Mergi la conţinutul principal

Ce au învăţat partidele? Pare că nimic

Şi, de ce să n-o spun, din punct de vedere juridic, legal şi chiar politic cei din Parlament au mai multă legitimitate formală decât am eu, pentru că oamenii aceia au fost aleşi, eu nu am fost ales. Însă legitimitatea mea mai izvorăşte tocmai din faptul că eu am primit un vot în Parlament pentru a putea să-mi fac treaba". Şi tot premierul îşi exprimă o speranţă: „Clasa politică are nevoie de reformă şi cred că partidele politice au înţeles acest lucru".
Nu, n-au înţeles nimic. Sau nu vor să înţeleagă. De exemplu, Tăriceanu, care declara zilele trecute că: „Tehnocraţia ucide democraţia". Nu, politicieni toxici precum el şi alţii asemenea lui, care consideră că parlamentarii nu trebuie să răspundă în faţa Justiţiei, precum ceilalţi muritori, ucid democraţia. Mesajul „străzii" - de fapt a milioane de tineri (şi nu numai), oameni activi, care-şi plătesc taxele către stat pentru a-şi da cu părerea unul ca Tăriceanu - a fost foarte clar: curăţenie generală la nivelul clasei politice. Eliminarea corupţilor, suspecţilor de corupţie, a compromişilor, a celor care au condus ţara asta dezastruos în ultimii 26 de ani. Te-ai fi aşteptat, astfel, ca primul lucru pe care îl fac partidele politice să fie „ejectarea" tuturor membrilor săi cu dosare penale - mai ales a parlamentarilor aflaţi în această situaţie, dar nu numai. Ar fi fost, poate, un prim pas spre o minimă decenţă în politică. Un start al curăţeniei în propriile ogrăzi. A făcut PSD asta? Aiurea! Ar fi fost chiar incredibil, în contextul în care însuşi preşedintele de partid este un condamnat. A făcut PNL asta? Nici gând! A făcut PMP aşa ceva? UNPR? ALDE? Alţii? Nu, nimeni!
Săptămâna trecută s-a solicitat din nou Parlamentului, de către DNA, aprobarea cererii de încuviinţare a posibilei reţineri şi arestări a senatorului PSD Dan Şova. Ce-a făcut Parlamentul? A decis să discute cererea abia miercurea viitoare, după minivacanţa de 1 Decembrie. Iar Tăriceanu a anunţat zilele trecute că partidul său va lua o decizie mai târziu. Până şi Dragnea a fost mai deschis ideii, spunând că PSD va vota pentru ridicarea imunităţii, dar „cu părere de rău". De ce cu părere de rău, şi nu pur şi simplu? Pentru că, votul fiind secret, s-ar putea ca „părerea de rău" să se transforme pentru parlamentarii PSD într-un NU, mai ales că nu-i va şti nimeni.
Ridicarea imunităţii lui Şova va fi un test de bună credinţă pentru actualul Parlament, dar nu cred că parlamentarii îşi bat prea mult capul cu asta. În definitiv, ei ştiu foarte bine ceea ce premierul Cioloş a ţinut să ne reamintească şi nouă, ăstora mai visători: „Orice am spune despre ei, cei care sunt în Parlament sunt aleşi de noi, sunt aleşi de români, nu de alţii". Şi, cum românii au votat în 2012 probabil cel mai penal parlament din ultimii 25 de ani, de ce n-ar face-o şi în 2016? Pe asta se bazează cei mai mulţi dintre actualii aleşi. Rămâne doar să le arătăm că se înşală.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro