Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

China protesteaza ferm dupa intilnirea dintre Nicolas Sarkozy si Dalai Lama

China a transmis Frantei un protest ferm dupa intilnirea de simbata, dintre presedintele francez, Nicolas Sarkozy, si Dalai Lama, a anuntat, duminica, televiziunea nationala chineza, adaugind ca ambasadorul francez la Beijing a fost convocat de autoritatile chineze, relateaza AFP.
"Ministrul adjunct de Externe He Yafei a transmis un protest ferm pe linga partea franceza, pe tema intilnirii dintre Sarkozy si Dalai Lama", a anuntat postul de televiziune CCTV, in jurnalul de stiri de seara.
Ambasadorul francez in China, Herve Ladsous, a fost convocat de autoritatile chineze, pentru a i se inmina protestul oficial.
Intilnirea de la Gdansk a afectat "fundamentele relatiilor sino-franceze si sino-europene", a afirmat Hu, citat de CCTV. "China se opune ferm acestei intilniri si protesteaza ferm", a adaugat el, conform surse citate.
Sarkozy s-a intilnit cu Dalai Lama la Gdansk, unde a participat la ceremoniile organizate la implinirea a 25 de ani de cind fostul lider al sindicatului Solidaritatea, Lech Walesa, a primit Premiul Nobel pentru Pace.
Agentia China Noua apreciase, duminica, drept lipsita de intelepciune decizia lui Sarkozy de a se intilni cu Dalai Lama, avertizind ca aceasta va submina relatiile dintre Beijing si Paris. "Guvernul si poporul chinez (...) se opun ferm oricarui contact al unui lider strain (cu Dalai Lama), indiferent sub ce forma", a afirmat agentia de presa oficiala chineza.
"Totusi, fara a tine cont de grava preocupare a Chinei si de situatia generala a relatiilor sino-franceze, partea franceza a avut o initiativa oportunista, imprudenta si gindita pe termen scurt pentru tratarea problemei Tibetului", afirma China Noua.
Presedintele Nicolas Sarkozy a profitat de o vizita la Gdansk, unde a participat la o ceremonie organizata pentru fostul presedinte polonez Lech Walesa, pentru a se intilni cu Dalai Lama. Sarkozy a afirmat ca intilnirea, care a durat circa o jumatate de ora, "s-a desfasurat bine".
"Dalai Lama mi-a confirmat ceea ce stiam deja, si anume ca nu cere independenta Tibetului, iar eu i-am spus cit de importanta consider continuarea dialogului sau cu autoritatile chineze", a mai spus Sarkozy.
Autoritatile chineze si-au exprimat nemultumirea fata de decizia presedintelui francez, amenintind ca vor boicota produsele frantuzesti.
In timpul represiunii chineze impotriva manifestantilor tibetani in primavara acestui an, presedintele francez s-a declarat "socat" de masurile luate de Beijing. Declaratia sa a fost urmata de citeva saptamini de manifestatii antifranceze, indreptate in principal impotriva magazinelor din China.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii