Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Celhart, pericol de moarte

Conducerea SC "Celhart Donaris" SA a anuntat organizatia sindicala a salariatilor fabricii ca vrea sa faca o concediere colectiva, fara a prezenta deocamdata detalii cu privire la numarul de angajati vizati. Liderul sindical de la "Celhart Donaris" a explicat ca vestea a primit-o in prima zi a saptaminii si ca nu este de acord cu masura anuntata de administratie. "Deocamdata, nu stiu despre citi salariati ar fi vorba, dar si asa unitatea are in prezent sub 200 de angajati. Urmeaza sa avem discutii cu administratia, pentru a vedea ce este de facut si cite persoane ar fi vizate de concedierea colectiva. In principiu, am inteles ca nu exista perspective pentru repornirea in urmatoarele luni a fabricii si de aceea s-ar impune concedieri. Am informat imediat mai departe atit federatia cit si confederatia unde sintem afiliati si vom vedea ce se poate face", ne-a declarat Aurel Dumitras, liderul organizatiei sindicale de la "Celhart Donaris". De asemenea, sursa citata a adaugat ca in Contractul Colectiv de Munca pe unitate sint prevazute plati compensatorii in cazul in care se fac concedieri colective, cuantumul acestora urmind a fi stabilit de administratie si sindicat. Important de mentionat este ca activitatea de productie a fabricii a fost sistata inca din octombrie anul trecut, salariatii fiind trimisi fie in concediu de odihna fie in somaj tehnic.
Institutiile abilitate carora compania are obligatia sa le notifice intentia de concediere nu au primit o adresa in acest sens.
Reamintim ca in cursul anului 2007 compania a procedat in doua rinduri la concedierea colectiva a peste 400 de angajati. In primavara lui 2007, mai precis in luna martie, au fost notificati circa 170 de angajati, iar in decembrie inca 244 de persoane.
Potrivit datelor de bilant, societatea a inregistrat la finele trimestrului trei 2008 pierderi de 3,13 milioane lei comparativ cu 2,99 milioane pierderea raportata in luna septembrie 2007. In perioada analizata, la o cifra de afaceri de 23,4 milioane lei (in scadere fata de 2007), firma a inregistrat venituri totale de 30,5 milioane lei si cheltuieli de circa 33,6 milioane. SC "Celhart Donaris" a incheiat anul 2007 cu o pierdere totala de aproape 8,9 milioane de lei.
Reamintim ca in ianuarie 2004, pe cind era presedinte al APAPS, Ovidiu Musetescu a semnat la Bucuresti, alaturi de reprezentantii grupului de firme "Ecopack - Ecopaper" din Brasov, firme ale cunoscutului om de afaceri Vladimir Cohn, contractul de privatizare pentru SC "Celhart Donaris" Braila. Inainte de acest transfer, mai concret la finele lunii decembrie 2003, noul patron al "Celhart Donaris" a stabilit ca 640 de salariati sa fie concediati din efectivul de aproximativ 1.500 de persoane existent in unitate inainte de privatizare.

CASETA

Industria braileana, lovita de criza economica

SC "Celhart Donaris" nu este singura companie care a anuntat ca va face concedieri. La finele anului trecut, si SC "Laminorul" a procedat la concedierea a 29 de salariati. Contextul in care a fost anuntata restructurarea de personal este al unei crize economice accentuate in sectorul metalurgic. De mentionat este ca, totusi, nu este vorba despre o concediere colectiva, intrucit nu a fost atins pragul prevazut de legislatia in vigoare cu privire la numarul de salariati pentru care se emite concomitent decizia de incetare a raporturilor de munca.
De asemenea, o statistica data publicitatii, la finele anului trecut, de catre Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Braila indica faptul ca numarul firmelor care au notificat intentia de concediere colectiva a crescut alarmant in luna noiembrie. La momentul respectiv, 5 societati au informat institutia cu privire la iminenta unor restructurari pe parte de personal. Acestora se mai adauga inca alte 4 societati care au anuntat concedieri in prima jumatate a anului. Majoritatea angajatorilor respectivi desfasoara activitate in domeniul constructiilor, dar apar si angajatori cu activitate in domeniul constructiilor metalice, comert sau confectii. Una peste alta notificarile de concediere vizau la acel moment un numar total de circa 800 de persoane. Ca termen de comparatie, in 2007 au existat 12 angajatori care au anuntat ca vor sa concedieze peste 1.500 de angajati, insa mai putin de jumatate dintre acestia au ajuns someri cu acte in regula.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii