaza, pur si simplu! Si problema este ca acum nu mai putem sa-i transferam, pentru ca nu am vrea sa-i mai lasam la aceasta scoala, unde sintem tratati in acest fel!", ne-a declarat un alt parinte.
Intr-adevar, la noua locatie, invatatorul Nita Negoita facea lectii cu numai cinci elevi: "La inceput, dimineata, erau 2-3 si apoi, unii care au fost in partea cealalta au venit aici. Eu am venit la clasa la 8, asa cum trebuie si am inceput ora, nu am ce sa fac. Oamenii sint legati de acea scoala, eu ii inteleg, s-au obisnuit cu ea, dar asta este situatia. Eu nu am ce sa fac, continui orele. Copiii care lipsesc astazi au absente in catalog, deci eu imi fac meseria, eu lucrez si cu 2 elevi si cu 20".
La Inspectoratul Scolar, purtatorul de cuvint al institutiei, prof. Maria Stefan, ne-a declarat ca problema va fi rezolvata in cursul zilei: "Parintilor li s-a spus ca varianta propusa de liceu este ca aceste cursuri sa se efectueze la locatia de la Scoala 16. Dat fiind ca unii dintre ei nu sint de acord sa fie mutati elevii, Inspectoratul a delegat pe inspectorul care se ocupa de acest liceu sa rezolve problema in cursul zilei de astazi".
La orele diminetii parintii erau hotariti ca, daca nu se rezolva problema, sa continue protestele si in zilele urmatoare.

Conflict intretinut de invatatori

Inspectorul care se ocupa de Grupul Scolar "Moisil", prof. Paul Prus, a spus ca la ISJ se cunostea situatia, ca s-au inspectat cele doua locatii in cursul zilei de marti, dupa care s-a discutat punct cu punct sesizarea primita. "Parintii spuneau ca zona noii cladiri este rau famata, ca distanta fata de locuinte este mare si ca nu vor sa invete dupa-amiaza in cladirea grupului scolar. Directoarea le propusese doua solutii. Ori invata dupa-amiaza in cladirea grupului scolar, pentru ca dimineata nu este loc, ori invata dimineata in cealalta cladire. Initial parintii pareau a fi de acord, dupa care s-a intimplat ceea ce stiti". Directoarea Florica Gagu spune ca de vina pentru toata povestea ar fi unii invatatori care nu vor sa se mute la fosta Scoala 16 nici in ruptul capului, si ca de fapt ei ar fi montat si parintii. "La sfirsitul anului scolar trecut eu am spus invatatorilor sa discute cu parintii eventualitatea mutarii, dar din cite am inteles aceste discutii nu au avut loc pentru ca practic invatatorii nu doresc acest lucru. Aceasta mutare s-a mai incercat si acum trei ani, si nu s-a rezolvat nimic din acelasi motiv, dar problema nu mai suporta aminare. In fosta Scoala 16 invata acum clasele primare de la Liceul de Arta si trei clase de-a IX-a de la noi. In numai o luna de zile acesti elevi mari au distrus salile de clasa, bancile, au taiat si perdelele pentru ca sint nesupravegheati. Daca i-am muta in corpul principal de cladire am putea sa-i controlam mai bine. Parintii spun ca anul trecut, cit au invatat dupa-amiaza a fost bine, dar ei nu stiu ce eforturi faceam, cum inchideam scoala si patrulam tot timpul ca sa nu intre tot felul de golani. Daca i-am muta dincolo ar fi bine ca ar invata dimineata, ar fi cu elevi de virsta lor, nu mai mari, si ar fi supravegheati de invatatori. Oricum scoala este mai sigura decit aceasta", sustine directoarea Florica Gagu. Mai mult, parintilor li s-a promis ca in fiecare dimineata copiii vor veni la vechiul sediu, si de aici vor fi condusi in noile clase de invatatori, de directori. Si mobilierul pe care il au acum copiii va fi dus in acele clase, tot pentru a aplana orice conflict cu parintii. Inspectorul Paul Prus a mai precizat ca intrebati direct daca nu este mai bine ca elevii mici sa invete dimineata, invatatorii nu au avut incotro si au recunoscut ca asa este. Sursa citata sustine ca, in acest context, parintii au fost pina la urma de acord ca timp de o luna de zile sa invete copiii la Scoala nr.16. Ulterior, se vor face din nou sedinte cu parintii pentru a vedea daca sint multumiti. Inspectorul Prus a mai spus ca si in aceasta luna Inspectoratul va monitoriza atent situatia.
Categorie articol: 

Comentarii