Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ce boli se pot transmite la epilare. Reguli de igienă de respectat

Nu doar la dentist sau la manichiură se pot transmite boli precum hepatita, ci şi la cosmetică, atrag atenţia medicii. Epilarea este un proces riscant atât pentru client, cât şi pentru cosmeticiană, dacă nu sunt respectate câteva reguli. Iată care sunt acestea.

 

Epilatul cu ceară: risc de hepatită

România este una dintre puținele țări în care ceara pentru epilat se refolosește, dar nu este singura problemă din saloanele de cosmetică. Fiți foarte atente dacă persoana care vă epilează se spală pe mâini și dacă folosește mănuși de unică folosință.

Monica Lupu - specialist în epilat: „În zonele sensibile, părul este mai gros, în momentul în care îl extragem din folicul, sunt foarte mari șanse să iasă sânge și atunci evident că ne protejăm pe noi și protejăm și clientele, în ideea de a nu transmite absolut nimic de la una la alta”.

 

Dr. Cristiana Dumitrescu - medic dermatolog: „Este foarte important să folosească mănuși, pentru a preveni infecțiile bacteriene în principal, acestea se transmit cel mai ușor, deci stafilococii, streptococii și următoarele sunt cele virale”.

Epilat neigienic: risc de infecție cu HPV

La capitolul infecții virale, pe lângă hepatita B, hepatita C și virusul herpetic, la epilat se poate transmite și HPV.

Dr. Cristiana Dumitrescu - medic dermatolog: „Există peste 200 de tipuri de HPV, dar HPV 2 și 4 creează la nivel tegumentar condiloame, veruci și atunci le putem obține în urma epilatului neigienic”.

Epilatul cu ceară: reguli de igienă

Pe langă spălatul pe mâini și purtarea mănușilor de unică folosință, esențială este și dezinfectarea.

Monica Lupu - specialist în epilat: „Am epilat picioarele, ne dezinfectăm pe mănuși, epilăm partea intimă, ne dezinfectăm pe mănuși, epilăm axila, ne dezinfectăm și tot așa, între fiecare procedură, pentru că fiecare zonă are afecțiunile ei și ideal ar fi să nu le mutăm dintr-un loc în altul”.

O altă regulă de igienă care ar trebui urmată este folosirea unei spatule noi la fiecare aplicare de ceară.

Monica Lupu - specialist în epilat: „Eu pot lua sânge de pe clienta care este acum pe pat, îl pot introduce în recipientul cu ceară, care, în funcție de tipul de ceară, poate fi o ceară cu care se lucrează la temperatură joasă și nu are cum să distrugă tot ce am putea introduce de la clientă, de pe pat”.

Deși pare o investiție mare, în realitate nu este: o spatulă costă aproximativ 10 bani. În plus, pe termen lung, este mai ieftin să previi decât să tratezi.
Categorie articol: 

Comentarii