Mergi la conţinutul principal

Cererea a două ONG-uri de suspendare a decretului privind referendumul a fost respinsă de instanţă


La dezbaterile de joi, avocatul celor două ONG-uri a susţinut, în faţa instanţei, că decretul prezidenţial prin care s-a decis organizarea referendumului pentru Parlament unicameral şi reducerea numărului de parlamentari ar trebui suspendat, deoarece ar fi ilegal. Avocatul a argumentat că referendumul că preşedintele vrea doar aprobarea populaţiei pentru o decizie pe care el a luat-o deja. Avocatul a susţinut că preşedintele a luat deja decizia de a transforma Parlamentul în unul unicameral şi de a reduce numărul de parlamentari, având nevoie doar de aprobarea naţiunii.

Un al doilea argument al avocatului ONG-urilor a fost că preşedintele nu a făcut o campanie de informare a populaţiei pe tema reducerii numărului de parlamentari sau a schimbării structurii legislative, preşedinţia făcând o propagandă, specific statului totalitar. Al treilea argument al reprezentantului APD şi AMP a fost că referendumul a fost deturnat de preşedintele în funcţie, care l-a folosit ca instrument de campanile electoral. În concluzie, avocatul a cerut admiterea cererii de suspendare a decretului de organizare a referendumului.

În contradictoriu, consilierul de stat care a reprezentat Administraţia Pretidenţială în instanţă a spus că decretul a fost emis cu respectarea normelor legale şi a cerut respingerea cererii de suspendare a acestuia.

În dosar au fost depuse mai multe cereri de intervenţie în favoarea Preşedinţiei, însă instanţa a admis doar două dintre ele, cele care au fost timbrate şi care nu sunt formulate de persoane publice.

Curtea de Apel Bucureşti a rămas în pronunţare pe cererea de suspendare a decretului prezidenţial prin care s-a decis organizarea referendumului din 22 noiembrie.

Agenţia de monitorizare a presei (AMP) şi Asociaţia Pro Democraţia (APD) au depus pe 11 noiembrie, la Curtea de Apel Bucureşti, o cerere care vizează suspendarea referendumului pentru Parlament unicameral şi reducerea numărului de parlamentari, al cărei termen a fost stabilit pentru 19 noiembrie.

"Este vorba, în primul rând, de o plângere administrativă prealabilă, pe care am depus-o în această dimineaţă la Palatul Cotroceni şi care este susţinută de cele două organizaţii - Agenţia pentru Monitorizarea Presei şi Pro Democraţia. O plângere care pune în evidenţă o serie de iregularităţi cu privire la referendum. Tot în această dimineaţă (n.r. 11 noiembrie) a fost depusă, la Curtea de Apel Bucureşti, la Secţia 8 - Contencios administrativ, o cerere de suspendare a referendumului. Această cerere de suspendare este făcută până când procedura administrativă de care vă vorbim, o procedură de contencios administrativ, va avea o soluţie într-o direcţie sau alta", a declarat, săptămâna trecută, preşedintele APD, Cristian Pârvulescu.

Potrivit lui Pârvulescu, CAB poate emite o ordonanţă prezidenţială de suspendare a referendumului.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro