Mergi la conţinutul principal

Cei mai mulţi elevi vor liceu teoretic

Indiferent de notele pe care le au, majoritatea elevilor visează să facă liceul la o secţie teoretică, aceasta este concluzia unei analize a rezultatelor admiterii computerizate. Liceele tehnologice şi cele din judeţ rar se pot mândri cu medii de admitere peste cinci. Cea mai mică medie de admitere la Brăila este 2,89 şi aparţine unui elev din Galbenu care a fost admis la Mecanică la "Vâlsan" Făurei, liceu unde în anii trecuţi ultimele medii erau peste şapte. Acum ultimele medii abia trec de şase la specializările teoretice, iar la Mecanică, unde anul trecut ultima medie a fost 7,04 acum este 2,89. Tendinţa este evidentă ca elevii să fugă de liceul tehnologic, acolo ajungând doar cei care nu pot să intre altundeva. Cea mai mică medie de admitere la filiera teoretică este 5,01 şi s-a înregistrat pentru un elev de la "Angelescu" Ianca. El va urma profilul ştiinţele naturii, în condiţiile în care la Evaluarea Naţională a obţinut 4,00 la limba română şi 4,20 la matematică, iar peste patru ani, dacă rezistă atât la liceu, va da bacalaureatul la română şi matematică.
Un alt exemplu în acest sens este Liceul Însurăţei, unde la filiera teoretică ultima medie de admitere a fost 7,38 la filologie, 6,36 la ştiinţele naturii, iar la specializările de la filiera tehnologică la două dintre cele trei specializări ultimele medii de admitere au fost: 3,43 la industrie textilă şi pielărie şi 3,52 la electromecanică. O analiză a locurilor rămase libere pe filiere, demonstrează din nou această tendinţă. La teoretic au fost oferite 1.232 de locuri, din care au rămas libere 31, adică 2,5%, iar la tehnologic din cele 1.008 puse la dispoziţie au rămas libere 537, adică 53%. Concluzia este una singură: dacă sistemul lasă la aprecierea părinţilor şi elevilor drumul în viaţă, majoritatea se visează licenţiaţi, chiar dacă nu ştiu nici matematică, nici limba română.

Colegiul "Murgoci" pe locul 11 în top 50 al celor mai mari ultime medii de admitere

Colegiul "Murgoci" a reuşit şi în acest an performanţa de a avea cele mai mari ultime medii de admitere. Practic este singurul liceu unde sunt patru medii ultime de admitere peste nouă, la mate-info intensiv engleză - 9,70, mate-info - 9,40, ştiinţele naturii - 9,31, ştiinţe sociale - 9,03. Doar la clasa de filologie ultima medie este sub nouă 8,69. Ca şi în anii precedenţi, Colegiul "Murgoci" este singurul care a intrat în top 50, fiind pe poziţia 11 cu specializarea mate-info, intensiv engleză.
La Colegiul "Bălcescu" şi la Liceul "Iorga" ultimele medii de admitere sunt peste opt cu câte o singură excepţie. La "Bălcescu" la ştiinţe sociale, bilingv engleză ultima medie a fost 7,45, specializare la care au rămas 15 locuri libere, iar la "Iorga" ultima medie de admitere peste şapte este la filologie - bilingv engleză, 7,68, unde au mai rămas 4 locuri. Locuri libere la profilurile bilingve au fost aproape în fiecare an, elevii evitând să aleagă acest profil pentru că trebuiau să mai dea o testare suplimentară la limba engleză. O ultimă medie peste opt s-a mai înregistrat şi la "Perpessicius", 8,13, ceea ce înseamnă că cei mai mulţi elevi cu medii de admitere peste opt s-au împărţit între "Murgoci", "Bălcescu", "Iorga" şi "Perpessicius".
Surpriza în anul acesta vine de la Liceul Însurăţei, unde ultima medie de admitere la filologie este 7.36, cu această medie situându-se între primele 20 de specializări din judeţ.
Un alt punct forte al Brăilei, de mai mulţi ani chiar, este faptul că la noi nu rămân elevi nerepartizaţi, elevii sunt bine îndrumaţi de diriginţi, astfel încât se evită dramele care s-au mai produs în alte judeţe: elevi cu medii bune să rămână pe dinafară pentru că nu au pus bine opţiunile în fişă. Anul acesta, numai în judeţul Satu Mare au mai fost repartizaţi din prima toţi elevii.

Salvarea liceelor tehnologice ar putea veni de la corigenţi

De la Brăila au plecat în alte judeţe 62 de copii, însă aceştia nu au cele mai mari medii. Au fost doar cinci cu medii peste nouă, restul având medii bune, dar şi medii ceva mai mici, în jurul notei cinci. Cei mai mulţi admişi la Buzău - 20, Ialomiţa - 16, Galaţi - 11, Constanţa - 5 şi Bucureşti - 4. Din alte judeţe au venit la noi numai 14 elevi: cinci de la Tulcea, trei de la Galaţi şi câte doi de la Vrancea, Buzău şi Vaslui, dintre aceştia numai doi au peste nouă, cinci peste opt, iar unul are chiar medie sub cinci. Adică vreo două clase de copii au dispărut în alte judeţe.
Oricum, la cea de-a treia etapă a repartizărilor în licee mai sunt aşteptaţi aproximativ 700 de elevi care nu au intrat la Evaluarea Naţională pentru că au rămas corigenţi. Dacă în alţi ani aceşti elevi nu aveau altă soluţie decât să meargă la un liceu, acum ei pot opta şi pentru şcolile profesionale. Rămâne de văzut în toamnă cum vor opta aceşti copii.

Nemulţumiţii de locul obţinut pot merge la "Bălcescu" sau la "Iorga"

A doua etapă de admitere debutează chiar astăzi, cu înscrierea candidaţilor la liceele care organizează probe de verificare a cunoştinţelor de limbă pentru profilul bilingv, unde au mai rămas locuri la "Bălcescu" - 15 şi "Iorga" - 4. Cei nemulţumiţi de locul pe care au fost repartizati se pot înscrie la aceste teste şi să intre din nou în a doua repartizare computerizată în speranţa că vor prinde un loc mai bun. Ei nu riscă nimic pentru că locul pe care au fost repartizaţi prima dată rămâne al lor până când se va finaliza a doua etapă de admitere, pe 24 iulie. Dacă intră pe locurile rămase libere, locul lor va deveni abia atunci vacant. Dacă nu intră, se vor putea duce să se înscrie pe locul repartizat prima dată. Rezultatele celei de-a doua repartizări se vor afişa pe 24 iulie. Situaţiile speciale se vor rezolva în perioada 28-31 iulie. Cea de-a treia etapă a repartizărilor în licee va avea loc în zilele de 4 şi 5 septembrie.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro