Mergi la conţinutul principal

Ce au promis si ce au realizat la doi ani de mandat parlamentarii de Braila

Sint sapte si, cel putin teoretic, ar trebui ca principala lor preocupare sa fie promovarea judetului Braila la nivel central, si rezolvarea problemelor majore cu care cetatenii care i-au votat se confrunta. Este vorba despre cei sapte parlamentari de Braila care au avut pina acum mai mult de doi ani la dispozitie pentru a face ceea ce au promis brailenilor in campania electorala. Cit am evoluat insa ca judet datorita sprijinului acestora orice brailean simte pe propria piele, asa ca se naste firesc intrebarea: ce au facut pina acum, din cite au promis, alesii nostri? La aceasta intrebare au raspuns chiar ei, pe parcursul acestor doi ani, si raspunsurile, au fost in unele cazuri chiar sincere: "Adevarul e ca nu am facut nimic". In rest, majoritatea au explicat ca au facut interpelari pe diferite teme, au reusit sa promulge citeva legi, s-au implicat in diferite demersuri legislative, si, printre picaturi, au reusit, uneori, sa ajute si judetul pe care il reprezinta cu cite ceva. Daca este suficient sau multumitor ce au facut pina acum pentru Braila cei 7 parlamentari, doar locuitorii acestui judet pot aprecia. Iata, in schimb, cum se autoevalueaza alesii nostri.

"Nu am facut nimic din ce am promis"

Cel mai sincer parlamentar de Braila este deputatul PSD Alin Teodorescu, care atit in 2005 cit si in 2006 a declarat senin ca nu a facut nimic din cite a promis in campania electorala. De fiecare data cind a fost intrebat ce a realizat in calitate de parlamentar de Braila, Teodorescu a raspuns ca "nimic", dar ca mai are totusi timp: "Imi pare foarte rau, dar adevarul e ca nu am facut nimic din ceea ce mi-am propus. Vroiam majorarea veniturilor Consiliului Judetean si ale Primariei si nu am facut acest lucru, vroiam programe de investitii, iarasi nu am reusit nimic in acest sens. Vroiam multe, si nici una din ideile mele nu s-a materializat deocamdata. Mai avem 3 ani totusi, in care cred ca o sa reusesc", declara in 2005 parlamentarul PSD. "Anul 2006 nu a fost prea plin de realizari pentru mine, ca parlamentar de Braila. Am inceput mandatul de parlamentar cu trei proiecte generale, respectiv realizarea Programului de dezvoltare a judetului, infratirea intre organizatia PSD Braila si o organizatie laburista din Marea Britanie si atragerea unui grup de investitori germani in domeniul prelucrarilor mecanice. Nici unul din aceste proiecte nu s-a finalizat", a fost declaratia de la inceputul lui 2007 a lui Teodorescu. In aceste conditii, asteptam cu nerabdare declaratia acestuia din 2008....

A realizat destule, dar nu neaparat pentru Braila

In ceea ce il priveste pe senatorul PSD Aurel Simionescu, acesta declara in 2005 ca s-a implicat in rezolvarea problemei preluarii de catre CJ a aeroporului de la Ianca, lucru care s-a si facut partial anul trecut, dar si in rezolvarea, tot partiala a problemei platii salariilor insotitorilor persoanelor cu handicap. Tot in 2005 acesta regreta faptul ca nu a reusit sa se tina de una dintre promisiunile din campania electorala, si anume ca redeventa din Insula Mare sa revina la Braila. In rest, acesta reprosa atunci colegilor parlamentari ca nu formeaza o echipa pentru Braila. Anul 2006 a fost mai prolific pentru senatorul social - democrat care se mindreste ca a reusit sa transforme trei initiative parlamentare - din 10 elaborate - in legi. Astfel, impreuna cu deputatul PSD de Braila Mihai Tudose, a reusit sa initieze o lege prin care tinerii care au primit un teren pentru a-si construi o locuinta sa si-l poata cumpara. "A fost o promisiune electorala pe care am facut-o. Apoi am obtinut ca in cadrul Legii 215 sa se introduca ceea ce noi am propus, respectiv posibilitatea ca autoritatile locale sa poata plati niste bani in plus, deci sa dea sporuri salariale cadrelor din sistemul de sanatate sau din educatie, aflate in mediul rural". Cea de-a treia initiativa legislativa a senatorului Simionescu a fost semnata impreuna cu senatorul PSD de Galati Adriana Ticau, si este legata de paza comunala: "Mai exact, este vorba despre Legea 333, care vizeaza posibilitatea autoritatilor locale din mediul rural de a-si organiza paza asa cum cred ei ca este mai bine". In rest, acesta s-a aratat dezamagit de faptul ca alte initiative ce priveau mai indeaproape Braila, cum ar fi unele legate de problemele cauzate de inundatii, au fost respinse.

Nu a realizat nimic din ce a promis in campanie electorala, in schimb s-a implicat in alte proiecte

Senatorul PLD Dan Sabau este multumit de propria activitate depusa atit in 2005 cit si in 2006. Desi nu a rezolvat nimic din ce a promis in campania electorala, cum ar fi recuperarea teritoriilor de pe raza judetului Braila care se afla acum la Agentia Domeniilor Statului, precum Insula Mare, recuperarea la judet a Insulei Mici, a terenului de 1.000 ha dintre Braila si Galati si refacerea zonei turistice de patrimoniu, punerea in valoare, printre altele, a foisorului rotativ, a hrubelor Brailei, a Muzeului si nici nu a adus un Colegiu de asistenti la Braila, acesta crede ca a facut treaba buna in Parlament in ultimii doi ani. El considera ca audientele avute la cabinet, faptul ca a dat o mina de ajutor la inundatii, ca a ajutat artistii plastici sa nu fie dati afara din apartamentele pe care le ocupa, sau implicarea in organizarea festivalului "Darclee", reprezinta un mare succes parlamentar. In 2006 Sabau se lauda cu noua proiecte legislative, din care 4 au devenit legi, 36 luari de cuvint in plen, 6 actiuni intreprinse in Senat pentru judetul Braila, interventii la Guvernul Romaniei pentru 7 proiecte. Actiunile privind Braila s-au referit la rezolvarea problemei S.C. Laminorul S.A. Braila, reintroducerea in circuitul turistic brailean a Insulei Mici a Brailei, reintroducere in sistemul de licitatii a Insulei Mari a Brailei, fapt concretizat prin decizia ministrului Gheorghe Flutur, reintroducerea portului Braila in circuitul porturilor maritime ale Romaniei. Pe de alta parte, acesta se lauda si cu o serie de interventii la Guvernul Romaniei pentru aprobarea unor proiecte privind modernizarea unor poduri si podete in judet, realizarea unor alimentari cu apa, modernizarea unor statii de epurare. Acesta spune ca s-a implicat si in chestiunea privind dezafectarea cazarmilor militare si transferarea lor catre administratiile municipala si judeteana, dar si in preluarea de catre administratia judeteana a aerodromului militar Ianca, in vederea utilizarii sale ca aeroport comercial. Totodata, Sabau a reusit sa obtina aprobarea finantarii constructiei noului Spital Judetean de Urgenta in Braila.

Nu prea si-a indeplinit promisiunile, dar s-a intilnit cu cetatenii

In ceea ce il priveste pe deputatul PD Horia Vasioiu, in 2005 acesta regreta, ca si colegul Simionescu, ca Braila nu are de fapt echipa de parlamentari. La acea data declara ca si-a facut treaba promulgind legi, facind interpelari si luind cuvintul in plen. Tot atunci acesta spunea ca principala preocupare este rezolvarea problemei miei de ha date in administrare Galatiului. Totodata, Vasioiu preciza la momentul respectiv ca sustine in continuare ca redeventa din Insula Mare sa revina judetului nostru. La doi ani de activitate parlamentara, deputatul PD de Braila Horia Vasioiu se lauda cu 6 initiative legislative, 11 interpelari ale diversilor ministri, 9 declaratii politice, mii de audiente acordate, 150 de memorii primite si transmise organelor in drept, precum si o serie de actiuni de lobby, pentru ca diverse proiecte ale judetului sa primeasca finantare si un numar de circa 1.500 de audiente acordate: "Solicitarile au fost dintre cele mai diverse, si au vizat: cereri de locuinte, de locuri de munca, rezolvarea unor probleme legate de justitie, in special retrocedari, ajutoare materiale, modificari sau completari ale unor acte normative, nemultumiri legate de activitatea unor institutii - Prefectura, primarii, Politie, Justitie etc", ne-a declarat la inceputul acestui an democratul.
Parlamentarul a trecut la capitolul "realizari" pentru anul 2006 urmatoarele: "Am fost un parlamentar activ, care a participat la toate sedintele Camerei Deputatilor fara a avea vreo absenta, si am sprijinit din toate punctele de vedere promovarea legislatiei ce a vizat Programul de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana. Am reusit obtinerea de fonduri guvernamentale pentru Festivalul H. Darclee, editia 2005. Am obtinut, prin lobby pe linga membrii Guvernului, suplimentarea fondurilor guvernamentale pentru:
transportul public de persoane brailean, programul de reabilitare a scolilor din Judetul Braila, dotarea scolilor din Judetul Braila".

Discutii si iar discutii.....

Si deputatul PLD Gabriel Sandu sustine ca in cei doi ani care au trecut din mandatul de parlamentar a facut ceva lucruri bune pentru Braila. Mai precis, in 2005 acesta declara ca a reusit sa obtina fonduri pentru constructia de locuinte de tip ANL pentru anul 2006, pentru municipiul nostru, ca a facut niste demersuri la Ministerul de Finante, pentru a fi trecute din patrimoniul acestui minister in patrimoniul Primariei Braila, 3 camine de nefamilisti care erau sechestrate. De asemenea, spunea ca a mai facut si demersuri oficiale catre Ministerul Administratiei si Internelor pentru clarificarea situatiei celor 1.000 de ha, si pentru rezolvarea iluminatului din scolile din judet, sau pentru alimentarea cu gaze in localitatile care nu au inca o asemenea utilitate. In ce priveste mult trimbitata "Lege a Brailei", care a stat la baza campaniei electorale a liberalului, daca in 2005 Sandu era nemultumit ca nu a realizat-o, in 2006 a uitat cu totul de ea. Cum i-a ajutat Sandu pe braileni in 2006? Pai, asa cum singur a declarat, a avut diferite discutii si interpelari pe teme ca infrastructura judetului, turismul, starea diferitor societati comerciale importante pentru ecomomia judetului, problemele legate de cartierul Siret si portul mineralier, criminalitatea, starea locativa. Poate in curind vom afla si ce finalitate au avut toate aceste discutii....

A evoluat din punct de vedere profesional, cit despre promisiuni....

In fine, deputatul PSD Mihai Tudose, desi nemultumit de faptul reclamat si de alti colegi de ai sai, ca parlamentarii de Braila nu fac echipa la Bucuresti, considera ca si-a facut datoria in Parlament. In 2005 acesta declara ca ii pare rau ca nu i-a putut ajuta pe toti cei care au venit in audienta la el, dar ca a avut pina acum 114 luari de cuvint si a avut saptaminal 2 sedinte de Camera pe care le-a condus. "Asta pe linga diversele proiecte de legi in care ma implic". In ceea ce priveste legea privind educarea tinerilor parinti,
pentru evitarea violentei impotriva copiilor, despre care a vorbit in 2004 in campania electorala, si care se dorea o premiera in legislatia europena, deputatul nu a mai amintit nimic. Acesta este insa de-a dreptul multumit de realizarile sale din primii doi ani de mandat, desi acestea sint mai mult in plan profesional si nu ii incalzesc pe braileni cu multe. Este drept ca a elaborat, singur sau impreuna cu alti parlamentari, si citeva initiative legislative, cu domenii de legiferare diferite, dar acestea nu s-au referit strict la judetul nostru. Cel putin Tudose recunoaste ca in acesti doi ani nu a fost atit cit ar fi trebuit si prin judet, si ca a acordat mai mult audiente in municipiu.

Deputatul PRM a fost inexistent

Pe deputata PRM Daniela Buruiana nu am putut sa o contactam nici in 2005 si nici in 2006 pentru a ne povesti ce anume a facut pentru Braila, dar cum aceasta nici macar nu s-a obosit sa viziteze din cind in cind judetul pe care il reprezinta, consideram ca raspunsul se subintelege.

Cu ce s-a ales Braila

In concluzie, mia de hectare este tot a galatenilor, redeventa din Insula Mare n-a ajuns la Braila, in Insula Mica nu se face turism la capul gol, marile societati brailene se tirasc, bani la buget primim din ce le scapa altor judete printre degete si atunci spunem ca ne-a pus Dumnezeu mina in cap, administratia centrala se uita crucis cind aude de Braila, la fel si investitorii, podul peste Dunare si aeroportul se tot "construiesc" de citiva ani, autoritatile trebuie sa se milogeasca pentru a primi bani pentru locuinte sociale.... Dar mai sint inca doi ani de mandat, nu? Iar la viitoarele alegeri, acesti parlamentari s-ar putea sa ne ceara din nou votul. Si votul s-ar putea sa fie uninominal.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro