Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ce-i ţine pe români departe de România?

„Pentru românii care decid să se întoarcă în ţară şi au anumite ezitări, pentru că se gândesc poate că s-au obişnuit cu un nivel de viaţă mai ridicat, cu o civilizaţie pe care o au oraşele occidentale şi poate îşi pun întrebarea dacă ne putem şi noi ridica ca ţară sau ca oraşe la acel nivel: eu spun că da, din foarte multe pespective. Dacă însă românii din afara graniţelor vor observa că în ţară, chiar dacă vin investiţii, chiar dacă facem mai multe şcoli, mai multe străzi, mai multe spitale, dar este permanent o stare de instabilitate, permanent o stare incertă, un conflict social şi o tensiune în societate (referire la cererea preşedintelui Johannis adresată premierului Dăncilă de a demisiona), nu cred că le dăm un bun exemplu românilor” – este cugetarea de mare încărcătură patriotico-revoluţionară a Gabrielei Firea, primarul Capitalei României, tovarăşă de frunte a partidului, fostă angajată a condamnatului Voiculescu, prietenă de cataramă a prim-agramatei Dăncilă şi om de nădejde a prim-infractorului Dragnea.

O declaraţie care arată fie o gravă rupere de realitate a edilului Bucureştiului, fie o demagogie şi un tupeu fără margini, o lipsă de respect revoltătoare faţă de toţi cei care o ascultă, o bătaie de joc la adresa românilor plecaţi din ţară şi a celor rămaşi, care încă mai gândesc şi nu înghit pe nemestecate toate manipulările guvernamentale ori ale televiziunilor penalilor.

Da, este adevărat, sunt câteva oraşe româneşti ale căror zone centrale încep să se ridice la nivelul de civilizaţie european, dar Bucureştiul chiar nu este unul dintre ele. Nu ştiu prin ce oraşe occidentale s-o fi plimbat primăreasa Capitalei, dar pare că a tins mai mult spre Orient. Şi n-ar fi asta o problemă, dacă declaraţia referitoare la „mai multe şcoli, mai multe străzi şi mai mai multe spitale” n-ar fi pur şi simplu o minciună neobrăzată. Actuala guvernare nu a construit nicio şcoală, niciun spital şi nici vreo autostradă nouă (cel mai probabil la asta se referea). Ei bine, dacă e vreun motiv principal pentru care românii nu doar că nu se întorc în ţară, ba chiar continuă să plece, este exact acest gen de politică mincinoasă şi acest gen de atitudine dispreţuitoare la adresa oamenilor, exprimate de politicieni ca Firea, de toţi parveniţii, penalii, demagogii, ţaţele, infractorii, hoţii şi analfabeţii care au pus stăpânire pe ţara asta. Care spitale noi? Care autostrăzi noi? Care nivel de viaţă ridicat şi care civilizaţie? Aceeaşi Firea care se plângea că, la recepţia de la Cotroceni, de Ziua Europei, nu a fost lăsată să stea „alături de colegele” din Guvern, uitând că nu fusese invitată la vreo reuniune de partid de către infractorul Dragnea şi că nu este colegă de guvern cu niciuna dintre damele la fel de blonde din cabinetul Dăncilă.

Dar, de fapt, ce transmite prin mesajul său Gabriela Firea? Că ar fi bine să lăsăm criticile, cererile de demisie, atitudinea antiguvernamentală, că uite, se induce ideea de instabilitate şi-i speriem pe cei de afară. Să se reducă totul la laude şi limbi, la ode ridicate partidului şi mult-stimatului său conducător, la osanale ridicate guvernării şi programului de guvernare, să minţim că totul e bine şi frumos, că avem şcoli, spitale şi autostrăzi noi – chiar dacă nu avem – şi că România a ajuns, graţie geniului conducător al prim-infractorului şi al prim-agramatei, la nivelul de trai, de dezvoltare şi civilizaţie din ţările occidentale. Pentru că le place să fie şi să se înconjoare de lingăi, precum unii de prin Curtea Constituţională, precum majoritatea din Consiliul Naţional de Combatere a Discriminării, precum majoritatea de prin CNA ori din fruntea TVR, precum votanţii care-i reproşau gălăţeanului care a pierdut pariul pus cu Dragnea că i-a adus „preşedintelui” bere proastă, „de 2 lei” („Bea şeful partidului bere Ursus? La şeful partidului vii cu o bere mai specială, nu cu de-asta de 2 lei”). Şi, din păcate, cât timp va dăinui genul acesta de votanţi, vom continua să avem genul acesta de guvernanţi, iar românii vor continua să fugă de România încotro văd cu ochii.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii