Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Cea de-a şasea extincţie în masă a speciilor de animale este în curs

Speciile de animale dispar de aproximativ 100 de ori mai repede decât în trecut, estimările cele mai optimiste arătând că fauna de pe Pământ este în curs de a suferi cea de-a şasea extincţie în masă, conform unui studiu preluat de Agerpres. Niciodată de la ultima extincţie în masă acum 66 milioane ani - cea a dinozaurilor - planeta nu şi-a pierdut speciile de animale într-un ritm atât de rapid, avertizează experţi de la universităţile americane Stanford, Princeton şi Berkeley, în special.
Studiul, publicat vineri în revista Science Advances, „arată fără nicio îndoială semnificativă că intrăm în cea de-a şasea extincţie în masă", a spus Paul Ehrlich, profesor de biologie la Stanford. Şi oamenii se vor afla probabil printre speciile care vor dispărea, au avertizat cercetătorii.
Această analiză se bazează pe observaţiile documentate privind extincţii ale vertebratelor - respectiv animalele cu schelete interne, cum ar fi broaşte, reptile şi tigri - pornind de la fosile şi alte baze de date.
Ritmul actual de dispariţie a speciilor a fost comparat cu „ritmurile naturale de dispariţie a speciilor înainte ca activitatea umană să domine". Acestea din urmă sunt dificil de estimat, deoarece experţii nu ştiu exact ce s-a întâmplat de-a lungul celor 4,5 miliarde de ani de existenţă a Terrei.
Dacă în trecut ritmul era de două specii de mamifere dispărute din 10.000 de specii în 100 de ani, din secolul trecut rata medie a pierderii de specii de vertebrate este de 114 de ori mai mare decât ritmul înregistrat în lipsa activităţii umane, luând chiar în considerare estimările cele mai optimiste în materie de extincţie, potrivit studiului.
„Noi insistăm că aceste calcule ale noastre subestimează foarte probabil gravitatea acestei crize de dispariţie, pentru că scopul nostru a fost de a stabili un nivel realist minim al impactulului activităţii umane asupra biodiversităţii", spun autorii studiului.
Cauzele dispariţiei speciilor includ schimbările climatice, poluarea şi defrişările. Conform Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii, circa 41% din speciile de amfibieni şi 26% dintre speciile de mamifere sunt ameninţate cu dispariţia.

 
Categorie articol: 

Comentarii