Mergi la conţinutul principal

Chercea se scufunda in noroi

Doar patru zile de vint si ploaie, si viata locuitorilor din cartierele marginase ale municipiului a devenit din nou un calvar. In Chercea, strazi intregi s-au transformat din nou in mlastini, casele au inceput sa se macine la temelii. Inarmati cu sape si lopeti, in multe zone oamenii au iesit din nou la lucru sa adinceasca sau sa curete santurile pentru scurgerea apelor. Peretii in zeci de locuinte sint umezi, izul de igrasie a devenit insuportabil, florile de mucegai sint deja familiare. Din colturi casele se suiesc, unii pereti au inceput sa cada, in altii crapaturile se casca vazind cu ochii. Chercea se scufunda, spun localnicii, ale caror vieti, de aproape 10 luni s-au transformat intr-o continua lupta cu apa.
In general Braila, de citeva zile, este un oras mohorit, plin de balti si noroi. Chiar si pe marile bulevarde atmosfera este posaca, lacuri atit pe carosabil, cit si pe trotuar, bucati intregi de tencuiala desprinse de pe fatadele blocurilor, crengi de copaci cazute pe alei si multe hirtii. Noroiul parca a acoperit intreg orasul.

"E jale mare, maica, e jale mare!"

"Nu mai stim ce sa facem, nu mai stim incotro s-o luam, nu se mai poate sta in case, nu am mai pus un pres pe jos de la Craciun. Totul e ud, peretii sint plini de mucegai, miroase ca in balta. E jale mare, maica, e jale mare! Nu am avut niciodata un palat, dar cum arata casa mea acum, nu mi-am inchipuit vreodata sa ajung asa. Si sint copii care traiesc in conditiile astea, ca igrasia nu te intreaba daca ai casa mare sau o cocioaba, intra in pereti si nu o mai scoti decit cu tirnacopul", asa am fost intimpinati ieri, pe strazile cartierului Chercea. Batrinii, ici colo, adunati ciotca isi spuneau amarul. Cei mai in putere, cu uneltele necesare curateau, largeau sau chiar sapau cite un sant in fata portii care sa adune apele de prin curti. Pe strazile mai norocoase, in care lucrarile de canalizare sint incepute, au aparut deja primele furtune de evacuare a apei. Era ora la care copiii se intorceau de la scoala. Infofoliti de abia li se mai vedeau ochii, aplecati sub povara ghiozdanelor, micutii inaintau cu greu prin mocirla si noroaie. Iar unii ne povesteau ca fac si cite 30 de minute pina la scoala. Dupa mai bine de ora, in care am strabatut cartierele Lacu Dulce si Chercea, concluzia a fost clara: si de aceasta data, cea mai afectata zona este tot cea care cuprinde strazile Cimpului, Octav Bancila, Ion Creanga, George Cosbuc si Cantonului. Iar o explicatie exista, casele subrezite deja de inundatiile din vara, pentru ca exact aici apele au facut cele mai mari stricaciuni, fac acum mult mai greu fata unui nou val de precipitatii.

"De citeva zile, ne chinuim sa scoatem apa afara din case"

Oamenii nu stiu ce sa mai faca, incotro s-o apuce, cui sa se plinga. Singura lor speranta este canalizarea care, in unele locuri lipseste cu desavirsire, iar in altele, desi este terminata, nu functioneaza. Cei de pe strada Cantonului au renuntat sa-si mai scoata apa din casa pentru ca efortul este in zadar. "Degeaba au venit de la Primarie cu vidanjele, ca in citeva ore apa a fost la loc. Pina nu o sa faca si in aceasta zona o canalizare, asa vom trai, de azi pe miine, in speranta ca nu vom fi scosi, intr-o dimineata, de sub darimaturi. Nu au unde sa evacueze apa din casele oamenilor, decit in gradinile de peste strada, aceasta fiind o rezolvare nesemnificativa a situatiei pentru ca nu dureaza decit citeva ore pina se revarsa, din nou, in curtile noastre. Nu stim cum pot fi atit de neinteresati de ceea ce se intimpla aici. Decit sa dea ajutoare in fiecare an celor care ramin fara case, mai bine ar face cu acesti bani o canalizare", ne-a povestit un batrin de pe strada Cantonului.
Tot pe aceasta strada, cu citeva zile in urma, alti braileni au ramas fara casa. Ei au fost afectati si de inundatiile din vara trecuta, cind li s-a prabusit jumatate din casa. Au primit ajutoare, si-au ridicat doua camere, dar nu s-au putut muta acolo deoarece nu au mai avut bani de terminat lucrarea. Simbata, una dintre cele trei camere ce au rezistat inundatiilor de anul trecut, s-a prabusit. Numai norocul a facut ca, in acel moment, sa nu fie nimeni in ea. Proprietara ne-a spus ca nu stie ce sa mai faca si ca se asteapta sa cedeze si celelalte camere. La fel de deznadajduiti erau si cei de pe strada Cimpului unde am gasit, in functiune, chiar si o motopompa de la Primarie, cu care oamenii incercau sa-si dea apa afara din case si curti. "De citeva zile ne chinuim sa scoatem apa afara din case, dar tot degeaba. Curtile sint pline de apa si nu avem unde sa evacuam apa, decit pe strada. De pe strada se intoarce in curti, din curti in case si tot asa. Am sapat si santuri in fata portilor, dar nu este de ajuns. Ne luptam, efectiv, cu morile de vint", ne-a spus Nistor Tesaru.
Noroiul si baltile nu sint prezente numai in Chercea, dar acolo este situatia cea mai grava, datorita caselor care sint la un pas de prabusire. Si copiii din celelalte cartiere se lupta cu noroaiele, in drum spre scoala. Printre blocurile din Radu-Negru, Hipodrom si Vidin trebuie sa fii foarte atent pe unde calci, daca vrei sa ajungi la serviciu sau la scoala cu hainele curate. Dar, ca si cum toate aceste lucruri nu ar fi de ajuns, trebuie sa te mai feresti si de soferii prost crescuti, care nu dau importanta faptului ca pe trotuare merg oameni si stropesc totul in jur, circulind cu viteza prin gropile din asfalt pline de apa si noroi.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro