Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Centralele nucleare, bombele cu ceas ale Europei

Parcul de centrale nucleare vechi din Europa va înregistra în următorii ani mai multe perioade de întrerupere a funcţionării, ceea ce va reduce încrederea în oferta de electricitate şi îi va costa pe operatorii de centrale mai multe miliarde de dolari, transmite Reuters.
Centralele nucleare asigură aproximativ o treime din producţia de energie electrică a Uniunii Europene, însă cele 131 de reactoare din cele 28 de state membre sunt trecute de prima tinereţe, cu o vârstă medie de 30 de ani. În acest context, companiile energetice, presate deja de scăderea preţurilor la energie şi reducerea cererii, vor să prelungească durata de funcţionare a centralelor lor până în anii 2020, în ideea de a amâna finanţarea unor noi unităţi.
Franţa este liderul UE în ceea ce priveşte numărul centralelor nucleare cu 58 de reactoare care produc trei sferturi din energia electrică a ţării. Autoritatea de supervizare din Franţa urmează să decidă în 2018 sau 2019 dacă va permite sau nu prelungirea duratei de funcţionare a reactoarelor franceze până la 50 de ani. Grupul EDF a estimat că această prelungire ar urma să coste compania aproximativ 55 de miliarde de euro.
În Marea Britanie funcţionează 16 reactoare nucleare, care au demarat operaţiunile în perioada 1970-1990, şi care cu o singură excepţie ar urma să fie oprite până în 2023, dacă nu va exista o prelungire a duratei de funcţionare. De asemenea, jumătate din reactoarele nucleare din Belgia sunt oprite pentru lucrări de mentenanţă. Cele trei reactoare închise au o vechime de 29, 31 şi respectiv 32 de ani.
În România, la centrala nucleară de la Cernavodă funcţionează în prezent două unităţi care produc împreună circa 18% din consumul de energie electrică al ţării. Unitatea I a fost terminată în anul 1996, iar Unitatea II funcţionează din 2007.

 
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii