Mergi la conţinutul principal

Cele mai tari firme din Braila

Ca si in urma cu doi ani, in 2007 majoritatea firmelor brailene au cunoscut o dezvoltare sanatoasa, dovada fiind rezultatele financiare raportate, in baza carora a fost realizat un clasament in care unicul criteriu de departajare a fost profitul net. Ca element definitoriu se poate observa ca cel mai bine le-a mers firmelor din domeniul constructiilor, iar "vedetele" din 2006 - firmele de crestere a porcilor si procesare a carnii de porc, apartinind oamenilor de afaceri Gheorghe Caruz ori Marin Moraru - nici macar nu au mai intrat in top 10 al firmelor cu cel mai mare profit inregistrat in 2007. Noul top este dominat de firme de constructii, imobiliare si dealeri de masini. Tot ca o noutate, exista cazuri in care firme pozitionate acum pe locuri fruntase au inregistrat cresteri spectaculoase in ceea ce priveste profitul net, chiar si de peste 800 de ori. De altfel si suma totala a profiturilor primelor 10 firme clasate in Top 2007 este mai mare decit cea aferenta Top 2006, la fel ca si nivelul profiturilor primelor pozitionate. Concret, anul trecut, profiturile cumulate ale primelor 10 clasate s-au ridicat la aproape 54 milioane lei, fata de aproape 50 milioane lei in 2006. De asemenea, reprezinta jumatate din totalul profiturilor primelor 50 de companii clasate. In plus, primul clasat in top a realizat un profit de peste 12 milioane de lei, in timp ce in topul aferent activitatii anului 2006 primul clasat a raportat un profit de 8,59 milioane lei.

SC "Armax" a reusit o crestere de 800 de ori a profitului, comparativ cu 2006

Topul firmelor brailene pe 2007, avind ca unic criteriu de departajare profitul net, este unul "pestrit" din punct de vedere al domeniilor de activitate in care isi desfasoara afacerea primii clasati. Astfel, firme din constructii, confectii textile, agricultura, servicii sau comert ocupa Top 10, cumulind profituri de aproape 54 milioane de lei. Concret, in ordine descrescatoare, in acest clasament apare SC "Tracon" - locul I cu un profit net de 12,5 milioane lei, SC "Blazer" - locul II (12,27 milioane lei), "CDM Cercetare Dezvoltare Monaldi" - locul III (5,74 milioane lei), "Armax" - locul IV (4,74 milioane lei) si "Setcar" - locul V cu un profit net de 4,16 milioane lei.
Prima clasata in acest top, SC "Tracon" SRL, are un profit net de 12,5 milioane lei raportat la o cifra de afaceri de circa 48 milioane lei si este in urcare 3 locuri fata de 2006. La acea vreme, firma al carei director general este fostul prefect Mihai Manea raportase un profit de 4,16 milioane lei, ceea ce inseamna o evolutie de invidiat daca numai profitul net a crescut de aproape 3 ori. De altfel si rezultatele financiare din anii precedenti au fost tot pozitive si reliefeaza un trend ascendent: in 2004, profitul net inregistrat a fost de 1,43 milioane lei, iar in 2005 a crescut la 2,85 milioane lei. Firma braileana la care asociatul majoritar este Ninoiu Lucian Petrisor si-a lasat semnatura pe mai multe proiecte imobiliare, printre care un complex de vile pe litoralul romanesc, dar a participat direct si la constructia de hypermarketuri. In plus, in arealul afacerii intra si administrarea gropii ecologice de gunoi de la Muchea, dar si a celei din Constanta.
Tot in constructii activeaza si SC "Armax", care a raportat pentru 2007 un profit net de 4,74 milioane lei la o cifra de afaceri de 37,54 milioane lei. Cu adevarat spectaculoasa este insa evolutia fata de anul 2006 cind firma a inregistrat un profit de doar citeva mii de lei, 5.696 lei, mai precis. Practic, saltul este imens intrucit se poate discuta despre o crestere a profitului de peste 800 de ori! Potrivit Oficiului National al Registrului Comertului, firma are un capital social de 2,57 milioane lei, iar partile sociale sint impartite in mod egal intre Marian si Elena Craciun, care figureaza si ca administratori ai societatii.

Si italienilor le-au mers bine afacerile

A doua in top ca profit obtinut este SC "Blazer" SRL cu un capital social de 2,4 milioane lei, unde asociati sint o persoana juridica din Republica San Marino si un italian. Firma a inregistrat in 2007 o cifra de afaceri de 29,9 milioane lei, in crestere cu 12 procente fata de 2006, de unde a rezultat un profit net de 12,27 milioane lei, comparativ cu 1,34 milioane lei in 2006, ceea ce inseamna o crestere de 9 ori a profitului. Tot italieni sint si cei 4 asociati de la cea de-a treia firma clasata in Top profit 2007 - "CDM Cercetare Dezvoltare Monaldi" - locul III (5,74 milioane lei) care are ca obiect de activitate, asa cum sugereaza si numele, cercetare/dezvoltare in stiinte fizice si naturale. In realitate insa, firma cu un singur angajat detine participatii la alte 6 companii, de la care incaseaza cota de profit ce-i revine in functie de portofoliul de parti sociale: "Maragri Impex", "Agrimon", "Ambalaj Italo", "Mo Naldi", "Matatoio" si "Drymon". Concret, "CDM Cercetare Dezvoltare Monaldi" a realizat anul trecut o cifra de afaceri de aproape 150.000 lei si a incheiat cu un profit de 5,7 milioane lei, in crestere de aproape 10 ori fata de anul 2006.
Si firmei italiene "Kirios Import Export" i-a mers bine anul trecut, ea reusind sa se claseze pe locul 6, cu un profit de circa 4 milioane lei. Practic, rezultatul inregistrat este echivalentul unei cresteri de o suta de ori in comparatie cu cel din 2006, cind a raportat un profit de circa 37.518 lei. Domeniul in care isi deruleaza afacerea aceasta firma este cel al inchirierilor si subinchirierilor de bunuri imobiliare, iar potrivit datelor de bilant aferente lui 2007 activele imobilizate se ridica la 1,23 milioane lei, in scadere totusi cu citeva sute de mii fata de 2006. Chiar si in aceste conditii, societatea, care numara trei angajati, a reusit performanta sa-si majoreze profitul, asa cum am spus, de o suta de ori in contextul in care cifra de afaceri a ramas relativ constanta in jurul valorii de 70.000 euro.

"Setcar" a urcat un loc in Top Profit 2007

In urcare cu un loc fata de 2006, ocupanta locului 5 in acest Top este SC "Setcar", care a raportat un profit de 4,16 milioane lei, la o cifra de afaceri de 15 milioane lei. Societatea cu un numar mediu de angajati, 117 persoane (in urcare cu 26 persoane fata de 2006), a avut ca principala activitate pina in 2001 "productie chimica destinata sectorului auto si de prelucrare a lemnului". Incepind din 2001, si-a dezvoltat insa sfera serviciilor destinate rezolvarii problemelor de mediu, intrind pe piata cu mai multe oferte de profil printre care preluarea, transportul si depozitarea deseurilor si substantelor toxice cu termene de utilizare expirate.

Dealerii Nissan si Renault au avut un an bun

Anul 2007 a fost unul foarte bun si pentru dealerii de masini, firme din grupul celor administrate de omul de afaceri Mircea Andreev urcind si in 2007 in Top 10. De aceasta data, firmele cu care Andreev a intrat in top sint "Apan" si "Apan Auto", dealerii zonali ai marcilor Nissan si Renault, fata de anul 2006, cind rezultate bune a avut cu "Prisma Trade", dealerul zonal Dacia. Concret, "Apan Auto" a inregistrat anul trecut un profit net de 3,5 milioane lei, in crestere cu aproape 12% fata de 2006, in timp ce "Apan" a avut un profit de 3 milioane lei, mai mult cu circa 72%.

Afacerile cu carne de porc au scazut anul trecut

Marile surprize ale topului din acest an au fost cele cu obiect de activitate in producerea carnii de porc, mai precis cele ale lui Gheorghe Caruz si ale lui Marin Moraru. Daca firmele celor 2 au monopolizat locurile fruntase in topul de anul trecut, de aceasta data s-au clasat pe pozitii mult mai slabe. Concret, ocupanta locului I din Top Profit 2006 - SC "Complexul de Porci Braila" (locul I cu un profit net de 8,59 milioane lei) ocupa in actualul top abia locul 24 cu un profit net de 1,6 milioane lei, in timp ce "Soroli Cola" - locul II (6,82 milioane lei), s-a clasat acum pe pozitia 21, cu un profit de 1,9 milioane lei. Cea de a treia firma din grupul societatilor apartinind lui Gheorghe Caruz, care ii poarta si numele SC "Caruz Braila" (locul III anul trecut cu un profit de 5,95 milioane lei) a ocupat in acest an locul 14, pentru ca a avut un profit de 2,28 milioane lei. Dupa cum se observa, ierarhia de anul trecut s-a rasturnat. Desi si firmelor omului de afaceri Marin Moraru le-a mers bine anul trecut, obtinind profituri frumoase, cuantumul acestora nu le-a mai asigurat un loc in primele 10 firme cu cel mai mare profit. Astfel, SC "Vegetal Trading" care, in urma rezultatelor financiare aferente lui 2006, a ocupat locul IV (cu un profit de 5,68 milioane lei), de aceasta data nu s-a putut ridica mai mult de locul 15 (cu un profit de 2,27 milioane lei) imediat dupa SC "Caruz Braila". Singura firma care a inregistrat, totusi, o crestere a fost SC "Marex", care a raportat la finele lui 2007 un profit de 2 milioane lei, fata de 1,12 milioane cu un an inainte. De altfel si la capitolul active imobilizate se cunoaste o evolutie, mult mai spectaculoasa, intrucit pentru 2007 apare un plus de 21,83 milioane lei fata de finele anului 2006, cind totalul activelor imobilizate insuma 73,26 milioane lei.

"Promex" a avut profit de peste 1,5 milioane lei

Pentru al doilea an consecutiv, uzina braileana "Promex" se claseaza in primele 30 de firme cu cel mai mare profit. Pentru activitatea de anul trecut compania a raportat un profit de 1,58 milioane lei, comparativ cu 1,44 milioane in 2006, la o cifra de afaceri de aproape 65,2 milioane lei, clasindu-se pe locul 26 in topul firmelor brailene. De altfel, conducerea companiei a precizat ca se va mentine trendul ascendent, dat fiind faptul ca portofoliul de comenzi acopera la maxim frontul de lucru pentru cei peste 1.200 de salariati, iar cel al clientilor s-a dezvoltat considerabil in ultima perioada, una dintre cele mai importante colaborari fiind cea cu japonezii de la "Komatsu".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro