Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Chiul in grup de la comisiile de specialitate

Majoritatea consilierilor municipali chiulesc de la sedintele comisiilor de specialitate. Acuzatia vine din partea democratilor braileni care sustin ca din cele cinci comisii care ar trebui sa se intruneasca saptaminal la sediul Primariei, doar doua isi fac treaba asa cum trebuie. Asa cum a declarat viceprimarul Daniela Vasioiu, restul se intilnesc in formatie completa destul de rar, desi oficial, atunci cind vine vorba de pontaj si de incasat indemnizatia de sedinta, toata lumea e prezenta si activa. Mai mult, vicele Vasioiu a adaugat ca desi de cele mai multe ori, la unele comisii nu vin decit unul sau doi membri, rapoartele acestora sint prezente la mapa sedintei de CLM, semnate si parafate. "Singurele comisii care lucreaza sint 1 si 2, 3 sporadic, iar 4 si 5 din cind in cind. Noi am ridicat aceasta problema, dar secretarul municipiului semneaza pontajul.... Si totul e in regula... Noi i-am solicitat sa se verifice, dar nu s-a facut nimic. Singurii la care s-a taiat vreodata indemnizatie de sedinta au fost consilierii PD, cind au parasit sala in semn de protest pentru un proiect de hotarire, desi fusesera la sedinte". Aceasta a mai adaugat ca, dintre toate comisiile, tocmai numarul 5 - cea juridica - inregistreaza cele mai multe chiuluri, in ciuda faptului ca are poate cea mai mare responsabilitate in intocmirea rapoartelor de specialitate care insotesc proiectele de hotarire: "Acum responsabilitatea consilierilor e mai mare, ca nu mai vorbim de avize. Trebuie sa faca un raport care sa sustina proiectele respective. Dar in momentul in care ele sint facute in preziua sedintei de CLM, nu stiu cum arata. De fapt, in mare, la ele lucreaza specialisti din cadrul aparatului propriu, iar consilierii care sint prezenti la sedinte ii mai intreaba diverse lucruri sau mai modifica pe ici, pe colo. Cam asa se face. Volumul de munca e imens pentru angajatii Primariei, dar ar merge lucrurile mai repede daca consilierii si-ar face si ei treaba".

Singurul care nu a chiulit vreodata - functionarul care se ocupa cu intocmirea proiectelor

Referitor la acest subiect, reporterii nostri au urmarit in urma cu citeva luni modul de desfasurare a sedintelor comisiilor de specialitate. Au descoperit ca, intr-adevar, primele doua comisii sint mereu prezente, iar in cadrul sedintelor se analizeaza "cu boldul" toate proiectele aflate la mapa. In aceeasi masura au descoperit ca, in zilele de miercuri, joi si vineri, prezenta la sedinte este din ce in ce mai slaba, omniprezent pe tot parcursul saptaminii fiind numai functionarul insarcinat cu intocmirea, redactarea si eventual explicarea labirintului administrativ consilierilor care intimpina dificultati la capitolul acesta.
Intrebat daca aceasta este o modalitate de lucru acceptata de conducerea Primariei, secretarul institutiei ne-a explicat atunci ca, de fapt, lucrurile nu stau chiar atit de simplu. Iorga Stoian ne-a precizat ca, din patru sedinte pe luna, consilierii nu sint obligati sa participe decit la doua. Daca nu pot ajunge la sedinta, informeaza secretariatul Primariei, si iau mapa pentru studiu, acasa, in cursul zilei. Asa ca tehnic nu pot fi invinuiti ca nu au luat la cunostinta ordinea de zi sau proiectele care se discuta. Daca au ceva nelamuriri sau vor sa modifice ceva, il anunta pe functionarul insarcinat cu acest lucru. Acesta este motivul pentru care orele petrecute la sedinta sint pontate. Mai mult, acesta a mai adaugat ca, practic, in primele doua saptamini ale lunii, nici macar nu prea exista proiecte la mapa, aceasta facindu-se de abia spre sfirsitul lunii. In acest context, dupa explicatiile lui Iorga Stoian, e normal sa mai apara proiecte chiar cu o zi inainte de sedinta, situatie in care comisiile care se intrunesc la inceputul saptaminii nu mai au cind sa le vada. Acesta ne-a mai explicat ca, intotdeauna secretarul si presedintele comisiei sint consultati si ca semneaza rapoartele in cunostinta de cauza.

Comisia nr.1 - de buget, finante, strategii, integrare, studii, prognoze economico - sociale si privatizare:
Doinita Ciocan (PSD), Florin Mija (PSD), Grigore Potec (independent), Petrica Popa (PNL), Ionel Mihalache (PD), Victor Neagu (PD) si Stelian Barbu (PRM)

Comisia nr.2 - de administrare a domeniului public si privat al municipiului, de organizare si dezvoltare urbanistica, realizarea lucrarilor publice, protectia mediului, conservarea monumentelor istorice:
Sorin Bosneag (PSD), Alexandru Coada (PSD), Vasile Varga (PNL), Ion Sterian (PNL), Luciana Boboc (independenta)

Comisia nr.3 - pentru industrie, agricultura, servicii publice, comert si turism:
George Chirita (PSD), Constantin Teodorescu (PNL), Daniel Mitrofan (PD), Gheorghe Bucur (PRM), Danut Mihai (PRM)

Comisia nr. 4 - pentru activitati stiintifice, invatamint, cultura, culte, tineret, activitati sportive, sanatate si protectie sociala :
Iuliana Lascu (PSD), Wilhelmina Ionescu (PSD), Peter Mitu (PNL), Mihaela Picu (PD), Anton Lungu (PC)

Comisia nr. 5 - pentru administratie publica locala, juridica, relatii publice, apararea ordinii publice, integrare si relatii internationale:
Doru Damian (PSD), Giana Patrascu (PRM), Constantin Bibicu (PD), Traian Adrian (PRM), Lucian Caprariu (PNL)
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii