Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Cernobîl rămâne o ameninţare

Potrivit preşedintelui ucrainean, circa două milioane de persoane suferă de diferite boli din cauza radiaţiei. Reactorul care a explodat în 1986 a fost închis într-un sarcofag, care s-a fisurat însă, iar lucrările de înlocuire, finanţate din fonduri internaţionale, înregistrează întârzieri mari.
Ianukovici a subliniat în timpul ceremoniei organizate ieri că reactorul este o ameninţare "atât pentru Ucraina, cât şi pentru Europa, Rusia şi Belarus".

La 26 aprilie 1986, la ora locală 1.23, a explodat reactorul numărul 4 al centralei nucleare de la Cernobîl, situată în nordul Ucrainei, în apropierea graniţei cu Rusia şi Belarus. O bună parte din Europa, dar mai ales aceste trei ţări, pe atunci republici ale URSS, au fost expuse contaminării.
Peste 25.000 de persoane care au intervenit pentru a diminua efectele catastrofei - cu precădere ruşi, ucraineni şi belaruşi, oameni care după explozie au efectuat diverse lucrări, între care construirea unui sarcofag în jurul reactorului - au decedat, potrivit estimărilor oficiale.
Categorie articol: 

Comentarii