Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Cea mai nouă tehnologie de restaurare, folosită la Statuia lui Traian

Restaurarea Grupului statuar Traian a intrat într-o nouă etapă, foarte interesantă din punct de vedere tehnologic: curăţarea soclului de piatră cu laser. Această tehnologie modernă, aplicată de specialişti ai Institutului Naţional de Cercetare şi Dezvoltare pentru Optolectronică va aduce piatra soclului la starea iniţială. Laboratorul este unic în sud-estul Europei, iar Brăila este la a doua colaborare. În perioada 2005 - 2008 specialiştii brăileni au lucrat împreună cu Institutul la realizarea unui Atlas privind comportamentul pietrei la curăţarea cu laser. "Noi am aplicat tehnicile clasice de curăţare, însă au mai rămas carburi insolubile care se curăţă cu maxim de eficacitate şi selectiv cu laser. Soclul se va finaliza în această săptămână apoi vom trece şi la realizarea celorlalte operaţiuni. Statuile din bronz sunt finalizate şi ele. Am avut probleme serioase pentru că existau neomogenităţi în structură, dar le-am rezolvat", a explicat restauratorul Dumitrel Pandrea.
Avantajele curăţării cu laser sunt multiple. Specialistul Institutului, Monica Simileanu, cea care realizează curăţarea, a precizat câteva dintre cele mai importante: "Urmăreşte foarte precis suprafaţa de curăţat, se evaporă practic doar impurităţile, nu atacă materialul de curăţat, se bazează pe un proces fizic care încetează la scurt timp după îndepărtarea razei laser, nu există agent chimic şi astfel se protejează şi mediul. Acest proces de curăţare asociat cu metodele tradiţionale duce la obţinerea unor rezultate excepţionale".
La începerea acestei operaţiuni a fost prezent şi primarul Aurel Simionescu. Edilul s-a declarat mulţumit de ceea ce a văzut, mai ales că specialiştii l-au asigurat că statuile vor dăinui cel puţin încă 100 de ani de acum înainte. Viceprimarul Doiniţa Ciocan a menţionat şi faptul că s-au făcut toate demersurile pentru a fi realizate şi replicile furate.
Lucrările se vor finaliza până în august, în aşa fel încât cu ocazia Zilelor Brăilei să fie inaugurată şi statuia ridicată în 1906 prin subscripţie publică de către brăileni.
Categorie articol: 

Comentarii