Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Cea mai mare greşeală de pe 11 decembrie

Cea mai mare greşeală pe care o poţi face pe 11 decembrie, la alegerile parlamentare, este aceea de a nu te duce la vot. Da, ştiu, te-ai săturat, ţi-au ajuns ăştia 26 de ani, te-au minţit prea mulţi, te-au dezamăgit prea mulţi. Sau pur şi simplu nu-ţi mai pasă, nu vrei să mai auzi de politicieni, de partide, de alegeri, de guverne, de parlament şi parlamentari. Nu vrei să mai ştii nimic despre acest sistem.

Am mai spus-o şi cu alte ocazii şi voi continua să o spun: totuşi, absenţa de la vot este cea mai proastă alegere pe care o poţi face. Cea mai proastă pentru tine, dar cea mai bună pentru ei, pentru sistem. Este alegerea pe care de fapt cei mai mulţi dintre politicienii care te-au minţit, enervat, dezamăgit în ultimii 26 de ani şi-o doresc de la tine. Ei au votanţii lor siguri, membrii lor de partid, susţinătorii lor, propaganda lor. Au oamenii lor, care sigur vor veni la vot. Dacă nu de bună voie, aduşi de primari. Dacă nu cu toată inima, stimulaţi cu şpăgi electorale – cum se întâmplă la fiecare alegeri. Ei au oamenii lor şi socotelile lor. Dacă tu, ăla nehotărâtul, sătulul, indiferentul stai acasă, ei sunt fericiţi. Ei câştigă oricum. Calculele lor sunt deja făcute, pe 11 decembrie noaptea vor dormi liniştiţi.

Dacă tu, ăla nehotărâtul, sătulul, indiferentul vii şi votezi pe 11 decembrie, le strici socotelile. Îi arunci cu totul din zona lor de confort, le faci noaptea de 11 decembrie de groază. Numai pentru a le face o surpriză de genul acesta şi tot merită să te gândeşti să mergi la vot pe 11 decembrie.

Votează cu cei care crezi că te-au dezamăgit cel mai puţin sau care nu te-au minţit atât de mult în ultimii 26 de ani. Sau cu cei care crezi că au furat mai puţin. Votează cu unii de care n-ai mai auzit ori votează cu alţii pe care îi cunoşti cel mai bine. Votează nu pentru un partid, ci împotriva lui (n-ar fi prima dată), votează pentru un om, votează la nimereală. Orice variantă ai alege, oricum e mai bună decât să stai acasă. Degeaba spui că n-o să te intereseze, că-ţi vezi de treaba ta şi că nu o să ai de-a face cu ei, cu guvernul, cu sistemul. Tot vei ajunge la vreo coadă la permise, cu vreo hârtie la Fisc, cu vreo problemă de sănătate pe la vreun spital. Îi vei vedea la televizor, vei citi despre ei pe internet, sigur te vor scoate din sărite, sigur te vei lovi de ei. Şi atunci vei realiza că pe 11 decembrie tu ai stat acasă, dar alţii au fost la vot şi au votat cu ăia. Alţii, cei care merg mereu la vot, au ales şi pentru tine, au hotărât şi pentru tine. Din nou. Cei cu care sistemul îşi făcuse oricum planurile, pe care oricum se bazau de la bun început. Şi asta pentru că nu ai vrut să pierzi 30 de minute într-o zi de duminică. Pentru că atât te costă, de fapt, să mergi la vot: vreo 30 de minute. Dar să aloci jumătate de oră din viaţa ta pentru a le strica lor planurile pentru următorii 4 ani este nepreţuit. Nu crezi că merită?
Categorie articol: 

Comentarii