Mergi la conţinutul principal

Cea mai mare sală de spectacole din Brăila, preluată în administrare de Primărie

  • cel puţin aşa prevede un act normativ elaborat de Ministerul Culturii, care permite reluarea demersurilor de transferare a cinematografelor din patrimoniul RADEF în patrimoniul unităţilor administrativ teritoriale • conducerea Primăriei spune că abia aşteaptă să preia cinema „Central” • demersuri similare s-au mai făcut în ultimii ani, însă RADEF a zădărnicit transferul, deşi există o lege în acest sens, încă din 2008

 

Primăria Brăila ar putea primi în administrare una dintre cele mai mari săli de spectacole existente la ora actuală în municipiu, care din păcate nu mai e folosită de mult la adevarata ei capacitate. Este vorba despre sala cinematografului „Central”. Aceasta ar trebui să treacă din patrimoniul Regiei de Filme RADEF în patrimoniul municipalităţii, potrivit unui act normativ adoptat la sfârşitul lunii noiembrie de Guvern, la propunerea Ministrului Culturii, Corina Şuteu. Aceasta a promovat o nouă Lege a Cinematografiei, al cărui scop este revitalizarea producţiei şi difuzării pentru publicul din România a peliculelor autohtone. Printre alte prevederi, actul normativ susţinut de Ministrul Culturii se referă şi la repunerea în termen a Legii 303 din 2008, prin care s-a stipulat trecerea cinematografelor de la RADEF la autorităţile locale. Acea lege nu a fost aplicată la timp, iar termenul până la care transferul ar fi trebuit să aibă loc a expirat. Noul act normativ vine să acorde un nou termen pentru realizarea mutării cinematografelor în patrimoniul unităţilor administrativ teritoriale.

Potrivit unei postări făcute pe propria pagină de internet de  Ministrul Culturii, Corina Şuteu, noua lege a fost adoptată în şedinţa de Guvern din data de 29 noiembrie a.c. Din câte se pare, deocamdată nu a fost publicată în Monitorul Oficial, astfel că autorităţile brăilene încă nu cunosc nimic oficial în acest sens. Chiar şi aşa, conducerea Primăriei se arată foarte interesată să preia cinematograful „Central”. „Am avea cea mai mare sală de spectacole din oraş„, ne-a spus primarul Marian Dragomir, în momentul când un redactor al cotidianului nostru l-a întrebat dacă este de acord cu acest transfer. Bineînţeles, actul normativ elaborat de Ministerul Culturii prevede faptul că sălile de cinema trebuie să îşi menţină obligatoriu în profilul de activitate proiecţiile cinematografice, atfel încât să ruleze cel puţin un film pe săptămână.

În urmă cu câţiva ani, când s-a adoptat Legea 303/2008, autorităţile locale brăilene au încercat să preia în administrare de la RADEF atât cinematograful „Central”, cât şi fostele cinematografe „Bulevard” şi „Pescăruş„. S-au purtat corespondenţe cu RADEF, solicitându-se transferul de active şi pasive, însă regia de film nu a dat curs acestor solicitări. „Intenţia noastră era fermă, însă ne-am lovit de această atitudine a RADEF-ului, care a refuzat să ne predea patrimoniul prevăzut de lege. A fost vorba, probabil, de nişte orgolii ale unor persoane din conducerea acestei regii care, dacă ar fi predat patrimoniul, şi-ar fi pierdut posturile de directori”, ne-a spus tranşant fostul primar Aurel Simionescu.

Între timp, cinematograful „Bulevard” (fostul „Republica”), de pe Bdul. Independenţei, s-a transformat în salon de nunţi, iar cinema „Pescăruş„ a ajuns într-o stare deplorabilă. Singurul care încă mai funcţionează, cel puţin teoretic, este cinema „Central”. Acesta mai oferă din când în când proiecţii cinematografice, dar doar în sezonul cald. Odată cu venirea sezonului rece, sala cu capacitatea de câteva sute de locuri se închide, pentru că nu mai are un sistem de încălzire funcţional.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro