Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Chisinau. Exemplul Chirtoaca

Un tinar de 29 de ani, cu studii efectuate in Romania, la Iasi si Bucuresti, si in Franta, la Sorbona, a cistigat alegerile pentru primaria Chisinaului zdruncinind astfel, de pe jiltul greu, puterea comunista ce parea, pina la sfirsitul saptaminii trecute, de neinlaturat. Treziti parca dintr-un somn greu, moldovenii incep sa inteleaga faptul ca singurul drum valabil este catre Europa si ca schimbarea sta, in fond, in miinile lor. Dar nu despre surprinzatoarele schimbari politice de peste Prut mi-am propus sa scriu, ci despre purtatorul lor de drapel, Dorin Chirtoaca, primarul de numai 29 de ani al capitalei Republicii Moldova si despre viziunea de om politic matur cu care s-a impus la Chisinau. "Intotdeauna am pledat pentru revenirea tuturor celor care invata peste hotare la Chisinau si pentru implicarea celor care-si fac studiile aici in vederea producerii schimbarii din interior. Daca nu ne implicam noi, altcineva din afara nu poate schimba situatia", spune Chirtoaca intr-un recent interviu, si sint convins ca multi tineri moldoveni ii vor asculta chemarea, Republica Moldova fiind in fata unei sanse pe care Romania nu a fructificat-o pina acum. Aceea de a-si schimba clasa politica cu armata de tineri scoliti in afara granitelor.
De altfel, cred ca politicianul de la Chisinau ar putea fi un bun exemplu si pentru studentii romani plecati, de-a lungul timpului, la studii, in lumea larga. Ajunsi profesori, cercetatori, specialisti in tot soiul de domenii ori inca studenti sau doctoranzi la marile universitati ale lumii, tinerii romani nu au avut pina acum o reteta de succes pentru reintoarcerea in tara sau macar un exemplu care sa-i faca sa lupte cu gindul amar ca nu sint doriti in patria lor.
Ei bine, sper din tot sufletul ca, asa cum cetatenii Republicii Moldova fac eforturi sa invete si sa aplice cite ceva din experienta Romaniei, tot la fel, vom invata si noi ceva din experienta lor. Iar prima mare lectie pe care o putem prelua este acest exemplu, al primarului care a fost constient de faptul ca revenirea tinerilor acasa si implicarea lor in politica este singura sansa de schimbare a tarii sale. Cred ca, in mare, aceasta este si solutia pentru Romania.
Categorie articol: 

Comentarii