Mergi la conţinutul principal

Ce se urmăreşte prin noul Cod Fiscal

Toate aceste măsuri sună aproape a paradis fiscal şi ar trebui să ducă automat la scăderi importante de preţuri, la atragerea de investiţii, inclusiv - sau mai ales - străine, la crearea de noi şi multe locuri de muncă. Ai spune că PSD se află deja în campanie electorală - ba chiar una pentru următorii 5 ani, pentru că proiectul noului Cod Fiscal are prevederi care se întind până în 2019.
Şi totuşi, noul Cod Fiscal arată că există un plan gândit, un set de măsuri curajoase, o viziune economică pe care niciun alt guvern nu a avut-o şi pe care aş pune-o de fapt pe seama ministrului Vâlcov, nicidecum a lui Ponta, incapabil să gândească în asemenea termeni (taxa pe stâlp şi acciza suplimentară pe carburanţi fiind „operele" lui).
Şi totuşi, există şi o parte mai puţin entuziasmantă a acestui proiect. Nu, nu mă refer la creşterea impozitelor pe proprietăţi - o decizie justificată, după părerea mea - ci la măsurile care vizează microîntreprinderile. Creşterea de impozite pentru acestea, mai ales pentru cele care nu au niciun angajat şi aplicarea contribuţiei pe pensii şi sănătate (CAS şi CASS) pentru orice formă de venit nu au darul de a încuraja acest gen de activitate. Iar asta nu este deloc o măsură de dreapta.
Dar acest set de măsuri au la bază o altă explicaţie: faptul că, în România, angajatorii şi micii întreprinzători au abuzat de aceste portiţe. De fapt, sunt sute de mii de semi-angajaţi în ţara asta care, în loc să lucreze la o firmă ca salariat, prestează o activitate pe baza unui contract de PFA, SRL sau drepturi de autor. Şi asta pentru că, în general, angajatorii le-au impus această formă de muncă la gri, având de plătit taxe mai mici. Plus miile de mici întreprinzători care preferă să nu fie angajat la propria firmă, pentru că ar trebui să achite contribuţii la stat. Mare parte din sutele de mii de PFA-uri şi SRL-uri existente în România nu au la bază mica iniţiativă privată, ci plata unor taxe mai mici. Ori tocmai asta doreşte statul să elimine: munca la gri şi fentarea plăţii taxelor de către angajatori. Pe asta se şi bazează Guvernul atunci când spune că, prin aplicarea viitorului Cod Fiscal, în România se vor crea 500.000 de noi locuri de muncă, în următorii 3 ani, din care 325.000 numai anul viitor. De fapt, aceşti 325.000 de noi angajaţi vor fi dintre cei vechi, nicidecum dintre cei fără un venit în prezent. Sunt cei care oficial nu figurează ca angajaţi în acte, dar care, de fapt, prestează activităţi de salariaţi. Intrarea acestora în economia oficială reprezintă adevărata miză a acestor ultime măsuri.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro