Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Cercetaș brăilean, rănit într-o misiune de luptă în Afganistan

* caporalul Cătălin Cosmin Goleanu se afla într-un blindat atacat de insurgenți * militarul brăilean a suferit o contuzie craniană, însă starea lui este stabilă, fiind în afara oricărui pericol

 

Caporalul Cătălin Cosmin Goleanu, 30 de ani, cercetaș în cadrul Regiumentului 528 ISR ”Vlad Țepeș” Brăila, a fost rănit în timpul unei misiuni de luptă, sâmbătă, 13 aprilie, în jurul orei 10.00 (ora României), după ce vehiculul blindat în care se afla a fost atacat de insurgenți cu un dispozitiv exploziv improvizat. Caporalul brăilean asigura postul de ”top cover”, observând câmpul de luptă din partea de sus a vehiculului. În momentul exploziei, a fost lovit puternic la cap, însă casca i-a salvat viața. El a suferit o contuzie craniană închisă, care nu i-a pus viața în pericol. Imediat după atac, a fost transportat la spital, împreună cu ceilalți trei colegi care se aflau în același blindat. Între timp, a luat legătura cu familia din țară, trasmițându-le rudelor că este în regulă.

 

Cătălin Goleanu participă pentru a doua oară la o misiune de luptă în Afganistan. Prima dată a fost plecat în 2016, misiunea de atunci fiind îndeplinită cu succes, fără incidente. După acea misiune a primit titlul onorific de veteran. La actuala misiune, brăileanul a plecat în Afganistan împreună cu colegii săi militari din cadrul Batalionului 300 Protecția Forței “Sfântul Andrei” Galați. Cătălin este logodit și urmează să se căsătorească cu prietena lui.

 

După cum informează Biroul de Presă al Ministerului Apărării Naționale, patru militari români au fost răniți sâmbătă, 13 aprilie, în jurul orei 10 (ora României), când o coloană de vehicule blindate MRAP (Mine Resistant Ambush Protected – vehicule rezistente la exploziile minelor și protejate împotriva ambuscadelor) operate de militarii Batalionului 300 Protecția Forței “Sfântul Andrei”, aflați în misiune în zona de responsabilitate din Provincia Kandahar, Afganistan, a fost atacată cu un dispozitiv exploziv improvizat, urmat de un atac cu armament ușor de infanterie executat de insurgenți. Infanteriștii români au acționat conform procedurilor și au respins atacul insurgent, având sprijin terestru și aerian din partea forțelor americane. Cei patru militari răniți în urma incidentului au fost evacuați pe cale terestră către spitalul militar al Bazei Aeriene Kandahar, toți fiind conștienți și în stare stabilă. În urma evaluării medicale, militari au fost internați, doi dintre ei cu fracturi în zona membrelor inferioare, unul cu traumatism cranian închis și cel de al patrulea cu fractură toracală. Starea lor este stabilă.

 

Cei patru militari români din cadrul Batalionului 300 Protecția Forței “Sfântul Andrei” răniți sâmbătă, 13 aprilie, în jurul orei 10 (ora României), în Afganistan, sunt în stare stabilă și se află internați la spitalul militar de tip ROL 3 al Bazei Aeriene Kandahar. Militarii răniți în atac sunt plutonierul Dănuț Donțu și caporalii clasa a III-a Cosmin-Cătălin Goleanu, Cristian Gabăr și Ionel Cristea. În urma incidentului a rezultat și avarierea vehiculului blindat de tip MRAP cu roller în care se aflau militarii.

La nivelul batalionului s-a constituit o comisie pentru cercetarea circumstanțelor producerii evenimentului, condusă de șeful de stat major al unității.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii