Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

China are cele mai mari şanse între ţările asiatice de a continua creşterea economică rapidă

Probabilitatea ca economia chineză să continue să înregistreze un ritm ridicat şi stabil de dezvoltare este de 76,2%.
La calcularea indicelui au fost luate în calcul 16 domenii, între care concurenţa economică, nivelul de educaţie, migraţia populaţiei în mediul urban, exporturile de înaltă tehnologie şi inflaţia.
India s-a plasat pe locul al doilea, cu o probabilitate de 64,1%, urmată de Vietnam, cu 61,9%.
Indicele sugerează că dezvoltarea economică din China şi India este durabilă şi va continua să alimenteze creşterea economiei mondiale, în condiţiile în care SUA, Europa şi Japonia înregistrează avansuri mai lente.
Produsul Intern Brut a crescut trimestrial în primele trei state asiatice din clasament cu cel puţin 5,4%, în medie, în intervalul 2008-2009, perioadă în care SUA, zona euro şi Japonia au intrat în recesiune.
În ultimii 30 de ani, economia chineză a avansat în medie cu 10% pe an, prin modernizarea companiilor de stat şi atragerea investiţiilor străine.
Între economiile cu un Produs Intern Brut de peste 1.000 de miliarde de dolari, India a înregistrat anul trecut al doilea ritm de creştere economică după China, cu un avans de 8,2% în trimestrul patru.
Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică anticipează pentru acest an o creştere de 2,6% în SUA, 2% în zona euro şi o scădere de 0,9% în Japonia.
Totuşi, în China există riscuri legate de subevaluarea datoriilor, a declarat Victor Shih, profesor la Northwestern University din Evanston, Illinois.
China s-ar putea confrunta cu şocuri economice şi politice, care să aibă impact asupra ritmului de creştere.
Fitch Ratings a avertizat în martie că există o probabilitate de 60% pentru o criză bancară în China, în 2013, în urma creşterii record a creditării şi a preţurilor imobiliare.
Categorie articol: 

Comentarii