Mergi la conţinutul principal

Cercetarea averii lui Adrian Nastase incepe peste doua saptamini

Cercetarea averii lui Adrian Nastase, de catre comisia speciala a instantei supreme, va incepe peste doua saptamini dupa ce, joi, presedintele Camerei Deputatilor a depus la dosar o cerere de aminare, din lipsa de aparare.
Primul termen in acest dosar fusese stabilit pentru 2 februarie, cind Nastase nu a venit la Inalta Curte de Casatie si Justitie, solicitind, in schimb, aminarea cu doua saptamini a inceperii cercetarii.
Comisia speciala care va analiza dosarul este aceeasi care a luat in discutie cauza privind modul de dobindire a averii de catre Dan Ioan Popescu. Comisia este aleasa pe o perioada de cinci ani, iar din ea fac parte doi judecatori ai instantei supreme, un procuror si un secretar.
Potrivit Legii 115/1996 privind declararea si controlul averii demnitarilor, magistratilor, functionarilor publici si a unor persoane cu functii de conducere, Comisia speciala a ICCJ va verifica modul in care si-au dobindit averea sotii Dana si Adrian Nastase.
Adrian Nastase solicitase procurorului general al Romaniei verificarea legalitatii mostenirii primite de la o matusa, cerere care a fost trimisa procurorilor anticoruptie care declansasera verificari privind casa detinuta de fostul premier in strada Zambaccian, iar acestia au trimis cererea la instanta suprema.
Potrivit unei declaratii a purtatorului de cuvint al Departamentului National Anticoruptie, Livia Saplacan, procurorii anticoruptie au extins cercetarile in cazul achizitiei de catre Adrian Nastase a terenului si unei parti din imobilul din strada Zambaccian, fiind avuta in atentie mostenirea primita de familia acestuia. Mai exact, procurorii iau in considerare o legatura intre achizitionarea unei parti din imobilul situat in strada Zambaccian din Bucuresti si mostenirea primita de familia Nastase, fiind totodata avute in atentie aspectele semnalate de presa si cunoscute generic sub numele "Afacerea Matusa".
La sfirsitul lunii august 2004, Alianta PNL-PD a sesizat Parchetul National Anticoruptie (devenit intre timp departament) cerindu-i sa cerceteze legatura dintre achizitionarea de catre Adrian Nastase (pe atunci prim-vicepresedinte PDSR si vicepresedinte al Camerei Deputatilor) a unui teren al fostului deputat PDSR Gabriel Bivolaru si sustinerea pe care acesta a primit-o de la Nastase in timp ce era cercetat penal, in 1997.
Potrivit sesizarii - semnata de Mona Musca, membru in CNC al Aliantei - Nastase a cumparat, in 1998, un teren de 700 de metri patrati in strada Zambaccian, la un pret de 11.000 de dolari, "de 25 de ori mai mic decit pretul real, de piata, al terenului". Terenul a ajuns la Nastase dupa ce Bivolaru l-a vindut, in 1996, soacrei sale, Elena Sotec. Dupa doi ani, el a fost cumparat, in timp ce Bivolaru era cercetat penal, de Athena Marianthi Teodoru, care l-a vindut cabinetului de avocatura "Adrian Nastase", se arata in sesizare.
In septembrie 2004, PNA a informat ca dosarul privind modul de achizitionare a unui teren de catre premierul Adrian Nastase a fost inchis, Parchetul sustinind ca tranzactia a fost legala. Intre timp, conducerea PNA si numele institutiei s-au schimbat, iar dosarul Zambaccian a fost redeschis. Actualul sef al DNA, Daniel Morar, este procurorul care a instrumentat dosarul in care Gabriel Bivolaru a fost condamnat pentru prejudicierea BRD. Fostul deputat a fost condamnat pentru un prejudiciu de 60 de milioane de dolari adus BRD.
Totodata, presa centrala a redat pe larg despre averea pe care o matusa i-a lasat-o mostenire fostului prim-ministru Adrian Nastase.
Despre bijuteriile pe care le-a mostenit familia Nastase de la aceeasi ruda, Oficiul National pentru Spalarea Banilor a primit o sesizare, in 1999, care insa nu a fost remisa Parchetul instantei supreme. Sesizarea facea referire la anumite suspiciuni cu privire la contul in care au ajuns banii proveniti din vinzarea acestor obiecte, sustin surse judiciare.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro