Mergi la conţinutul principal

Certificat de handicap în loc de cadou de Crăciun

Are 8 ani şi jumătate, dar nu merge la şcoală. Ionuţ a fost diagnosticat de medici cu întârziere mintală severă. De Sf. Nicolae, băiatul nu a primit nimic în ghetuţe, iar bunica lui se gândeşte cu tristeţe la sărbătorile care se apropie, când, iarăşi, n-o să-i poată oferi nimic, nicio bucurie cât de mică.
Crescut de bătrână de la vârsta de 3 ani, după ce a fost părăsit de mama care a plecat în Italia, băiatul a ajuns, în luna septembrie, în spital, pe fondul unei tulburări de comportament. La spital, susţine femeia, a aflat că ar putea obţine nişte drepturi care i s-ar cuveni copilului bolnav, dar de atunci este purtată pe drumuri de autorităţi. De partea cealaltă, reprezentanţii Direcţiei de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei şi ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului ne-au explicat că bunica a iniţiat demersuri pentru a deveni reprezentantul legal al copilului abia la sfârşitul lunii noiembrie, iar procedurile sunt în curs de desfăşurare.
Familia lui Ionuţ trăieşte într-un ghetou de pe str. Ancorei, iar bunica, Pahona Tacnas, spune că încearcă să se descurce din pensia de 530 de lei şi din alocaţia băiatului. Femeia de 63 de ani a continuat să-şi crească nepotul după ce fiica ei a plecat în Italia şi, de aproape 5 ani se luptă singură cu sărăcia şi boala copilului. "Nu vorbeşte, face nevoile pe el, aşa mă chinui să-l cresc de când l-a părăsit mama lui şi nu mai ştiu nimic de ea", spune bunica. În luna septembrie, băiatul a fost internat la Spitalul de Psihiatrie pentru "tulburare de comportament pe fondul deficitului cognitiv sever, întârziere în dezvoltarea neuro-psihică şi în apariţia vorbirii, hiperkinezie, violenţă fizică". Atunci femeia a aflat că în cazul bolii de care suferă nepotul ei ar putea primi un certificat de încadrare în grad de handicap, ceea ce ar însemna şi o indemnizaţie, aşadar un venit în plus pentru familie. Numai că, atât timp cât mama este plecată în străinătate, bunica trebuie mai întâi să devină reprezentantul legal al minorului, ca să poată face demersurile necesare, iar procedurile presupun timp şi drumuri pe la mai multe instituţii. Nemulţumită că lucrurile nu se derulează atât de repede pe cât şi-ar dori, Pahona Tacnas s-a adresat cu o sesizare redacţiei cotidianului nostru, în care susţine că este purtată pe drumuri, în încercarea de a obţine certificat de încadrare în grad de handicap pentru nepotul său.
De partea cealaltă, conducerea DAS ne-a precizat că bunica este cea care a acţionat cu întârziere, cererea pentru luarea în plasament a minorului fiind depusă abia la finele lunii noiembrie. "După realizarea anchetei sociale, pe 6 decembrie am transmis către DGASPC referatul şi demersurile din partea noastră, pentru a putea intra în comisia de încadrare în grad de handicap", ne-a declarat Nicoleta Oancea, directorul DAS.
Legat de acest caz, conducerea DGASPC a precizat că sunt în curs de derulare procedurile pentru plasamentul minorului. "Instrumentăm cazul în vederea instituirii măsurii de plasament familial al copilului la bunică. De asemenea, copilul este evaluat complex în vederea încadrării într-o categorie de persoane cu handicap", a declarat Simona Cimpoae, directorul adjunct al DGASPC Brăila.
Bunica recunoaşte că timp de opt ani nu a ştiut care sunt drepturile nepotului ei bolnav, însă acum speră să primească sprijinul statului cât mai repede, cu atât mai mult cu cât se apropie sărbătorile şi nu-i poate oferi nimic copilului.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro