Mergi la conţinutul principal

Ceremonial militar restrâns de Ziua Forțelor Terestre

* vineri, la Complexul Comemorativ al Eroilor Neamului, de pe Calea Călărașilor, militarii brăileni s-au rugat pentru cei care și-au dat viața pentru patrie și au depus flori la monument * Ziua Forțelor Terestre coincide cu sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruință - ocrotitorul armatei de uscat a României

 

 

 

 

Ceremonial militar de Ziua Forțelor Terestre, marcată, an de an, la 23 aprilie, odată cu sărbătoarea creștină a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruință, care este și ocrotitorul acestei categorii de forțe ale Armatei Române.  

Astfel, vineri, 23 aprilie, începând cu ora 10.00, la Complexul Comemorativ al Eroilor Neamului de pe Calea Călărașilor nr. 309 s-a desfășurat ceremonialul militar dedicat Zilei Forțelor Terestre și comemorării celor care și-au dat viața pentru apărarea integrității României, cu participarea comandanților de unități și a militarilor din Garnizoana Brăila. Vremea mohorâtă și ploaia care nu mai contenea nu i-a împiedicat pe militarii brăileni să-și aducă obolul de recunoștință la monumentul eroilor și să-i pomenească în rugăciuni pe bunii și pe străbunii care s-au jertfit pentru patrie.

Ceremonialul militar a debutat cu un parastas oficiat de un sobor de preoți de la Capela Militară ”Sfinții Martiri Brâncoveni”. A fost citit, apoi, mesajul Ministrului Apărării Naționale adresat militarilor din Forțele Terestre, iar locțiitorul comandantului Garnizoanei Brăila, col. Sorin Călin - comandantul Brigăzii 10 Geniu - i-a felicitat pe militarii brăileni care au fost avansați în grad, pentru rezultatele deosebite obținute în pregătirea militară. La finele ceremonialului militar restrâns, care s-a desfășurat fără public și cu respectarea normelor impuse de pandemie, col. Călin a depus o coroană de flori la monumentul de la Complexul Comemorativ al Eroilor Neamului, flancat de militari și străjuit de piese de artilerie.    

Ziua Forțelor Terestre coincide cu sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruință. Reprezentat în iconografie călare pe un cal şi străpungând cu lancea un balaur, Sf. Gheorghe a rămas peste veacuri model de curaj în lupta cu forțele răului. A fost ocrotitorul Armatei lui Ştefan cel Mare, chipul sfântului fiind pictat sau cusut pe steagurile de luptă ale domnitorului. Un astfel de exemplu este celebrul ”Steag al Sfântului Ştefan cel Mare”, unul dintre cele mai valoroase obiecte liturgice păstrate până în zilele noastre. Acesta îl înfăţişează, pe o parte, pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, ocrotitorul armatei, şezând pe un tron domnesc şi având la picioare un balaur cu trei capete. Deasupra, se află doi îngeri care ţin în mâini o sabie şi o coroană, încununându-l, astfel, pe sfânt cu o cunună mucenicească veşnică.

Forţele Terestre reprezintă o componentă importantă a sistemului naţional de apărare, având capacitatea de a acţiona în toată gama operaţiunilor militare. Armata de uscat reuneşte armele şi specialităţile care au compus-o şi care se regăsesc şi în prezent în componenţa sa: infanteria, vânătorii de munte, tancurile, artileria, geniul, apărarea NBC. Bazele moderne ale Forţelor Terestre Române datează din cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea, ca urmare a Revoluţiei de la 1848, a întemeierii statului român modern prin Unirea de la 1859 şi a înfăptuirii politicii domnitorului Alexandru Ioan Cuza, principalele arme şi specialităţi componente existând încă din anii 1859-1860.

Cu prilejul Zilei Forţelor Terestre (23 aprilie), în toate garnizoanele din țară și în teatrele de operații din Afganistan se organizează ceremonii militare de depuneri de coroane de flori la monumentele eroilor, concerte ale muzicilor militare şi spectacole susţinute de formaţiile cercurilor militare.

Demn de amintit este faptul că, în anul 2020, în contextul pandemiei cu COVID-19, militarii români au participat la acţiuni de prevenire a răspândirii noului coronavirus, sprijinind autorităţile centrale şi locale prin misiuni care au inclus: instalarea unor spitale de campanie, a unor corturi pentru organizarea fluxurilor de triaj epidemiologic în spitalele militare şi civile din ţară; transport aerian a unor echipamente de protecţie medicală; întărirea prezenţei şi asigurarea fluidizării traficului la punctele de trecere a frontierei; patrulare şi sprijinirea lucrătorilor Ministerului Afacerilor Interne în activităţi de ordine publică; însoţirea de convoaie de transport persoane; decontaminarea şi dezinfectarea căilor rutiere; acţiuni de asistenţă umanitară în beneficiul persoanelor aflate în dificultate, precum distribuire de alimente şi de produse de strictă necesitate; participare la campanii de donare de sânge.

La mulți ani Forțelor Terestre ale Armatei Române!

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro