Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Chiriac încă aşteaptă răspuns de la Ministerul Lucrărilor Publice

• preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac s-a arătat complet deranjat de atacurile politice primite din partea deputaţilor PNL Vasile Varga şi Florin Roman, după ce a sesizat o problemă privind legislaţia care face referire la eliberarea certificatelor de urbanism şi autorizaţiilor de construire • acesta a ţinut să precizeze că încă nu a primit un răspuns oficial de la Ministerul Lucrărilor Publice, aşa cum ar fi fost normal • ba mai mult, acesta susţine că la minister deja se lucrează la o nouă modificare a normelor de aplicare a legii, ceea ce dovedeşte că problema semnalată de el este cât se poate de reală, în ciuda afirmaţiilor liberalilor

 

Preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac susţine că nu a primit nici până acum vreun răspuns de la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, după ce a semnalat problema cu care primarii se confruntă atunci când vine vorba despre eliberarea certificatelor de urbanism şi a autorizaţiilor de construire. Pe scurt, la începutul lunii ianuarie, Chiriac i-a anunţat pe primarii din Brăila, alături de arhitectul-şef al judeţului, că o modificare legislativă impune ca toate Primăriile să aibă o structură compusă dintr-un arhitect-şef, un urbanist şi un inginer constructor, ca să poată emite certificate de urbanism şi autorizaţii de construire, astfel că le-a recomandat să amâne acest lucru, până când problema este lămurită. Chiriac a transmis o scrisoare către Minister pentru a primi lămuriri, însă a afirmat recent că nu a primit niciun răspuns oficial, ci doar atacuri politice din partea deputatului PNL Brăila Vasile Varga şi a autorului modificărilor legii 50/1991, parlamentarul Florin Roman.

“Eu încă aştept un răspuns de la minister în care să scrie NEGRU pe ALB că modificările şi completările până la data de 05.02.2020 ale Legii nr. 50/1991 permit UAT-urilor să emită autorizaţii de construire, LEGAL. Am specificat data pentru că sursele mele din Ministerul Lucrărilor Publice mi-au transmis că se pregăteşte o nouă modificare a legii în care să corecteze tâmpeniile făcute de deputatul PNL Florin Roman, preşedintele Comisiei pentru Administraţie Publică şi Amenajarea Teritoriului din Camera Deputaţilor şi unul dintre iniţiatorii recentei modificări a Legii 50/1991, privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii”, a declarat Chiriac.

Preşedintele CJ Brăila susţine că în ciuda răspunsurilor politice transmise de deputaţii PNL, în realitate, instituţia solicită din partea ministerului doar clarificarea următoarelor aspecte: dacă eliberarea certificatelor de urbanism şi a autorizaţiilor de construire, conform legii în momentul de faţă, după avizarea prin Comisia de Acord Unic, se face doar de structura care are în componenţă arhitect, urbanist şi inginer constructor, în speţă Consiliul Judeţean, sau pot să fie eliberate de către UAT-uri care au în componenţă un funcţionar cu atribuţii în domeniul urbanismului şi contrasemnate de primar?

“Articolele legii în vigoare şi normele de aplicare se bat cap în cap!!! Asta să ne spuneţi domnilor deputaţi. Domnule ministru, mai nou, interimar. Nu îmi mai daţi răspunsuri despre comisia de acord unic, că nu despre asta v-am întrebat! Eu vă întreb de mere şi dumneavoastră, stimabililor, îmi răspundeţi despre pere!”, a mai adăugat Chiriac, revoltat de atacurile primite din partea deputaţilor PNL.

Mai mult, acesta a ţinut să puncteze că deşi i s-a vorbit despre faptul că modificările legislative au avut în vedere în primul rând simplificarea procedurilor, astfel încât cetăţenii să poată beneficia online de astfel de servicii, judeţul Brăila are deja aplicaţia GIS, care permite depunerea în format electronic a cererilor pentru eliberarea certificatelor de urbanism.

 

Atac la adresa lui Roman

 

Preşedintele CJ Brăila a mai adăugat că deputaţii liberali chiar le-au trimis primarilor din judeţ comunicatul lor politic pe această temă, ceea ce i se pare total nepotrivit, atât timp cât el a încercat să clarifice o problemă administrativă la nivelul factorilor de decizie. Mai mult, Chiriac a afirmat că deşi deputatul Florin Roman s-a oferit (în mod ironic) dispus să vină la Brăila să îi explice cum stă treaba cu această lege, totuşi nu a făcut acest lucru, pentru că sesizarea făcută de CJ este cât se poate de adevărată, aşa că nu ar fi mare lucru de explicat.

Deşi deputaţii PNL au anunţat că Prefecturile au fost înştiinţate de la nivelul ministerului despre situaţia privind certificatele de urbanism, Chiriac ne-a pus la dispoziţie un document prin care Prefectura Brăila ar explica exact problema pe care el a făcut-o publică, dându-i dreptate, în mod indirect.

“În data de 03.02.2020, Consiliul Judeţean Brăila primeşte o adresă de la Instituţia Prefectului Judeţului Brăila, semnată de domnul Prefect Cătălin Boboc, în atenţia mea ca preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila şi îmi transmite negru pe alb: «În concluzie, opinăm că, pentru unităţile administrativ-teritoriale unde sunt constituite structurile de specialitate cu architect-şef SAU au angajaţi functionari publici cu pregătire de specialitate corespunzătoare în domeniile amenajării teritoriului, urbanismului şi autorizării executării lucrărilor de construcţii, acestea pot emite singure autorizaţii de construire.» Primăriile din judeţ NU au structuri de specialitate cu architect-şef, nu au angajaţi funcţionari publici cu pregătire de specialitate corespunzătoare în domeniile amenajării teritoriului, urbanismului şi autorizării executării lucrărilor de construcţii, deci nu pot emite singure autorizaţii de construire. Asta le-am explicat şi primarilor la început de an!!!”, a mai spus sursa citată.

Chiriac a mai adăugat că nu i se pare normal ca ministerul să nu îi răspundă la o adresă pe care a formulat-o în numele instituţiei pe care o conducer. Mai mult, că din informaţiile sale, în prezent, ministerul lucrează la o nouă modificare a normelor de aplicare a acestei legi, tocmai pentru a corecta inadvertenţele pe care cei din Brăila le-au semnalat.
Categorie articol: 

Comentarii