Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Cercetaş brăilean rănit într-o misiune de luptă în Afganistan

• caporalul Cătălin Cosmin Goleanu se afla într-un blindat atacat de insurgenţi • militarul brăilean a suferit o contuzie craniană, însă starea lui este stabilă, fiind în afara oricărui pericol

 

Caporalul Cătălin Cosmin Goleanu, 30 de ani, cercetaş în cadrul Regimentului 528 ISR “Vlad Ţepeş” Brăila, a fost rănit în timpul unei misiuni de luptă, sâmbătă, 13 aprilie, în jurul orei 10.00 (ora României), după ce vehiculul blindat în care se afla a fost atacat de insurgenţi cu un dispozitiv exploziv improvizat. Caporalul brăilean asigura postul de “top cover”, observând câmpul de luptă din partea de sus a vehiculului. În momentul exploziei, a fost lovit puternic la cap, însă casca i-a salvat viaţa. El a suferit o contuzie craniană închisă, care nu i-a pus viaţa în pericol. Imediat după atac, a fost transportat la spital, împreună cu ceilalţi trei colegi care se aflau în acelaşi blindat. Între timp, a luat legătura cu familia din ţară, trasmiţându-le rudelor că este în regulă.

Cătălin Goleanu participă pentru a doua oară la o misiune de luptă în Afganistan. Prima dată a fost plecat în 2016, misiunea de atunci fiind îndeplinită cu succes, fără incidente. După acea misiune a primit titlul onorific de veteran. La actuala misiune, brăileanul a plecat în Afganistan împreună cu colegii săi militari din cadrul Batalionului 300 Protecţia Forţei “Sfântul Andrei” Galaţi. Cătălin este logodit şi urmează să se căsătorească cu prietena lui.

După cum informează Biroul de Presă al Ministerului Apărării Naţionale, patru militari români au fost răniţi sâmbătă, 13 aprilie, în jurul orei 10 (ora României), când o coloană de vehicule blindate MRAP (Mine Resistant Ambush Protected – vehicule rezistente la exploziile minelor şi protejate împotriva ambuscadelor) operate de militarii Batalionului 300 Protecţia Forţei “Sfântul Andrei”, aflaţi în misiune în zona de responsabilitate din Provincia Kandahar, Afganistan, a fost atacată cu un dispozitiv exploziv improvizat, urmat de un atac cu armament uşor de infanterie executat de insurgenţi. Infanteriştii români au acţionat conform procedurilor şi au respins atacul insurgent, având sprijin terestru şi aerian din partea forţelor americane. Cei patru militari răniţi în urma incidentului au fost evacuaţi pe cale terestră către spitalul militar al Bazei Aeriene Kandahar, toţi fiind conştienţi şi în stare stabilă. În urma evaluării medicale, militari au fost internaţi, doi dintre ei cu fracturi în zona membrelor inferioare, unul cu traumatism cranian închis şi cel de al patrulea cu fractură toracală. Starea lor este stabilă.

Cei patru militari români din cadrul Batalionului 300 Protecţia Forţei “Sfântul Andrei” răniţi sâmbătă, 13 aprilie, în jurul orei 10 (ora României), în Afganistan, sunt în stare stabilă şi se află internaţi la spitalul militar de tip ROL 3 al Bazei Aeriene Kandahar. Militarii răniţi în atac sunt plutonierul Dănuţ Donţu şi caporalii clasa a III-a Cosmin-Cătălin Goleanu, Cristian Gabăr şi Ionel Cristea. În urma incidentului a rezultat şi avarierea vehiculului blindat de tip MRAP cu roller în care se aflau militarii.

La nivelul batalionului s-a constituit o comisie pentru cercetarea circumstanţelor producerii evenimentului, condusă de şeful de stat major al unităţii.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii