Mergi la conţinutul principal

Certificate de revolutionar nou-noute, pentru 48 de braileni

Braila este primul oras in care s-au inminat noile certificate de revolutionari. Ne-a asigurat de asta secretarul de stat Petrisor Morar, care s-a aflat, ieri, in Braila, tocmai pentru aceasta ceremonie.
El a predat in miinile beneficiarilor 48 de asemenea certificate, precizind ca alte circa 50 urmeaza a fi inminate, in perioada urmatoare. Dupa cum era de asteptat, pe linga partea festiva, Morar a fost asaltat de intrebarile si plingerile unora dintre cei care inca se simt nedreptatiti, si reclama faptul ca nu si-au primit unele drepturi banesti. "Drepturile nu se vor pierde, din momentul in care s-a depus dosarul, veti primi toate drepturile, la prima transa de bani. Din pacate, dosarele n-au fost intocmite conform legii in vigoare. Din acest motiv, noi sintem pusi intr-o situatie dificila, de a cere mereu documente, de a verifica si reverifica dosare. Nu este o placere pentru nimeni sa tot verificam dosarele, pina avem toate documentele in ordine. As ruga pe toti cei care mai au acte pe care trebuie sa le depuna la dosar, sa o faca pina pe data de 31 iulie, pentru ca apoi nu se va mai putea completa nici un dosar", a declarat, de la bun inceput, secretarul de stat, care le-a iritat pe unele dintre pensionarele din sala, pentru ca a indraznit sa spuna ca partea financiara prezinta cel mai mare interes pentru revolutionari si, de aceea, a inceput prin a le prezenta aceste aspecte.

"Speram ca vom ajunge la guvernari care sa ne asculte si noua cuvintul"

In ceea ce-l priveste, Gabriel Damaroiu, presedintele Ligii Luptatorilor din Decembrie 1989, a declarat sus si tare ca, la 17 ani dupa evenimentele respective, nu s-au implinit idealurile pentru care el si colegii sai au iesit la lupta: "Inca nu s-au implinit idealurile noastre de la Revolutie, si speram ca se vor implini, speram ca vom ajunge la guvernari care sa ne asculte si noua cuvintul, care sa tina cont ca existam. Astazi, din cite stiu eu, se fac nominalizarile pentru comisia CNSAS, si cred ca ar fi foarte important ca acolo sa fie si unul-doi reprezentanti ai revolutionarilor, pentru ca noi am facut aceasta schimbare si corect ar fi sa fim si noi acolo. Colegilor mei eu vreau sa le spun atit: eu am fost si saptamina trecuta la Bucuresti si am prezentat dosarele asociatiei mele la comisie, iar impresia mea a fost ca aceasta lucreaza foarte corect. Exista insa o problema: am colegi care au fost la Revolutie, care eu oricind pot sa-i iau pe raspunderea mea, dar care din pacate nu au aceste documente. Stiu ce o sa spuneti: ca fara aceste documente, conform legii , nu puteti insa sa ma ajutati. Ei, aici trebuie sa vedem cum putem sa gasim solutii pentru acesti oameni, pentru ca este pacat, ei si-au riscat viata".
Morar a raspuns exact cum se astepta Damaroiu: "Exista o lege care trebuie aplicata, buna-rea, asa cum este. Nu este poate legea dorita de mine si poate nici de altii, dar sint obligat sa o respect. Ea a fost facuta intr-o perioada de campanie electorala si nu ne putem atinge de ea, pentru ca, daca o schimbam, s-ar putea ca ceea ce iese, la final, sa fie in defavoarea revolutionarilor"
Pe de alta parte, secretarul de stat a precizat ca, pentru inceput, vor primi certificatele preschimbate revolutionarii care au condus multimi, cei care au organizat baricade si cei care au ocupat institutii vitale. Noi certificate de revolutionar au fost oferite primilor 48 de braileni, numai dupa ce acestia au semnat o declaratie potrivit careia nu au facut politie politica, pina in decembrie '89. Teoretic, secretariatul de stat ar fi trebuit sa amine inminarea certificatelor respective, pina dupa momentul in care CNSAS ar fi confirmat faptul ca persoanele respective nu au facut politie politica, insa cum aceste demersuri merg foarte greu, autoritatile au decis sa gaseasca o solutie care sa urgenteze lucrurile. Odata cu certificatul preschimbat, cei vizati au primit ieri adeverinta prin care li se certifica unele drepturi banesti, cartele pentru gratuitatea la metroul din Bucuresti, precum si cele de tren. Beneficiarii au fost avertizati sa nu imprumute tichetele de tren, sau cele de metrou altor persoane, dat fiind ca risca sa nu mai primeasca aceste facilitati, anul viitor.
La reuniunea de ieri au mai participat prefectul Nicolae Mitroi si deputatul PD Horia Vasioiu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro