Mergi la conţinutul principal

"Cetateanul, in primul rind"

In acest sfirsit de saptamina, la Braila, a avut loc seminarul cu tema: "Implicarea participativa a cetatenilor in rezolvarea problemelor comunitatii", actiune desfasurata in cadrul proiectului "Cetateanul, in primul rind". Deschiderea manifestarii a avut loc vineri, la ora 16:00 si a debutat cu cuvintul de bun venit al directorului executiv al Fundatiei "Lumina" si facilitatorul comunitar, Maria Jerlaeanu. "Este o actiune pe care am dezvoltat-o cu pasi mici dar siguri, alaturi de organizatiile germane “Asociatia Universitatilor Populare Germane” si Fundatia “Friederich Ebert Stiftung”". A luat apoi cuvintul directorul "Asociatiei Universitatilor Populare Germane", Mariana Matache: "Pentru a putea sa se miste ceva ne indreptam atentia spre invatamint si lucram cu profesori si cu elevi, dar si spre cartiere si avem in grija Radu-Negru, Brailita si Chercea. Aceste proiecte nu sint extraordinare, dar vizeaza problemele de baza". In continuare a tinut un discurs reprezentantul fundatiei "Friederich Ebert Stiftung", Anna-Katharina Scheidereiter, care a precizat: "Sintem o fundatie din Germania, nu apartinem nici unui partid, iar principalele obiective ale fundatiei sint promovarea democratiei, dezvoltatea, egalitatea intre femei si barbati. Intemeietorul fundatiei este presedintele Germaniei, Friederich Ebert. Asociatia a gasit ca in Romania sint patru obiective majore de indeplinit: drepturile sociale, combaterea saraciei, consolidarea si aprofundarea democratiei si dezvoltarea economiei. Proiectul a fost inceput in ianuarie 2005, se va desfasura pe mai multi ani, scopul fiind acela de a educa cetatenii, astfel incit sa se implice in viata comunitatii".
Seminariile au la baza patru obiective mari si selectia facilitatorilor comunitari. In tara sunt 30 de facilitatori si in fiecare localitate s-au format Grupuri de Initiativa Locala (GIL). Primul seminar local a avut loc la Sulina, iar seminariile la nivel national au loc o data sau de doua ori pe an. Seminarii s-au mai desfasurat in orase ca: Isaccea, Falticeni, Cluj-Napoca, Suceava, Oradea, Drajna. Obiectivele seminariilor sint: construirea grupului de initiativa locala, identificarea problemelor si executarea unui plan de actiune.
La seminar au participat: directorul "Asociatiei Universitatilor Populare Germane", Mariana Matache, reprezentantul fundatiei "Friederich Ebert Stiftung" Anna-Katharina Scheidereiter, invitati de la Suceva, Craiova si Cimpulung Muscel, iar din plan local, facilitatorul comunitar Maria Jerlaeanu, viceprimarul Doinita Ciocan, consilierul judetean Dan Steluta, consilierul local Maria Coros, membrii ai CCC Braila, profesori, dar si elevi.

Locul cetateanului intr-o democratie participativa

Simbata, programul a fost structurat in doua parti. In prima parte a zilei s-a discutat despre Legile nr 544/2001 si 52/2003. In urma lecturarii lor s-au definit termenii democratie participativa si reprezentativa, s-a discutat despre locul cetateanului intr-o astfel de democratie. S-au prezentat aspecte concrete din comitetele cetatenesti din Craiova, Suceava si Cimpulung Muscel.
In a doua parte a zilei s-au format grupuri de lucru, apoi s-au identificat o parte din problemele Brailei, care pot fi rezolvate prin implicare participativa. Problemele au fost analizate in functie de urmatoarele criterii: numarul de persoane afectate, gradul de conflict, termen de realizare si gradul problemei. Astfel, dintr-un numar de aproximativ 16 probleme propuse s-au ales: problema ciinilor comunitari, infiintarea unui centru sportiv in cadrul scolii "G. Cosbuc", infiintarea unui centru de consiliere pentru copiii cu probleme sociale din cartierul Chercea, amenajarea unor spatii de joaca in cartiere si amenajarea in cadrul scolilor a unor gradinite, in cartierul Vidin.

"Si aici e acasa"

Duminica, in ultima zi a seminarului, s-au prezentat planurile pentru temele alese prin vot. La prezentarea planurilor care privesc judetul Braila au fost asteptate si autoritatile locale. Toate proiectele vor fi realizate in decursul unui an sau chiar mai devreme. Conform estimarilor, proiectul care se va realiza cel mai repede, cu finalitate februarie 2009, este cel care face referire la copiii cu probleme in familie, numele proiectului fiind: "Si aici e acasa".
In urma acestui seminar, s-a decis ca in fiecare saptamina sa fie organizata o intilnire intre membrii grupului GIL, la sediul fundatiei "Lumina", pentru a se lucra la proiectele propuse.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro