Mergi la conţinutul principal

"Ceprohart" va fi privatizat prin licitatie cu strigare, fara conditii pentru cumparatori

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a anuntat ca are in plan modificarea legislatiei in ceea ce priveste viitoarele privatizari ale institutelor de cercetare din portofoliu. Potrivit unui proiect de act normativ in acest sens elaborat de catre autoritate, institutele de cercetare-dezvoltare vor fi privatizate prin licitatie cu strigare, la un pret care nu poate fi mai mic decit valoarea de lichidare a societatilor, stabilita prin raportul de evaluare. In plus, cumparatorii nu vor mai fi obligati sa pastreze obiectul de activitate si numarul de salariati.
Noua metoda de privatizare va fi prezentata Guvernului, in perioada urmatoare, sub forma unui proiect de hotarire elaborat de AVAS si Ministerul Educatiei.
In prezent, privatizarea societatilor cu obiect principal de activitate cercetarea-dezvoltarea se realizeaza prin utilizarea metodei de negociere cu selectie pe baza de oferte tehnice, in cadrul careia oferta tehnica are o pondere de 60%. De asemenea, legislatia in vigoare prevede la acest moment ca potentialii ofertanti pot participa la privatizarea institutelor numai daca indeplinesc mai multe criterii, printre care experienta in domeniul cercetarii-dezvoltarii, reputatia si asumarea unor obligatii referitoare la pastrarea obiectului de activitate, a numarului de angajati si prezentarea unui plan de afaceri. Potrivit actualelor reguli, privatizarea institutelor ridica mari probleme legate de conformitatea cu normele comunitare de ajutor de stat, fiind practic o privatizare conditionata si care prevede obligatii specifice atasate contractului de vinzare-cumparare si anume un nivel minim de investitii si pastrarea fortei de munca. De altfel, AVAS a explicat ca expertii din cadrul Comisiei Europene (CE) au transmis ca grila de punctaj creeaza foarte mari probleme din punct de vedere al ajutorului de stat, in special din cauza faptului ca pretul reprezinta doar 40% din punctajul final si doar 16% din oferta cumparatorului. In acest context, oficialii AVAS, impreuna cu cei ai Ministerului Educatiei, au ajuns la concluzia ca este necesar ca privatizarea acestor societati sa se realizeze fara impunerea de criterii de precalificare, conditii si grila de punctaj, ulterior activitatea de cercetare putind fi sustinuta prin acordarea de ajutoare de stat, in conformitate cu prevederile legislatiei comunitare.
De mentionat este ca singurul institut de cercetare din Braila aflat in portofoliul AVAS este SC "Ceprohart" SA Braila, societate listata pe piata Rasdaq. Institutul are un capital social de aproape 200.000 euro, din care statul prin AVAS detine pachetul majoritar, adica 58,77%. De altfel, AVAS a demarat cu ceva timp in urma procedurile de evaluare premergatoare intocmirii unui caiet de sarcini aferent unei viitoare licitatii de vinzare a pachetului de control. De altfel, salariatii unitatii s-au constituit intr-o asociatie, fiind interesati sa cumpere pachetul majoritar de actiuni. Anuntul de privatizare nu a mai fost insa emis si, intre timp, AVAS a acceptat vinzarea pe etaje a cladirii in care institutul brailean isi are sediul central, banii rezultati fiind utilizati pentru stingerea datoriilor unitatii si asigurarea unui capital de lucru.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro