Mergi la conţinutul principal

Chiriac, dispus să remedieze situaţia cu mia de hectare de la Galaţi

• consilierul judeţean PNL, Alexandru Dănăilă,  i-a solicitat lui Francisk Chiriac în cadrul şedinţei ordinare a CJ Brăila să încerce să recupereze terenul rămas nefolosit din mia de hectare de la Galaţi • în mod surprinzător, şeful judeţului, deşi declarase iniţial că este un subiect închis, a precizat că va face tot posibilul să recupereze terenul • şi preşedintele PSD Brăila, Ion Rotaru, susţine că nu este corect ca gălăţenii să concesioneze cele 650 ha în scop agricol • acesta a făcut apel la înţelegere în vederea dezvoltării zonei urbane Brăila - Galaţi

 

Preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, a afirmat, recent, că are de gând să facă tot posibilul pentru a îndrepta situaţia cu mia de hectare dată cu ani în urmă de Guvern în proprietatea Galaţiului. Mai exact, în cadrul şedinţei ordinare din această lună, consilierul judeţean PNL, Alexandru Dănăilă, a adus în discuţie subiectul, solicitându-le public liderilor administraţiei locale să rezolve problema, acum cât brăileanul Mihai Tudose este premierul României.

Liberalul a ţinut să atragă atenţia că în 2002 s-a dat o hotărâre de Guvern prin care s-a transferat 1.000 ha de teren aflat pe teritoriul comunei Vădeni, în proprietatea municipiului Galaţi şi administrarea CLM, dar strict pentru construirea de locuinţe.

“Astăzi avem ocazia să îndreptăm lucrurile! E pentru prima dată după Revoluţie când avem un prim-ministru din Brăila, care face parte din partidul dumneavoastră. Deci n-ar fi un lucru deosebit să introducă pe ordinea de zi un proiect de hotărâre care să facă referire la preluarea de la CLM Galaţi a suprafeţei de teren care nu a fost utilizată pentru destinaţia iniţială. Pentru că terenul a fost acordat pentru construcţia de locuinţe, dar cei de la Galaţi, din ce am văzut în documentele publice, postate pe site-ul Primăriei Galaţi, au dezbătut în mai multe şedinţe de consiliu tema scoaterii la licitaţie a acestei suprafeţe de teren rămasă neutilizată pentru destinaţie agricolă. Înţeleg că acolo a demarat şi o anchetă, dar nu e subiectul discuţiei noastre. Nu contează ce se întâmplă la Galaţi. Important este ce putem noi face la Brăila. Zona respectivă are un potenţial deosebit, mai ales din perspectiva cheltuielilor pe care CJ le face. Din cunoştinţele pe care le am, CJ a angajat nişte cheltuieli din trecut pentru amenajarea teritoriului respectiv. Iar în momentul ăsta beneficiarii chiriei sunt cei de la Galaţi. Deci domnule preşedinte, vă rog pe această cale să demaraţi procedurile, împreună cu primarul Municipiului, pentru preluarea celor 650 ha rămase nefolosite”, a afirmat Dănăilă.

 

Chiriac s-a mai gândit şi va încerca să recupereze terenul

Dacă acum ceva timp declara că, din punctul său de vedere, subiectul miei de hectare de la Galaţi este un subiect închis, Francisk Chiriac a revenit asupra deciziei şi a precizat în şedinţa ordinară a CJ Brăila că va încerca mai multe variante pentru îndreptarea situaţiei.

“Să încep să cred că aţi revenit la sentimente mai bune domnule Dănăilă? V-aţi adus aminte că premierul este brăilean şi acum doriţi să facă nu ştiu ce?! Mă rog. Situaţia celor 650 ha rămase acolo nu va rămâne aşa! Vom încerca toate posibilităţile şi nu numai ce spuneaţi dumneavoastră. Să vedem ce o să iasă. Dar o să anunţăm la momentul respectiv, când lucrurile vor fi finalizate, să nu mai batem toba înainte. Că ne-am mai furat-o de câteva ori când am făcut asta”, a afirmat Chiriac.

 

PSD-iştii vor încerca să negocieze cu liderii administraţiei gălăţene

Subiectul a fost dezbătut şi vineri, în cadrul conferinţei de presă a PSD Brăila, iar şeful organizaţiei judeţene, Ion Rotaru, s-a arătat destul de deranjat de faptul că gălăţenii intenţionează să concesioneze terenul în scop agricol, deşi el a fost dat de Guvern pentru construcţia de locuinţe pentru tineri. Acesta a precizat că nu îşi doreşte deloc un război cu Galaţiul, însă speră la o înţelegere care să fie în beneficiul celor două comunităţi, privind dezvoltarea zonei respective, pe modelul încercat cu ani în urmă, pentru realizarea unui proiect urban Brăila - Galaţi.

“Iată că nu prea şi-a găsit justificarea ceea ce s-a întâmplat cu acel teren. Evident că trebuie să avem o discuţie şi să vedem care sunt paşii de urmat, dacă e ceva de făcut? Poate pe acest proiect comun aglomerarea Brăila - Galaţi, poate pe revenirea terenului la Brăila. Nu avem o astfel de decizie, trebuie să discutăm şi să vedem dacă şi ce paşi vor fi de urmat, şi care este cea mai bună soluţie de adoptat. Mi se pare corect, dacă acea suprafaţă de teren nu a fost folosită efectiv pentru un anumit scop pentru care a fost acordată Galaţiului, să revină la Brăila, sau să fie folosită ca atare. Pentru că a da nişte teren de la Brăila la Galaţi, iar Galaţiul să îl concesioneze ca teren agricol nu este normal! În perioada următoare o să analizăm. Nu am discutat concret situaţia la acest moment. Dar într-o săptămână, două, trei vom lua o decizie despre cum trebuie să procedăm, plecând de la paşii care ar trebui urmaţi din punct de vedere legislativ. Sigur că ne-a dezavantajat situaţia asta! E limpede acest lucru. Dar dacă îl luăm înapoi şi îl dăm şi noi tot spre concesionare, sigur, câştigă nişte bani Consiliul Judeţean, dar hai să vedem, poate facem ceva pe zona asta de dezvoltare. Că tot vorbim de aglomerarea Brăila - Galaţi de atât timp”, a afirmat Rotaru.

Prezent la conferinţa de presă, fostul primar Aurel Simionescu a precizat că, din punctul său de vedere, CJ Brăila poate ataca în contencios hotărârea gălăţenilor de a concesiona acel teren în scopuri agricole şi nu pentru construcţia de locuinţe. Cât despre preluarea terenului, acesta a ţinut să sublinieze că este mai complicat decât pare, deoarece suprafaţa vine de la ADS, prin urmare ar trebui întâi de toate returnat şi abia apoi dat judeţului Brăila.

 

Primarul Dragomir nu este interesat de mia de hectare de la Galaţi

La rândul său, primarul Marian Dragomir a ţinut să precizeze că terenul respectiv nu a fost niciodată al Primăriei Municipiului Brăila, prin urmare nu vrea să se pronunţe în privinţa preluării sau nu a celor 650 ha. Acesta a subliniat că mia de ha se află în aria teritorială a comunei Vădeni. Chiar şi aşa, edilul-şef a ţinut să prezinte o situaţie similară, privind preluarea unor terenuri de către municipalitate de la Galaţi. Acesta a precizat că în prezent CLM Brăila încearcă să preia un teren de aproximativ 2 hectare, care în prezent se află la APDM Galaţi.

“Noi, Primăria Municipiului Brăila ne-am confruntat cu o situaţie inversă celei descrise acum. Deoarece, printr-o hotărâre de Guvern, în anul 2005, o suprafaţă importantă din Municipiul Brăila, mai precis din Port, pe vremea unui Guvern cu liberali, era transferată de la Brăila la APDM Galaţi. Dar au fost uitate acolo. Nu s-au mai făcut niciun fel de lucrări de reabilitări sau de investiţii în zona respectivă. Acum am emis Hotărâri de CLM privind preluarea acelor terenuri de către Primărie de la APDM Galaţi, pentru că intenţionăm să modernizăm acea zonă de Faleză. Ori pe un nou proiect PNDL, când va fi cazul, ori pe fonduri europene, eventual printr-o asociere cu Consiliul Judeţean, sau poate chiar pe banii Primăriei, exclusiv. Deci avem o situaţie similară, în care, pe vremea unui Guven liberal, o suprafaţă din Faleza Municipiului Brăila a trecut la APDM Galaţi. Acum, Primăria Municipiului a efectuat primele demersuri de preluare. În luna iunie a fost ultima hotărâre. Noi vom efectua demersurile pentru reîntregirea terenului de la Municipiul Brăila. Terenul este localizat de la Stânca până în apropiere de fosta SC «Vermata». Sunt aproximativ 2 ha. Şi a fost promovată prin  Hotărârea de Guvern 758/2005”, a afirmat Dragomir.

Reamintim că, administraţia gălăţeană a scos, recent, la licitaţie publică terenul de 650 ha de la intrarea în oraş, în ideea de a fi folosit pentru activităţi agricole.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro