Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Chimia în relaţia de cuplu. Patru factori care determină apariţia ei

Deşi mulţi nu cred în chimia romantică, terapeuta Kimberly Seltzer spune pentru Reader's Digest ca aceasta “scânteia magică” există şi constă în patru factori care îi transformă pe iubiţi în adevăraţi parteneri.

 

Potrivit specialistei în relaţii, cei patru factori sunt compatibilitatea fizică, emoţională, intellectuală şi spirituală. Iată ce presupune fiecare în parte şi de ce este importantă:

 

Compatibilitatea fizica

“Majoritatea oamenilor pot defini ce trăsături li se par atrăgătoare la un partener. Interesant este însă ca atracţia în domeniul fizic trebuie să persiste, ba chiar să crească în timp”, spune ea. Adică, se întamplă uneori ca un partener să-l considere iniţial doar moderat de atragător pe celalalt şi abia apoi, după ce îl cunoaşte la un nivel mai intim, să-l considere şi mai atrăgător.

 

Compatbilitatea emoţională

“Reprezintă modul în care cineva te face să te simţI”, spune Seltzer. “Când te simţi iubit, îngrijit, protejat apare şi această atracţie emoţionalţ”. Dacă potenţialul partener pare în teorie grozav, dar nu simţi o scânteie din acest punct de vedere, terapeuta recomandă răbdarea.

“Mulţi oameni sunt reţinuţi când întâlnesc prima dată pe cineva şi preferă să se exprime prin fapte. De aceea, este important să fim atenţi la felul în care se comportă şi nu neapărat la lucrurile pe care le spun”.

Kimberly Seltzer insistă totuşi că vulnerabilitatea în faţa unui potenţial partener este esenţială.

 

Compatibilitatea intelectuală

Similar cu atracţia fizică, mulţi oameni ştiu ce aşteptări au de la partenerii lor în materie de intelect. De exemplu, o persoană cu simţul umorului se va simţi mai compatibilă cu cineva care îi inţelege glumele şi răspunde pe masura comentariilor pe care le face.

 

Compatibilitatea spirituală

Dintre cele patru, spiritualitatea este cel mai dificil de definit: “Unii oameni plasează religia în această categorie; pentru alţii poate fi vorba despre alegeri precum veganismul sau stilul de viaţă”, spune Seltzer. “La prima impresie, e greu de stabilit dacă doi oameni sunt pe aceeaşi undă la nivel spiritual. Şi în acest caz, e nevoie de timp pentru ca această atracţie şi compatibilitate să se dezvolte”.

Potrivit specialistei, în momentul în care doi parteneri ajung să bifeze toate cele patru elemente, ei pot considera că nu mai sunt doar iubiţi, ci parteneri romantici în adevăratul sens al cuvantului.
Categorie articol: 

Comentarii