Mergi la conţinutul principal

CF Brăila. Desfiinţarea

Echipa de fotbal a oraşului este ameninţată cu retragerea din Liga a II-a şi falimentul. Motivul este acelaşi ca şi până acum: lipsa banilor. Principalul sponsor al clubului, omul de afaceri Florin Cîrligea, spune că nu mai bagă niciun ban până când nu vin mai întâi alocările publice şi că nu se mai lasă păcălit ca anul trecut când, contrar promisiunilor, clubul nu a beneficiat în totalitate de finanţarea publică. Dacă gruparea brăileană nu găseşte rapid banii (puţin peste 10.000 lei), meciul programat vineri, 10 aprilie, cu Rapid CFR Suceava nu va mai avea loc şi, astfel, Brăila va pierde la "masa verde" cu scorul de 3 - 0, plus că va încasa o amendă usturătoare din partea Federaţiei Române de Fotbal. La a doua abatere de acest gen este eliminată din competiţie, ceea ce, practic, este echivalentul falimentului şi desfiinţării echipei. Nici fotbaliştii nu sunt la zi cu salariile. Mesajul Consiliului Judeţean este clar: "Nu ne băgăm la fotbal. Nu vom da niciun leu!". Primăria, în schimb, a alocat deja o parte din banii promişi. De anul trecut clubul este sub sechestrul Fiscului.

Situaţie tensionată în fotbalul brăilean: echipa fanion a oraşului este din nou la un pas de a fi eliminată din campionatul Ligii a II-a. Clubul sportiv nu are la acest moment banii necesari organizării meciului din etapa a II-a a turneului play off programat mâine, 10 aprilie, pe stadionul municipal. Regulamentul FRF spune clar că echipa care nu se prezintă la joc va fi sancţionată cu pierderea meciului şi o amendă, iar la a doua neprezentare, în deplasare sau pe teren propriu, în afară de amendă se dispune automat eliminarea din competiţie. Nu este pentru prima dată când echipa se află în postura total ruşinoasă de a nu putea continua campionatul. Practic, la fiecare început de tur sau retur au fost înregistrate astfel de probleme, numitorul comun fiind banii. Până acum, astfel de momente critice au fost depăşite pe ultima sută de metri, însă niciodată problema nu a fost abordată şi rezolvată în esenţa ei - asigurarea cotei de finanţare din partea autorităţilor locale, care au promis că vor aloca o sumă echivalentă cu cea a investitorilor particulari -, fapt ce a dus la agravarea situaţiei. Ce-i drept, de când echipa a fost preluată de către "Conpet Cireşu", această înţelegere privind alocarea banului public nu a căpătat niciodată o formă scrisă. Pentru iubitorii sportului cu balonul rotund însă, astfel de amănunte nu contează, dovadă fiind zecile de comentarii acide la adresa autorităţilor postate la precedentele articole realizate de "Obiectiv" pe această temă.
Revenind, clubul de fotbal brăilean are nevoie de peste 10.000 de lei ca să organizeze jocul de mâine, iar în momentul de faţă casieria este goală. Mai mult, jucătorii nu mai sunt plătiţi de trei luni. Dacă o speranţă a licărit din partea primăriei, care s-a arătat dispusă să mai trimită nişte bani, de la Consiliul Judeţean s-a năruit orice nădejde: preşedintele interimar Viorel Mortu a declarat, zilele acestea, că instituţia nu va mai aloca bani pentru fotbal. "Nu ne băgăm la fotbal. Nu vom da niciun leu! Nu ne amestecăm. E altceva acolo. În primul rând e sac fără fund, în al doilea rând e anafor", a comentat oficialul. Anunţul vine însă după ce în ianuarie, la o întâlnire cu reprezentanţii CF Brăila, preşedintele interimar afirmase că va sprijini totuşi sporturile de echipă cu tradiţie din oraş: fotbalul şi handbalul. Ce s-a schimbat de la promisiunea din ianuarie până în prezent rămâne un mister, însă cert este că poziţia oficialului s-a modificat la 180 de grade.

Avramescu: "Ne apropiem cu paşi mari de retragerea din campionat şi desfiinţarea echipei"

Marţi, 7 aprilie, o delegaţie de fotbalişti în frunte cu Sorin Frunză (căpitanul echipei) şi Laurenţiu Ivan au mers în audienţă la preşedintele interimar al CJ, Viorel Mortu, iar răspunsul primit i-a dezamăgit. "Le-a spus că nu există modalitatea legală de a finanţa echipa CF Brăila", ne-a declarat Valentin Avramescu, preşedintele clubului. "La acest moment, situaţia este una foarte dificilă. Tranşa a doua de bani de la Primărie nu a intrat, iar CJ-ul a spus clar că nu ne poate aloca fonduri. Nu înţelegem de ce la etajul II al Palatului Administrativ (adică la Primărie - n.r.) s-au găsit căile legale de finanţare, iar cu un etaj mai jos (unde funcţionează birourile CJ - n.r.) nu se poate. Suntem aproape de capătul drumului. Ca să organizăm ultimele 2 etape am adus bani de acasă. Dacă nu găsim nicio soluţie de ultim moment, meciul cu Rapid CFR Suceava nu se va disputa, pentru că nu-l vom putea organiza. De unde să luăm 10.000 lei? Nu înţeleg un lucru: lidera seriei noastre, FC Voluntari, are aceeaşi formă de organizare ca a noastră, iar acolo autorităţile locale pot susţine în totalitate echipa, pe când la noi nu este posibil acest lucru. Ne apropiem cu paşi mari de un verdict pe care l-am mai evitat de câteva ori, pe ultima sută de metri: retragerea din campionat şi, probabil, desfiinţarea echipei", a mai spus sursa citată.
Reporterii "Obiectiv au încercat să obţină un punct de vedere şi din partea omului de afaceri Florin Cîrligea, principalul sponsor al clubului, însă ieri acesta nu a fost de găsit. Totuşi, Avramescu ne-a explicat că omul de afaceri le-ar fi zis clar că nu mai bagă bani în fotbal, până când autorităţile locale nu-şi respectă promisiunile. "A existat o înţelegere verbală cu oficialităţile locale, în sensul că acestea alocă finanţare dacă sponsorul dă el primul banii. Aşa că anul trecut, din sponsorizări au venit peste 10 miliarde lei vechi, inclusiv banii de la omul de afaceri, Florin Cîrligea. Asta, în condiţiile în care primăria a alocat 6,5 miliarde lei vechi, iar de la Consiliul Judeţean zero lei. Cîrligea ne-a spus «nu mai veniţi la mine, nu mai vreau să aud de fotbal până când nu vă rezolvaţi problema finanţării cu autorităţile. Dacă se rezolvă asta, în toamnă voi da şi eu bani, din nou». Dacă mă întrebaţi pe mine, în condiţiile astea, nu cred că mai apucăm finalul de an cu echipa", a adăugat Avramescu.
La rândul său, antrenorul CF Brăila, Alin Pânzaru, a adăugat că restanţele salariale afectează performanţele sportive: "Este foarte greu să-i mai mobilizez pe fotbalişti în condiţiile în care vine Paştele şi ei nu au un ban în buzunar. Chiar şi aşa, dacă am fi primit unul din cele 3 salarii restante, am fi ajuns cu plata la nivelul lunii decembrie. Altfel spus, acum, de Paşti, am sărbători cu banii de Crăciun, dacă-i vedem şi p-ăştia, iar în decembrie, probabil, vom primi şi banii de acum, de la Paşti", a încercat să facă haz de necaz Pânzaru.

Un 2014 zbuciumat

Anul 2014 a fost unul deosebit de greu pentru CF Brăila: la câteva luni după ce Asociaţia Sportivă "Avântul Conpet Cireşu" a preluat controlul asupra clubului, mai precis în cursul lunii mai, Fiscul local a instituit sechestru pe drepturile federative ale jucătorilor echipei de fotbal. Ulterior, în decembrie, clubul a intrat în insolvenţă la cererea Fiscului, în contul unei datorii de peste 270.000 lei. Suma reprezintă obligaţii fiscale datorate statului, aferente drepturilor salariale plătite jucătorilor pe parcursul anului 2013.
Reamintim că, în februarie 2014, fostul acţionar majoritar al clubului - SC "Concivia" SA Brăila, firma de suflet a ex-preşedintelui CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, a vândut pachetul de 98% din acţiuni către "Avântul Conpet Cireşu". Tranzacţia s-a ridicat la 1,12 miliarde lei vechi, adică undeva cam la jumătatea valorii capitalului social al CF Brăila. În Registrul Comerţului societatea "CF Brăila" SA are acţionar majoritar ONG-ul amintit cu 98,66%, plus 50 de asociaţi persoane fizice care deţin împreună 330 de acţiuni. În ce priveşte asociaţia sportivă, ea îi are ca membri fondatori pe Valentin Avramescu şi Vasile Popa, cei care se ocupă efectiv de destinul clubului.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro