Mergi la conţinutul principal

Cercetaşi belgieni, la muncă în Siliştea

Un grup de 18 tineri belgieni sunt la Siliştea pentru 10 zile. Membri ai unei organizaţii de cercetaşi, ei au venit să facă voluntariat în cadrul unui proiect european intitulat "Tineri pentru România", la care judeţul Brăila participă pentru prima dată. Proiectul a fost depus de primarul comunei Siliştea, Ilie Eftene, la Ambasada Belgiei şi a fost declarat câştigător dintre alte 45. La realizarea proiectului a lucrat şi referentul primăriei, Steluţa Cojea. "Ideea am preluat-o de la un fost primar din Hunedoara. Am depus proiectul la Ambasada Belgiei la Bucureşti şi am luat legătura cu oamenii care se ocupă de cercetăşie în Belgia. Tinerii muncesc gratuit şase ore pe zi, iar noi trebuie să le asigurăm o clădire unde să poată dormi. Le-am asigurat condiţii mai bune decât au solicitat ei, tot ce am reuşit şi noi. I-am cazat în sala de sport, le-am asigurat paturi, un frigider, o zonă pentru gătit şi au fost mulţumiţi. Au avut la dispoziţie şi duşurile sălii de sport cu tot ce le trebuie", a explicat primarul Eftene. În acest proiect primarul a implicat întreaga comunitate, însă un aport important în derularea în bune condiţii a proiectului a avut şcoala. Profesoara Cati Stanciu, directorul şcolii din Siliştea, a explicat că au fost mereu alături de tinerii belgieni şi că a lucrat foarte bine cu elevii şcolii, dar şi cu foşti elevi, în număr de zece. "Le-a plăcut că tot timpul stăm cu ei, că avem mereu grijă, nu-i lăsăm singuri şi faptul că au putut să se plimbe peste tot, pentru că în Belgia totul este împrejmuit. Atmosfera ca de familie de la noi din comună i-a impresionat foarte mult", a povestit, pentru "Obiectiv", directorul Cati Stanciu. Cei 18 tineri, împreună cu alţi zece din Siliştea au ecologizat satele comunei Siliştea. "Se mizează pe o activitate coerentă, vizibilă şi de scurtă durată. Nu se caută proiecte de amploare pentru că totul trebuie să se finalizeze în 10 zile. Noi am optat anul acesta pentru ecologizare, dar puteam realiza şi zugrăvirea unei şcoli sau reparare de bănci, implicare într-o gospodărie. Se pot implica şi în proiecte mai ample, pot veni şi cu materiale, dar trebuie anunţat dinainte. Acesta a fost primul an, am făcut ecologizare, s-au inventariat satele, s-au văzut lipsurile la nivel de comună şi pe viitor vom încerca chiar şi un parteneriat cu oraşul Liege. Noi suntem văzuţi destul de prost în Europa, dar vreau să dovedim că noi, cei de acasă, suntem oameni gospodari. Deşi nu întotdeauna m-am simţit bine. Unii săteni atunci când văd străinii se îmbracă în pantaloni albi, îşi pun ochelari de soare şi vor să facă fotografii cu ei, dar gunoiul din faţa porţii nu-l strâng. Mă deranjează mult acest lucru, felul acesta de a reacţiona al nostru", a mărturisit primarul Eftene.

Un obiectiv al proiectului - schimbarea mentalităţii tinerilor din sate

Cei 18 tineri belgieni au trei lideri: Romain Brusten, Olivier Matz şi Jeremy Peret, Paca fiind porecla sa de cercetaş. El ne-a mărturisit că se aştepta la sărăcie, fermieri ca vai de ei, sate cu case prăpădite, fără străzi, fără utilităţi. "Am fost foarte surprins că nu sunt atât de mulţi săraci, că toată lumea zâmbeşte. Sunt oameni simpli, liniştiţi, veseli care îşi trăiesc fără stres pur şi simplu viaţa. Toată lumea se cunoaşte, se ajută, oamenii sunt sociabili, se distrează, în Belgia nu este aşa", a ne-a povestit Paca. Şi tinerii români au avut de învăţat din interacţiunea cu belgienii. "Am văzut că atâta timp cât suntem un grup unit totul se face mult mai uşor. Dacă suntem numai pentru noi, totul e mai dificil", este părerea Adrianei Nicolae, fostă elevă la şcoala Siliştea, acum elevă în clasa a XI-a la Colegiul "Bălcescu". De fapt, un alt obiectiv al implementării acestui tip de proiecte este, pentru primarul Eftene, dorinţa de a educa tinerii din comună şi de a-i învăţa să-şi dorească mai mult de la viaţă, să lupte pentru asta şi să le schimbe mentalitatea.
Cei 18 tineri vor pleca sâmbătă de la Siliştea şi vor merge câteva zile în Deltă şi la Marea Neagră, totul pe cheltuiala lor, aşa cum este prevăzut în proiect. Până acum au mai văzut Vulcanii Noroioşi de la Buzău, Lacu Sărat şi Munţii Măcin. Proiectul "Tineri pentru România" este derulat de Ambasada Belgiei în colaborare cu Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România şi Asociaţia "Parteneriat satele româneşti".

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro