Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ceremonie scurta si sobra de inmormintare a Giovannei Reggiani

Citeva voci din multimea formata din sute de persoane care au asistat, simbata, la funeraliile Giovannei Reggiani, italianca de 47 de ani decedata joi seara, dupa ce a fost agresata cu brutalitate de un roman, la Roma, au strigat "Pedeapsa cu moartea" si "Vrem sa vedem si inmormintarea lui", referindu-se la presupusul autor al violentei comise asupra femeii, relateaza La Repubblica in pagina electronica.
Funeraliile Giovannei Reggiani s-au desfasurat simbata, cu incepere de la orele 11.00 (12.00 ora Romaniei), la basilica Cristo Re din capitala italiana, in prezenta a sute de persoane si a unor oficiali italieni. Ceremonia a durat aproximativ o ora si s-a desfasurat intr-o atmosfera sobra si tacuta.
La incheierea slujbei, in momentul scoaterii sicriului din biserica, persoane din multime au strigat "Gata cu violentele", "Aplicati legile", "Rusine" si "Asasinilor". Altele au cerut cu voce tare demisia ministrului de Interne, Giuliano Amato, si pe cea a primarului Romei, Walter Veltroni.
Printre oficialii prezenti la inmormintare s-au numarat Giuliano Amato (din partea Guvernului italian), presedintele regiunii Lazio, Piero Marrazzo, reprezentanti ai institutiilor provinciale din Roma, primarul capitalei, Walter Veltroni, si liderii principalelor partide politice.
La ceremonie au participat si corespondentii a trei posturi de televiziune din Romania, insa accesul cu camere de filmat sau aparate de fotografiat a fost interzis in basilica Cristo Re. Reporterii romani au fost, astfel, obligati sa culeaga marturiile persoanelor care urmareau funeraliile, in afara lacasului de cult.
Sute de coroane de flori au fost depuse pe pavimentul bisericii, printre ele numarindu-se cele trimise de ministrul italian al Apararii si de Marina Militara. Giovanna Reggiani era sotia unui oficial de Marina.
Sotul ei a intrat in biserica tinind un trandafir rosu in mina si fiind flancat de colegii sai din Marina Militara, care i-au insotit si pe alti membri ai familiei victimei. El a repetat: "Nu este drept, nu este drept", in momentul in care colegii l-au imbratisat, pe rind, cu lacrimi in ochi.
La rindul sau, fratele Giovannei, Luca Reggiani, a declarat, la sfirsitul scurtului sau discurs rostit la altar, in care a evocat copilaria petrecuta alaturi de sora lui: "Tacerea nu este intotdeauna muta. La revedere, sora mea".
La dorinta familiei, funeraliile s-au desfasurat in rit valdez cu participare ecumenica.
Antonio Adamo, pastorul bisericii valdeze din Piata Cavour, care a celebrat partea evanghelica a slujbei ecumenice, explicase vineri ca a luat legatura cu capelanul Marinei pentru desfasurarea unei ceremonii care, la cererea familiei, "va avea loc intr-o biserica ce poate adaposti circa o mie de persoane, si care sa se afle la jumatatea drumului dintre Biserica valdeza si Tor di Quinto", locul unde a avut loc agresiunea asupra femeii.
Inmormintarea a fost organizata, in acord cu familia si cu Marina Militara, de Primaria din Roma, care a proclamat zi de doliu orasenesc, simbata, in memoria Giovannei Reggiani.
Categorie articol: 

Comentarii