Mergi la conţinutul principal

Ce salarii vor avea bugetarii - de la 1.250 la 15.000 de lei

Preşedintele României va avea cel mai mare salariu brut din sistemul bugetar, de 15.000 lei, preşedintele Senatului şi cel al Camerei Deputaţilor vor fi plătiţi cu 13.706 lei, ca şi prim-ministrul. Senatorii şi deputaţii vor fi plătiţi cu 10.150 lei, ca şi secretarii de stat, în timp ce miniştrii vor fi plătiţi mai mult, cu 12.124 lei, ca şi consilierii prezidenţiali, scrie profit.ro, care publică în exclusivitate proiectul de ordonanţă de urgenţă privind noua grilă de salarizare a bugetarilor.
Şi primarul general al Capitalei va fi plătit cu 12.124 lei, iar preşedintele de consiliu judeţean va fi salarizat cu 7.979-8.811 lei, în funcţie de numărul de locuitori ai judeţului.
Vicepremierul va fi plătit cu 12.726 lei, iar liderii grupurilor parlamentare vor fi salarizaţi cu 11.963 lei.
Salariul unui primar va porni de la 3.207 lei (localităţi cu până la 1.500 de locuitori) şi va ajunge la 6.059 lei (peste 400.000 locuitori, inclusiv sectoarele Bucureştiului), potrivit Digi24.

Salariile profesorilor

Un profesor universitar cu gradaţie maximă şi vechime peste 25 ani va câştiga un salariu de bază de 5.339 lei, un profesor cu gradul didactic I va ajunge la un salariu de bază de 3.470 lei, iar un institutor cu gradul I va putea avea un salariu de bază de până la 2.797 lei, conform proiectului de Ordonanţă de urgenţă privind salarizarea personalului din sistemul bugetar obţinut de Profit.ro.

Salariile medicilor

Un medic primar va porni de la un salariu de bază de 3.459 şi va ajunge până la 4.307 lei, iar un medic primar la urgenţe va ajunge la 4.819 lei, în timp ce unul de medicină legală va putea câştiga aproape 8.000 lei, potrivit proiectului de Ordonanţă de urgenţă privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice obţinut de Profit.ro.

Salariile judecătorilor

Un judecător sau procuror, cu peste 20 ani vechime şi gradaţie maximă, vor avea o indemnizaţie lunară de până la 8.665 lei, conform proiectului Ordonanţei de urgenţă privind salarizarea personalului din sistemul bugetar obtinut de Profit.ro. Un judecător sau procuror stagiar vor avea indemnizaţia lunară între 4.459-5.743 lei.

Indemnizaţia Patriarhului

Patriarhul Daniel, capul Bisericii Ortodoxe Române, va fi cel mai bine plătit lider religios din România, urmând să primească de la buget, conform noii salarizări propuse de Guven, o indemnizaţie lunară de 13.706 lei, egală cu a prim-ministrului şi a preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor.

Un arhiepiscop major sau mitropolit al Bisericii Ortodoxă Română sau al Bisericii Romano-Catolice va primi o indemnizaţie lunară de 12.124 lei, iar un arhiepiscop, şef de cult (mitropolit, episcop, muftiu, şef rabin, preşedinte uniune, preşedinte) va avea o indemnizaţie de 9.800 lei.
Guvernul Ponta alocase pentru patriarhul Daniel, în proiectul pregătit pentru salarizarea bugetarilor, un salariu brut de bază de 20.000 lei, ceea ce reprezenta un salariu net de bază de 14.727 lei.

Pensiile speciale îngheaţă

Va fi suspendă temporar actualizarea, în funcţie de majorarea salariilor, a pensiilor de serviciu ale funcţionarilor publici parlamentari, ale membrilor Corpului diplomatic şi consular al României, ale judecătorilor şi procurorilor, ale militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, iar indemnizaţia pentru limită de vârstă pentru deputaţi şi senatori se va menţine la nivelul lunii iulie 2016.
Începând cu 1 august 2016, prevederile privind indemnizaţiile care se acordă la pensionare, trecerea în rezervă/retragere/deces se suspendă temporar.

Cele mai mici salarii

Cel mai mic salariu de bază pentru bugetari va fi de 1.250 lei, pentru funcţii cu studii medii şi generale.
Funcţionarii publici beneficiază de un spor pentru condiţii periculoase sau vătămătoare de până la 15% din salariul de bază, corespunzător timpului lucrat.
Persoanele încadrate în funcţii contractuale de debutant vor fi salarizate la acest nivel până la expirarea perioadei de cel puţin 6 luni, dar nu mai mare de 1 an şi vor fi promovate, pe bază de examen, în funcţia, gradul sau treapta profesională imediat superioară.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro