Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Cea mai îndepărtată planetă de la Soare

O echipă de astronomi a descoperit cel mai îndepărtat obiect cunoscut până acum din sistemul solar, care se situează la 15,4 miliarde de kilometri de Soare, de trei ori mai mult decât distanţa până la Pluto, informează agerpres.ro.
Noua planetă pitică, botezată V774104, măsoară între 500 şi 1.000 de kilometri lăţime, potrivit cercetătorilor care şi-au prezentat descoperirea la conferinţa anuală a American Astronomical Society, organizată la National Harbor (aproape de Washington, în Maryland, est).

La limitele sistemului solar

Va mai fi necesar un an până la stabilirea precisă a orbitei sale. Însă, potrivit astronomilor, această planetă pitică s-ar putea alătura unei categorii emergente de obiecte ce evoluează la limitele sistemului solar şi ale căror orbite ciudate sugerează o influenţă ipotetică a unei alte planete necunoscute sau a unor stele vecine.
„Nu putem explica orbita acestor obiecte cu ceea ce ştim la ora actuală despre sistemul solar", afirmă Scott Sheppard, astronom de la Carnegie Institution for the Science din Washington, unul din autorii descoperirii făcute pornind de la observaţii efectuate cu telescopul japonez Subaru.

Sonda americană Voyager 1

Precedentul obiect cunoscut ca fiind cel mai îndepărtat de Soare era planeta pitică Eris, care are şi o Lună şi evoluează pe o orbită ce variază între 5,7 miliarde şi 14,6 miliarde de kilometri de astrul nostru. Prin comparaţie, Pământul se află la 149 milioane de kilometri de Soare. Sonda americană Voyager 1, lansată în 1977 şi care a ieşit în 2012 din zona de graniţă a sistemului solar (numită heliopauză), se află în prezent la circa 20 de miliarde de kilometri de Soare.
Astronomii se întreabă acum dacă V774104 evoluează în interiorul sistemului solar, ca Eris, sau în afara lui, la fel ca ale corpuri cereşti foarte depărtate, ca 2012 VP113 şi Sedna. Ultimul evoluează la aproximativ 140 de miliarde de kilometri de Soare.

 
Categorie articol: 

Comentarii