Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Cei mai buni elevi ai Brăilei, premiaţi pe scena Teatrului “Maria Filotti”

• evenimentul a avut loc pe 6 decembrie, premiile fiind înmânate de primarul Marian Dragomir, preşedintele CJ Francisk Chiriac şi inspectorul şcolar general Cătălin Canciu • peste 100 de elevi şi profesori au obţinut distincţii la olimpiadele şcolare şi sportive, naţionale şi internaţionale • 10 olimpici au fost premiaţi şi de Arhiepiscopia Dunării de Jos

 

Seara de Moş Nicolae s-a încheiat cu un spectacol al excelenţei la Teatrul “Maria Filotti”, locul în care peste 100 de elevi şi profesori brăileni au fost premiaţi de Primărie şi Consiliul Judeţean pentru performanţele obţinute în anul şcolar 2017-2018 la olimpiadele şi competiţiile naţionale şi internaţionale, precum şi la examenele naţionale din vară.

Evenimentul a început cu un frumos spectacol susţinut de Ansamblul Folcloric “Mugurelul-Mărgineanca” din Dorohoi, judeţul Botoşani. Apoi, pe scenă au urcat primarul primarul Marian Dragomir, preşedintele CJ Francisk Chiriac şi inspectorul şcolar general Cătălin Canciu, cei trei oferind diplome de excelenţă olimpicilor şi dascălilor care i-au pregătit.

“Mulţumesc în mod special elevilor, părinţilor, profesorilor, învăţătorilor şi tuturor celor care au făcut posibilă performanţa la Brăila. Vă mulţumesc în mod special în numele Primăriei Municipiului Brăila şi al tuturor brăilenilor pentru performanţa pe care dumneavoastră aţi realizat-o. De multe ori, despre oraş se vorbeşte în diferite moduri. Noi însă suntem cei mai mândri când se vorbeşte frumos despre oraşul nostru, atunci când copiii noştri, când sportivii noştri, când părinţii, reuşesc de fiecare dată să ducă numele oraşului nostru la cel mai înalt nivel din România sau din lume. Iar ceea ce încercăm noi astăzi (n.r. - joi, 6 decembrie) să facem este doar o mică parte din ceea ce voi meritaţi”, a fost mesajul adresat de primarul Marian Dragomir în deschiderea galei.

La rândul său, preşedintele CJ, Francisk Chiriac, i-a felicitat pe elevi şi profesori, spunându-le că îi oferă încă un motiv de a se simţi mândru că este brăilean.

“Dragi copii, dragi părinţi, dragi profesori! Mă mândresc că sunt brăilean, mă mândresc că sunt în seara asta alături de voi, că sunt în faţa excelenţei. Dumneavoastră o dovediţi şi cu siguranţă o să vină şi alţi copii care o să ducă această performanţă mai departe. Brăila a fost şi va rămâne un oraş al excelenţei şi mă bucur foarte mult, şi eu şi domnul primar, că ne «obligaţi» ca în fiecare an să premiem această performanţă. Mi-aş dori ca într-o zi să fiu bunic şi ca un nepot de-al meu să fie cu mine în sală şi să fie şi el premiat, de ce nu, de un copil din această sală, de viitorul primar sau preşedinte, pentru excelenţa la învăţătura sau în alte domenii. Şi cred că şi atunci o să-mi tresalte inima de bucurie că sunt brăilean, că sunt român”, le-a spus Francisk Chiriac celor prezenţi.

Felicitările nu au lipsit nici din partea inspectorului şcolar general, Cătălin Canciu.

“A devenit o sărbătoare momentul în care ne premiem dragii noştri elevi. Cu ei, învăţământul brăilean se mândreşte an de an. Din fericire acest lucru se întâmplă de aproape 10 ani. Brăila este pe locul I la examenele naţionale, Brăila este pe locul I la multe olimpiade şi concursuri internaţionale şi naţionale şi pentru acest lucru dragi elevi, vă aplaud. Dragi colegi, efortul dvs este încununat prin aceste distincţii pe care le obţin elevii dumneavostră. Vă mulţumim tuturor, vă felicităm şi vă urăm un an nou fericit cu şi mai multe premii”, a spus prof. Cătălin Canciu.

După discursurile gazdelor, în aplauzele colegilor, părinţilor şi profesorilor, olimpicii au urcat pe scenă pentru a-şi primi premiile. Precizăm că valoarea premiilor acordate de autorităţile brăilene se ridică la 400.000 lei, 50% din sumă fiind alocată din bugetul Consiliul Local Municipal şi 50% din cel al Consiliului Judeţean. În ceea ce priveşe sumele acordate olimpicilor şi profesorilor care i-au coordonat, la olimpiadele  internaţionale pentru premiu I, II, III sau menţiune, un elev a primit 9.600 lei, iar un profesor 4.800 lei. La olimpiadele naţionale, elevii care au luat premiul I au fost răsplătiţi cu 4.800 lei, iar profesorii cu 2.400 lei, cei care au luat premiul II au primit 3.200 lei şi profesorii 1.600 lei, în timp ce la premiul III s-a acordat 1.600 lei de elev şi 800 lei pentru profesor. Cei 10 elevi care au avut media 10 la examenele de Evaluare Naţională şi Bacalaureat au fost premiaţi cu câte 3.000 lei fiecare, iar profesorii cu 1.000 lei.

 

Olimpicii brăileni au fost premiaţi şi de Arhiepiscopia Dunării de Jos

Tot joi, 6 decembrie, în cadrul activităţilor culturale şi catehetice organizate de Arhiepiscopia Dunării de Jos în municipiul Brăila cu ocazia cinstirii Sfântului Ierarh Nicolae, Chiriarhul Dunării de Jos a premiat 10 olimpici care au obţinut rezultate deosebite la concursurile şcolare şi patru profesori implicaţi în pregătirea tinerilor de excelenţă. Evenimentul a avut loc la Biserica Sfântul Ierah Nicolae din municipiu, tinerii primind diploma eparhială „Tinereţe şi credinţă”, premii substanţiale în bani şi cărţi de zidire sufletească, apărute la editura Arhiepiscopiei Dunării de Jos. Tot atunci, copiii prezenţi la slujbă au primit daruri de la Moş Nicolae, parohia pregătind în acest scop 300 de pachete cu alimente, dulciuri şi alte daruri de suflet.

De altfel, pe 6 decembrie, biserica închinată Sfântului Nicolae din oraş a fost neîncăpătoare pentru credincioşii veniţi pentru a participa la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi. Acestora li s-au adăugat numeroşi tineri şi copii, dar şi reprezentanţi ai autorităţilor civile şi militare din oraşul de la Dunăre.

În perioada 4-6 decembrie peste 10.000 de credincioşi au fost „călători pe calea sfinţilor” în cele trei zile de pelerinaj, aceştia având posibilitatea ca, în evlavie, să se închine şi să sărute moaştele Sfântului Ierarh Nicolae şi ale Sfântului Ierarh Nectarie din Eghina, aşezate pe baldachinul special amenajat pe esplanada bisericii „Sf. Nicolae” din Brăila.
Categorie articol: 

Comentarii