Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Chiru a explicat cum s-a ajuns la alianţa dintre PNŢCD şi PSD

• preşedintele PNŢCD Brăila, Gheorghe Chiru, a afirmat că, deşi este conştient de reacţiile pe care protocolul dintre ţărănişti şi PSD le-a generat, deocamdată aşteaptă, relaxat, să fie invitat la un dialog cu noii parteneri de pe plan local • acesta a afirmat că în urma negocierilor eşuate cu partidele de dreapta, în special cu PNL care ar fi insistat pe ideea unei fuziuni prin absorbţie, PNŢCD-iştii s-au reorientat Chiru a adăugat că PNŢCD a luat decizia de a reveni la orientarea de centru-stânga, aşa cum s-a întâmplat în perioada interbelică

 

Preşedintele PNŢCD Brăila, Gheorghe Chiru, a vorbit, recent, despre protocolul încheiat la centru între partidul său, PER (Partidul Ecologist Român) şi PSD pentru sprijin la Alegerile Europarlamentare. Acesta nu s-a arătat extrem de încântat de noua traiectorie, însă a subliniat că “niciodată nu trebuie să spui niciodată, în politică”. Deşi a precizat că protocolul nu a ajuns încă în posesia sa, astfel că nu poate spune exact ce conţine acesta, Chiru a explicat că planul ar viza o colaborare pe termen mai lung, în contextul în care ţărăniştii au luat decizia de a reveni la orientarea politică de centru-stânga pe care o aveau în perioada interbelică. Liderul ţărănist a dorit să adauge şi faptul că parteneriatul cu PSD a venit pe fundalul a aproape un an de negocieri eşuate cu partidele de dreapta. Ţărănistul a dorit să puncteze că PNL-iştii au insistat pe ideea fuziunii prin absorbţie, lucru ce nu a putut fi acceptat.

“Politica e asta care este. Ce să zic?! Nu am fraze sau cuvinte să îmbunătăţesc impresia despre politică. Scriam acum câteva săptămâni pe pagina mea de Facebook mai multe păreri de-a lungul vremii, despre politică, ale unor oameni importanţi. Se dovedeşte în continuare că aduce multe şi imprevizibile. În contextul actual era de aşteptat ca lumea să se aşeze, să se reorienteze. În ultimul an, la noi s-a discutat, mai ales după ieşirea din PPE - dar cu precădere în ultimul an -, în ce direcţie o luăm. Că acolo, Coposu ne-a înscris acum 32 de ani în Internaţionala Creştin-Democrată. Acum dacă nu ne-au mai vrut, în frunte cu PNL-ul - şi asta după ce noi le-am făcut lobby la Partidul Popular European şi i-am primit şi pe ei şi pe PDL. Primii care au vrut să ne «omoare» acolo au fost PNL-iştii. Ca peste tot. Din păcate! Şi au reuşit. Ne-au scos. Aveam un istoric şi noi, chiar dacă nu reprezentam interes din punct de vedere al votului în Parlamentul European. S-a pus apoi întrebarea încotro o luăm şi au fost tot felul de păreri aşa cum sunt în PNŢCD de când mă ştiu, şi oamenii sunt de diferite orientări. Cei care sunt mai aplecaţi către partea doctrinară - că există nucleul ăla dur pe care nu ai cum să-l dai la întors -, au spus că ideea e, dacă dreapta nu ne-a mai acceptat în Europa înseamnă că noi trebuie să ne revenim şi să intrăm în ceea ce am reprezentat în perioada interbelică. Ce am fost noi? Un partid de centru-stânga. Ok. Şi în ultimul an pe ideea asta s-a mers”, a declarat Chiru.

Sursa citată a adăugat că el nu s-a schimbat şi recunoaşte că a avut foarte multe comentarii critice la adresa PSD-iştilor pe plan local, pe care nu are de gând să le nege. Chiar şi aşa, ţărănistul a dorit să precizeze că în ciuda tuturor eforturilor sale de a fi un partener al celor de dreapta la nivel local, s-a trezit “vorbind cu pereţii”, astfel că acum este nevoit să renunţe la idee.

 

Chiru, gata de negocieri cu PSD-iştii pe plan local

Preşedintele PNŢCD Brăila a explicat că decizia de a se alia cu PSD-iştii a strâns în interiorul partidelor aproape 210.000 de semnături, dar chiar şi aşa discuţiile pro şi contra s-au purtat până în ultima secundă. Chiru a afirmat că parteneriatul cu social-democraţii în acest moment de răscruce al partidului istoric din care face parte îl poate ajuta să se menţină în viaţa politică şi nu numai.

“În actualele condiţii, ăsta este un pas în care şi noi, şi ei, ne vom verifica. (...) Deocamdată nu am discutat cu nimeni la Brăila despre situaţia asta. Şi Rotaru a fost acum ales recent. Discuţiile sunt totuşi de-o vreme. Nu la nivel de filiale, dar se ştia că există ideea aceasta, nu neapărat o corcitură politică, dar o formulă în care, în perspectivă, noi venim cu lucruri pe care niciun partid nu ar trebui să le refuze, iar PSD-ul poate avea aportul lui şi într-adevăr poate însemna un ajutor real pentru PNŢ. Nu putem acum să excludem lucrul acesta. Eu sunt calm din punctul ăsta de vedere. Relaxat. În sensul în care în ăştia 30 de ani aproape de când sunt prin politică, am văzut destule care s-au făcut şi s-au desfăcut. (...) Din punctul meu de vedere va trebui să văd dacă şi ceilalţi, la nivel judeţean, şi mă refer la noii noştri colaboratori, parteneri, aliaţi, au o deschidere”, a mai adăugat Chiru, cu precizarea că aşteaptă să fie chemat la discuţii de noii săi parteneri pe plan local.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii