Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Cei mici au fost tăiați iarăși de la porția de vaccin

Zeci de mii de copii din toată țara sunt în pericol, întrucât nu se mai găsesc vaccinuri care să îi protejeze împotriva tetanosului, hepatitei B sau poliomielitei, relatează realitatea.net. Ministerul Sănătății dă vina pe producător, dar promite că va aduce în perioada următoare 107.000 de doze de vaccin în țară. Oficialii nu au anunțat însă și un termen pentru rezolvarea problemei.
Toți copiii ar trebui imunizați la 2, 4 și 11 luni împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, pneumoniei, meningitei, poliomielitei și hepatitei B, boli extrem de grave. „Sunt câteva afecțiuni care pot provoca complicații și uneori chiar decesul copilului. Cei care au posibilități financiare își achiziționează din farmacii. Costul de distribuție a acestui vaccin este în jur de 150 de lei pentru o doză", a spus Valentin Boldea, medic de familie.
Potrivit realitatea.net, problemele au început să apară în luna septembrie. Acum, vaccinul se mai găsește doar în șase județe: Bihor, Hunedoara, Mureș, Sălaj, Vrancea și Ilfov.
„În condițiile în care noi ne zbatem să creștem acoperirea vaccinală, trebuie ca Ministerul Sănătății să asigure furnizarea vaccinului la timp", a spus Sandra Alexiu, vicepreședinte al Societății Naționale de Medicină a Familiei.
Oficialii de la Ministerul Sănătății dau vina pe producător pentru această criză. „Din datele pe care ni le-a furnizat Institutul de Sănătate Publică, un număr de 35.000 de copii au rămas nevaccinați", a precizat Oana Grigore, purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății, pentru Realitatea TV.
Ministerul dă asigurări că va cumpăra 107.000 de doze de vaccin în cel mai scurt timp. Apoi, vor mai fi aduse în țară încă aproape 400.000 de doze.

 
Categorie articol: 

Comentarii