Mergi la conţinutul principal
Administraţia Dragomir la ora bilanţului

Centrul Istoric, un nou început

• primarul Marian Dragomir, candidatul PSD la Primăria Municipiului Brăila, a dorit să prezinte, recent, un bilanţ privind gestionarea Centrului Istoric al oraşului în acest mandat • edilul-şef a amintit despre supraimpozitarea cu 500% a proprietarilor de clădiri care îşi lasă imobilele în paragină, de scutirile de taxe şi impozite pentru cei care reabilitează clădirile, dar şi despre umbreluţe, festivaluri şi alte evenimente organizate pe Strada Mihai Eminescu • Dragomir a menţionat, printre altele, şi faptul că Piaţa Traian urmează să îşi schimbe aspectul cât de curând, prin înlocuirea marmurei existente

 

Marian Dragomir, candidatul PSD Brăila la Primărie, a vorbit recent despre ce anume a reuşit să facă în acest mandat pentru Centru Istoric al oraşului. Acesta a prezentat, în cadrul unei conferinţe de presă, câteva dintre eforturile depuse în ultimii patru ani pentru încercarea revitalizării zonei istorice.

“Pentru noi are o deosebită importanţă abordarea în mod unitar şi corect a tuturor investiţiilor, atât în cartierele din Municipiul Brăila - şi v-am prezentat astfel de investiţii la conferinţa anterioară, o să le mai prezentăm şi în viitor -, dar astăzi (n.r. - 3 septembrie) o să vorbim despre Centrul Istoric. S-a tot spus foarte mult că în Centrul Istoric s-au întâmplat lucruri. Alţii au spus că nu s-au întâmplat diferite chestiuni. Dincolo de orice interpretare a unei campanii electorale cu, ştiţi şi dumneavoastră, interesele, cu ambiţiile, intrigile ei, noi o să prezentăm în mod corect şi transparent lucrurile pe care le-am făcut în Centrul Istoric”, a declarat Dragomir.

Acesta a dorit să îşi înceapă bilanţul reamintind faptul că în Consiliul Local Municipal Brăila a fost adoptat un proiect prin intermediul căruia s-a dat startul reabilitării clădirilor din Centrul Istoric. Mai exact, s-a stabilit supraimpozitarea cu 500% pentru clădirile care se află în paragină şi oferirea de facilităţi (scutiri de taxe şi impozite timp de trei ani) pentru proprietarii care aleg să îşi reabiliteze imobilele.

“Aşa cum observaţi, în Centrul Istoric, în momentul de faţă, sunt mai multe persoane private care îşi reabilitează clădirile. V-am prezentat la conferinţe anterioare de presă faptul că şi Primăria Municipiului Brăila şi-a reabilitat foarte multe dintre clădirile aflate în proprietate. Putem să spunem că, în momentul de faţă, am acordat finanţare pentru reabilitarea a aproximativ 37% dintre clădirile Primăriei, aflate în zona Centrului Istoric. Le-aţi putut observa atât pe cele de pe Strada Mihai Eminescu, dar şi din alte zone. Iar după obţinerea avizului de la instituţiile abilitate mai avem, anul acesta, în lucru, alte clădiri situate în zone de referinţă pentru Municipiul Brăila”, a mai adăugat Dragomir, punctând totodată că mai bine de zece imobile ale municipalităţii, situate în Centrul Istoric, au fost reabilitate în acest mandat.

Totodată, primarul a vorbit şi despre faptul că s-au asfaltat toate străzile situate între Calea Călăraşilor, Calea Galaţi şi Bulevardul A.I Cuza.

 

Piaţa Traian se pregăteşte de schimbări

 

Dragomir a mai menţionat faptul că după ani de licitaţii, birocraţie şi bătăi de cap, Primăria a reuşit să reabiliteze fântâna din Piaţa Traian, iar în prezent se lucrează la montarea soclului din jurul acesteia. Mai mult, primarul, a anunţat că se pregăteşte înlocuirea marmurei existente în Piaţa Traian, care este vizibil deteriorată, cu una nouă, păstrându-se însă aspectul şi design-ul celei de acum.

“Suntem în procedura de achiziţie şi după această conferinţă de presă (joi, 3 septembrie) am să merg să văd mostrele pentru înlocuirea marmurei din Piaţa Traian. Şi aici este o discuţie. De ce marmură şi nu granit?! Pentru că orice înlocuire a unui material presupune avizul Direcţiei Judeţene de Cultură, apoi avizul unei Comisii aflate la nivel naţional. Este o chestiune care poate dura ani de zile. În plus, nu cred că vom obţine avizul pentru altceva, deoarece în Piaţa Traian este marmură şi suntem obligaţi să păstrăm acelaşi material. Dar vom alege o marmură care să nu fie foarte alunecoasă pe timp de ploaie. Repet, dincolo de dorinţa mea de a pune granit, dincolo de dorinţa brăilenilor să fie granit acolo, trebuie să respectăm valoarea istorică din Piaţa Traian şi să fie marmură. În concluzie, Primăria Municipiului Brăila va începe înlocuirea pavimentului din marmură cu unul absolut identic, care va respecta desenele de acolo, grafica şi acelaşi tip de material. Orice altă înlocuire va conduce la respingerea proiectului”, a adăugat Dragomir.

 

Animarea Centrului Istoric

 

Sursa citată a dorit să amintească şi faptul că în mandatul său, Centrul Istoric al Brăilei a început să îşi schimbe aspectul în mod pozitiv şi interesul brăilenilor, ba chiar şi al turiştilor, a crescut încetul cu încetul pentru zona respectivă. Dragomir a vorbit despre umbreluţele colorate, montate pe Strada Mihai Eminescu, dar şi despre faptul că în ultima vreme au apărut ceva mai multe terase în Centrul Vechi. Dragomir nu a uitat să puncteze şi că, în cei patru ani de mandat, s-au organizat mai multe evenimente culturale pe fosta Regală, dând asigurări că lucrurile vor continua în acest sens.

“Cu siguranţă, au existat şi voci critice la început. Dar apoi eu pot să spun că aproape fiecare brăilean are selfie la umbreluţe în momentul de faţă. Nu a fost o idee pe care am gândit-o eu, ci ne-am inspirat şi din alte oraşe care au făcut acest lucru. Mă bucur foarte mult că a prins la brăileni şi vom mai veni şi cu alte surprize în perioada următoare. Eu consider că amenajarea Străzii Mihai Eminescu cu umbreluţe în fiecare an, a adus o notă de eleganţă acestei străzi şi foarte mulţi brăileni, repet, şi-au făcut selfie la umbreluţe. Am adus pe strada Mihai Eminescu şi festivaluri. Putem să vorbim astfel de târgul de carte, care va fi reluat în perioada 10-14 septembrie a acestui an, înainte de începerea şcolilor. Sunt ferm convins că, în toţi anii, vor veni foarte mulţi părnţi, copii, care vor putea să îşi aleagă de la o carte de colorat, până la o carte reprezentativă pentru istoria literaturii şi a limbii române. Am făcut apoi Festivalul Dulciurilor, am adus spectacole de Teatru în aer liber, în zona Centrului Istoric. Am colaborat cu Consiliul Judeţean şi am putut să organizăm astfel de evenimente. De la personaje pentru cei mici, până la absolut toate facilităţile pe care le-am oferit celor mari. Şi aţi putut observa că, în ultima perioadă, a început să crească numărul teraselor de pe Strada Mihai Eminescu. Primăria Municipiului Brăila va da aviz tuturor teraselor care îndeplinesc condiţiile legale în Centrul Istoric”, a mai precizat social-democratul.

Dragomir a ţinut să mai adauge şi faptul că, recent, în CLM Brăila s-a aprobat acordarea, cu titlu gratuit, a unei suprafeţe de 4 mp de pe Strada Mihai Eminescu, artiştilor, astfel încât aceştia să poată organiza diferite acţiuni, dar şi să îşi comercializeze operele.

“Aceştia pot acum să vină pe Strada Mihai Eminescu şi să facă desene, caricaturi, peisaje, dar să şi comercializeze şi să obţină un câştig, în mod legal, din activităţile pe care ei le desfăşoară. Bineînţeles, mai este un lucru pe care nu l-am scăpat din vedere şi am oferit finanţare şi unor instituţii care funcţionează în zona Centrului Istoric. Ştim cu toţii că a existat o mare mândrie când Arhiepiscopia Dunării de Jos a câştigat un proiect cu valoare de 5 milioane euro pentru a reabilita Biserica Greacă din zona Centrului Istoric, pe Calea Călăraşilor. Anul acesta, în luna august, şi Primăria Municipiului Brăila oferă cofinanţare acestui proiect. De asemenea, şi terenul pe care se realizează de jur împrejur această consolidare a bisericii, a fost pus în 2017, în mod gratuit, la dispoziţia acestei biserici, pentru aceste lucruri, cu obligaţia de păstrare a destinaţiei. Am oferit finanţare şi altor biserici din zona Centrului Istoric pentru refacerea faţadei. Iar dacă acum mergeţi pe Bulevardul A.I. Cuza puteţi să vedeţi modul în care s-a transformat Biserica Bulgărească, dar şi altele pe care nu o să le menţionez în această conferinţă”, a mai adăugat Dragomir.

De altfel, prezent la conferinţa de presă, şi preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, candidatul PSD pentru un nou mandat pe aceeaşi poziţie, a ţinut să puncteze că şi instituţia pe care o conduce a participat la cofinanţarea reabilitărilor ce se efectuează la Biserica Greacă.

 

Terenuri din Centrul Istoric

 

În încheiere, primarul Marian Dragomir a mai amintit şi despre soarta câtorva terenuri din zona Centrului Istoric, aflate în proprietatea municipalităţii, expunând planurile muncipalităţii pentru acestea.

“Un lucru iarăşi important este că am obţinut proiecte cu finanţare europeană pentru reabilitarea terenului din spatele muzeului. Şi vă aduceţi aminte cu toţii acel scandal din Consiliul Local. Atunci PNL s-a opus achiziţionării de către Primăria Municipiului Brăila a acelui teren şi transformării lui în spaţiu verde. Probabil că unii aveau interese imobiliare. Cert este că am obţinut proiectul de finanţare europeană, am semnat contractul şi primii bani pe care îi vom primi vor fi chiar cei pe care i-am achitat pentru cumpărarea acelui teren. În perioada următoare se va lansa licitaţia publică. De asemenea, vor fi reabilitate foarte multe terenuri situate între Grădina Mare şi Strada Împăratul Traian, terenuri care aparţin Primăriei Municipiului Brăila. Dacă doriţi să ne întrebaţi de acea investiţie a unei societăţi cu capital Chinez (n.r. - COFCO International Romania) care construieşte silozuri în zona industrială a Portului, pe un teren care a fost cedat de Primăria Municipiului Brăila, în administraţia liberală, către APDM Galaţi. Eu consider că este o investiţie necesară în zona industrială a portului Brăila ca urmare a creării unor locuri de muncă şi a dezvoltării zonei respective. Mai sunt şi alte lucruri pe care le-am făcut în zona Centrului Istoric şi astăzi pot să vă spun următorul lucru: cu siguranţă Centrul Istoric, în 2020 arată mai bine decât în 2016. Şi în perioada următoare, la fel, cu siguranţă în 2024 Centrul Istoric va arăta mai bine decât în 2020. Sunt o serie de lucruri succinte pe care le-am prezentat acum în zona Centrului Istoric, dar cert este că şi anul viitor vom asigura finanţare pentru clădirile Primăriei din zona Centrului Istoric şi aceleaşi facilităţi pentru cei care îşi reabilitează clădirile, păstrând totodată şi supraimpozitările pentru cei care preferă să le lase în paragină”, a conchis Dragomir.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro