Mergi la conţinutul principal

Ce cred parlamentarii brăileni despre criza din Grecia

Niciunul dintre parlamentarii de Brăila nu a avut o poziţie categorică în privinţa modului în care au ales grecii să trateze problema datoriilor către Uniunea Europeană. Chiar şi aşa, cei mai mulţi şi-au exprimat speranţa că lucrurile se vor rezolva într-un final prin intermediul dialogului şi al compromisului de ambele părţi. Întrebat de redactorii "Obiectiv - Vocea Brăilei" cum comentează răspunsul grecilor faţă de Europa prin referendumul din 5 iulie, ministrul Economiei, Mihai Tudose, a ţinut să precizeze că lucrurile nu sunt simple şi că situaţia e alta decât s-a prezentat până acum la televizor. "În Grecia, dacă ne uităm foarte atent sau, dimpotrivă, doar ne uităm la canalele media, se poate înţelege că grecii au avut un referendum în care au votat dacă îşi plătesc sau nu datoria. Ceea ce este complet fals. Grecii nu au spus niciodată că nu mai dau banii înapoi, Dumnezeule! De fapt, grecii au supus aprobării publice planul organismelor internaţionale, ei propunând alt mod de a-şi plăti datoria. E ca şi cum în România, atunci când a fost un caz similar, în loc să taie pensiile şi salariile bugetarilor, preşedintele spunea: «Domnule, eu nu aprob planul ăsta. Nu sunt de acord. Eu vreau să reduc iluminatul public, de exemplu». Atunci organele internaţionale o ţineau pe a lor, preşedintele pe a lui şi arbitrul era poporul, care stabilea ce vrea: pensii mai puţine sau o altă cheltuială publică? Despre asta a fost referendumul", a declarat Tudose. Ministrul a mai adăugat că declaraţiile ulterioare ale premierului grec reprezintă o dovadă în acest sens, Alexis Tsipras solicitând noi negocieri cu creditorii internaţionali. "Nu ştiu dacă au procedat corect sau incorect. Repet, întrebarea lor nu a fost dacă mai dau sau nu banii înapoi, ci cum îi dau înapoi (...) Locul Greciei este în Europa şi politic, şi monetar, şi din orice punct de vedere. Şi mai spun un lucru: trebuie să ţinem cont de relaţiile extraordinar de bune pe care le-am avut cu Grecia dintotdeauna. În plus, acest episod poate fi pentru noi o oportunitate de a ne reitera sprijinul, chiar şi economic, dacă e nevoie", a completat ministrul Economiei.

Dragomir: "Grecii s-au confruntat cu lăcomia creditorilor, care au dorit să vândă din ce în ce mai scump"

Deputatul PSD Marian Dragomir susţine că situaţia din Grecia trebuie privită din două unghiuri: cel democratic şi cel economic. Potrivit acestuia, Uniunea Europeană depinde de Grecia în aceeaşi măsură în care poporul elen are nevoie de Europa. "La acest referendum s-a speculat în mod populist caracterul grecilor, de vechi luptători, de oameni nesupuşi şi mândri, care de multe ori în istorie s-au sacrificat, dar nu au plecat capul în faţa Marilor Puteri. Răspunsul la referendum al grecilor şi în special al tinerilor a fost unul politic, de întărire a suveranităţii şi apoi unul economic. Nu sunt adeptul consumului nesusţinut economic, al nerambursării creditelor, dar grecii s-au confruntat cu lăcomia creditorilor, care au dorit să vândă credite din ce în ce mai scump şi iată unde s-a ajuns. În perioada următoare va fi interesant de analizat dacă grecii vor fi un exemplu pentru Spania sau alte ţări europene", a declarat Dragomir.

Rizea şi Rotaru speră că situaţia se va remedia şi Grecia va rămâne în UE

Dialogul reprezintă pentru deputatul PSD Cristian Rizea principala modalitate prin care autorităţile elene vor mai putea remedia situaţia creată ca urmare a referendumului de duminică. Deşi susţine că voinţa poporului trebuie respectată, Rizea este de părere că parcursul pro-european al Greciei nu trebuie afectat. "Până la urmă, trebuie respectată decizia poporului elen. Nu e nicio dramă acest rezultat, în opinia mea. Soluţia trebuie găsită prin dialog cu oficiali europeni. Parcursul pro-european al Greciei nu trebuie afectat. Până la urmă, ei au dat un vot «împotriva» unor măsuri de austeritate. Dar asta nu înseamnă sub nicio formă că nu mai vor să continue acest parcurs sau să mai facă parte din această familie europeană, în care sunt de atâta timp. Eu cred că dialogul, până la urmă, este soluţia pentru a continua", a declarat Rizea.
O părere asemănătoare a afişat şi senatorul PSD Ion Rotaru. Din punctul său de vedere, ar trebui ca autorităţile elene şi liderii europeni să ajungă la un compromis. "Este cert faptul că Grecia, ca ţară membră a Uniunii Europene, trebuie să îşi asume nişte reglementări, mai ales că ei au moneda euro, nu de ieri sau de azi. Până la urmă trebuie să ţinem cont şi de părerea oamenilor. Ei au exprimat o poziţie împotriva măsurilor care au fost stabilite, nu ştiu dacă impuse de creditori. (...) Sunt convins că se va ajunge la o soluţie de compromis. Probabil că vor mai ceda şi creditorii, va găsi şi Guvernul grec un compromis în a lua nişte măsuri. Acestea sunt necesare. Nu neapărat măsuri de austeritate, însă de a pune pe picioare economia, de a reporni cumva motoarele", a afirmat Rotaru.

Nistor: "Înţelepciunea politicienilor şi a liderilor europeni trebuie să primeze în acest caz"

Şi deputatul UNPR Marioara Nistor este de părere că forurile de conducere elene şi cele de la nivelul Uniunii Europene ar trebui să se reaşeze la masa negocierilor. Aceasta a afirmat că votul dat de greci este de înţeles pentru că nimeni nu poate fi de acord cu măsuri de austeritate. "Înţelepciunea politicienilor şi a liderilor europeni trebuie să primeze în acest caz. Pentru întreaga Europă, inclusiv pentru noi, românii, este necesar ca această criză elenă să fie soluţionată. De asemenea, criza care se manifestă în Grecia în aceste momente ne face să înţelegem importanţa pe care o au stabilitatea politică şi economică pentru un stat, mai ales în contextul geopolitic actual în care ne găsim. Din fericire pentru România, Guvernul şi majoritatea au reuşit să asigure ţării noastre, prin măsurile luate, creştere economică, dar cel mai important, a asigurat stabilitate. La ora actuală, România este un stat sigur, care generează stabilitate şi securitate", a punctat Nistor.

Liberalii nu sunt prea încântaţi de gestul grecilor

Deputatul PNL Vasile Varga nu a dorit să comenteze prea mult subiectul, subliniind că rezultatul referendumului înseamnă vocea poporului şi că trebuie tratat ca atare. Cu toate acestea, liberalul nu s-a putut abţine în a-şi manifesta scepticismul în privinţa evenimentelor care vor urma. "Ce se va întâmpla mai departe cu negocierile care vor avea loc cu Fondul Monetar e cu totul altceva. Mai mult ca sigur că premierul grec va negocia în favoarea poporului. Dar să vedem, pentru că nimeni nu poate să preconizeze astăzi ce se va întâmpla. E greu de spus. Cert este că plecarea lor din zona euro va fi o catastrofă atât pentru ei, cât şi pentru noi, ceilalţi care suntem în comunitatea europeană. În contextul actual, fiecare ţară din zona euro are de gândit bine asupra a ceea ce se întâmplă când un stat care a primit atâtea lucruri de la comunitatea europeană - proiecte etc -, acum, dintr-o dată, nu îşi mai plăteşte datoriile şi pleacă. Se va face un raport în privinţa datoriilor şi vom vedea ce se va întâmpla acolo. Vor fi mulţi responsabili. Oricum, nu va fi bine dacă grecii vor pleca din zona euro. Sub nicio formă", a afirmat Varga.
La rândul său, senatorul Cătălin Boboc dă vina pe autorităţile elene, care au indus populaţia în eroare. "Cred că extrema stângă care conduce Grecia astăzi a apucat-o pe căi greşite, ca să spun aşa. Până una alta, statele din Europa au reuşit să se sprijine reciproc şi cred că grecii, care sunt membri ai UE de foarte mult timp, au beneficiat de multă înţelegere. Sigur, în momentul în care vii şi spui poporului că: «Nu vom restrânge nimic!», oamenii nu sunt toţi economişti. Fără să ştie datele problemei tind să spună că e în regulă aşa şi că Europa este rea, că măsurile pe care ni le propun liderii europeni sunt rele. Numai că sunt perioade în viaţă când trebuie să faci câteva sacrificii pentru a te redresa. Asta cred că nu au înţeles grecii. Sau au transmis în mod eronat cei care conduc astăzi Grecia", a declarat Boboc.
Proaspătul liberal, senatorul Dănuţ Mihai, a fost ceva mai permisiv cu modul în care au ales grecii să rezolve problema datoriilor către UE. Acesta a explicat că poporul elen este unul extrem de mândru, lucru pe care îl apreciază. "Este un element care ţine strict de personalitatea lor. Ei aşa consideră, istoria o va demonstra şi poate ar trebui să fie o lecţie şi pentru noi vizavi de modul cum acceptăm condiţiile care ne sunt impuse în permanenţă de Uniunea Europeană, Comisia Europeană, Fondul Monetar Internaţional. E un semn de întrebare şi reflecţie pentru noi toţi. Fiecare îşi cunoaşte interesul, situaţia. Sunt elemente foarte complexe. E greu să faci comentarii şi aprecieri. Eu cred că ei îşi cunosc cel mai bine locul în Europa, ce doresc şi care este planul lor de dezvoltare în continuare. În orice caz, un lucru este clar: singuri în Europa nu au cum să trăiască. Va trebui să se găsească un element de mediere între Europa şi Grecia", a conchis parlamentarul.
Precizăm că deputaţii Silviu Petrea (UNPR) şi Alexandru Nazare (PNL) nu au putut fi contactaţi pentru a obţine un punct de vedere.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro