Mergi la conţinutul principal

Centrele de Permanenţă Medicală se dezvoltă greu la Brăila

• consilierii municipali au solicitat, recent, acordul Ministerului Educaţiei Naţionale pentru transformarea unei foste grădiniţe din cartierul Vidin în primul centru de permanenţă medicală din oraş • municipalitatea se află la a doua încercare privind acest proiect • consilierii liberali au criticat faptul că de la discuţiile legate de buget la începutul anului, când ei au propus înfiinţarea a 6 centre, administraţia PSD încearcă abia acum să înfiinţeze un prim centru • şi deputatul PNL Brăila Antoneta Ioniţă a vorbit despre importanţa acestor spaţii şi a precizat că, mai nou, ele se pot realiza prin direcţiile de sănătate publică judeţene, cu acordul consiliilor locale, astfel că va avea o discuţie cu directorul DSP Brăila, Gabriel Ciochină

 

Centrele de Permanenţă Medicală care ar degreva Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean se realizează cu “viteza melcului” la Brăila. În cadrul celei mai recente şedinţe ordinare a CLM Brăila, consilierii au dezbătut şi aprobat un proiect de hotărâre iniţiat de viceprimarul Doiniţa Ciocan privind exprimarea acordului Consiliului pentru schimbarea destinaţiei imobilului situat în Brăila, strada Industriei nr. 200, bl. 7, sc. 3, ap. 43, din spaţiu de învăţământ în spaţiu cu altă destinaţie, în vederea  înfiiţării unui “Centru de Permanenţă Medicală”. Cu alte cuvinte, un prim Centru care ar deservi în special populaţia din cartierul Vidin. Însă pentru transformarea fostei Grădiniţe cu Program Prelungit nr. 50 “Riţă Gărgăriţă” (structură a Şcolii Gimnaziale “George Coşbuc”) într-un astfel de Centru, este nevoie de un aviz de la Ministerul Educaţiei Naţionale. Lucru pe care administraţia l-a solicitat şi aşteaptă în prezent răspunsul. Municipalitatea se află la a doua încercare de a convinge Ministerul Educaţiei să accepte transformarea respectivului imobil, iar faptul că lucrurile se mişcă atât de greu a stârnit critici din partea consilierilor municipali PNL. Liberalul Adrian Tabarac a atras atenţia că la discuţiile legate de bugetul municipiului pe anul 2018, PNL-iştii au propus înfiinţarea a 6 astfel de Centre de Permanenţă Medicală, însă PSD-iştii au acceptat parţial ideea, discutând despre amenajarea acestui spaţiu ca un prim experiment, lucru care nu s-a întâmplat până acum.

“Noi am venit la începutul anului, când s-a votat bugetul cu un proiect privind înfiinţarea a 6 centre de permanenţă. Iată că abia astăzi ne aflăm în stadiul în care am găsit prima locaţie pe care să o transformăm într-un centru de permanenţă. Dacă mergem în ritmul acesta, din păcate, vom avea 6 centre - cât este minimul necesar pentru un municipiu ca Brăila -, cel puţin în şase ani”, a criticat Tabarac.

O explicaţie a venit de la viceprimarul Doiniţa Ciocan. “Domnule consilier, vreau să vă aduc la cunoştinţă că acest proiect a mai existat. Nu e prima dată. Subiectul acesta a mai fost adus în discuţie acum 3 luni, dacă nu mă înşel. Noi am vrut să facem o schimbare a destinaţiei în mod direct, deci din locuinţă direct în centru de permanenţă medicală, dar nu ne-a permis Ministerul Educaţiei. A trebuit să readucem în patrimoniu, în administrarea, folosinţa insituţiilor de învăţământ şi după aceea să îl trecem către centrul de permanenţă. Acesta este motivul pentru care am readus în dicuţie această hotărâre. Deci despre acest centru noi am vorbit acum 3 sau 4 luni. Exact pe această locaţie”, a spus aceasta.

 

Şase medici s-au arătat interesaţi să lucreze în acest Centru

Potrivit raportului proiectului privind înfiinţarea unui Centru de permanenţă medicală, s-ar putea asigura servicii medicale necesare locuitorilor din zonă, întrucât cabinetele medicilor de familie nu asigură servicii de permanenţă. Din documentaţia anexată proiectului aflăm că Societatea de Medicină Generală/Medicină de Familie Brăila a informat Primăria printr-o adresă încă din luna februarie, cu numele a şase medici de familie care şi-au exprimat opţiunea de a profesa într-un astfel de centru.

Precizăm că imobilul de pe Str. Industriei nr. 200, bl. 7, sc. 3, ap. 43 - Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 50 “Riţă Gărgăriţă” - structură a Şcolii Gimnaziale “George Coşbuc”, este compus din: patru camere, o debara, două holuri, o baie şi are o suprafaţă utilă de 62.67 mp şi o cotă indiviză de teren în suprafaţă de 16,21 mp.

La rândul său, Şcoala “George Coşbuc” a informat Primăria că imobilul este debranşat de la reţelele de utilităţi şi că nu mai este necesar procesului educaţional.

Proiectul de hotărâre a fost aprobat în unanimitate, cu 25 de voturi “pentru”.

 

Antoneta Ioniţă susţine că DSP poate realiza astfel de centre

Şi deputatul PNL Brăila Antoneta Ioniţă a comentat, recent, situaţia privind necesitatea realizării de centre de permanenţă, exprimându-şi regretul că oraşul nostru încă nu are nici măcar un astfel de spaţiu, în ciuda faptului că funcţionarea lor nu ar greva deloc bugetul Primăriei. Aceasta a ţinut de asemenea să amintească faptul că liberalii brăileni au propus înfiinţarea a şase astfel de centre, însă ideea nu a fost acceptată de primarul Marian Dragomir şi majoritatea PSD-ALDE.

“Potrivit legii, centrele de permanenţă asigură asistenţa medicală primară continuă pentru pacienţi, în regim de gardă, atât pe timpul nopţii cât şi la sfârşitul săptămânii şi sunt deservite de medicii de familie şi de asistenţi. Oportunitatea deschiderii unor astfel de centre nu poate fi contestată de nimeni. Ştim cu toţii cât de aglomerată este Unitatea de primiri Urgenţe, mai ales pe timpul nopţii sau în zilele de la sfârşitul săptămânii. Centrele ar degreva UPU de cazurile care nu sunt cu adevărat urgente. Pentru o injecţie sau un roşu în gât, nu este nevoie să ajungi la UPU, numai că, în acest moment, nu există alternative. Greu de înţeles poziţia primarului de Brăila, care a refuzat această alternativă a medicinei primare, în condiţiile în care activitatea medicală este decontată integral din bugetul Casei de Asigurări de Sănătate. Eforturile municipalităţii ar fi fost minime şi ar fi însemnat amenajarea unor spaţii”, a declarat Ioniţă.

Deptuatul a ţinut să sublinieze şi faptul că o recentă modificare legislativă prevede că de acum încolo, înfiinţarea centrelor de permanenţă va fi dispusă de către direcţiile de sănătate publică judeţene, cu acordul consiliilor locale. Prin urmare, Ioniţă a anunţat că va purta o discuţie cu directorul DSP Brăila, Gabriel Ciochină.

“Voi discuta cu domnul doctor Gabriel Ciochină, directorul DSP Brăila şi voi face demersuri la Ministerul Sănătăţii, pentru ca astfel de centre de permanenţă să fie deschise la Brăila. Sigur se va găsi mai multă deschidere şi sigur situaţia va fi înţeleasă la adevărata sa importanţă. Brăilenii au şi ei dreptul la asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare, la fel ca orice alt pacient din România”, a mai precizat parlamentarul.

În România funcţionează în acest moment 352 de centre de permanenţă medicală aflate în relaţie contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate, iar alte 27 de centre au fost avizate de Ministerul Sănătăţii şi au depus solicitare de a primi finanţare de la casa de sănătate. Niciunul dintre ele nu este în Brăila, a dorit să mai precizeze Ioniţă.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro