Mergi la conţinutul principal

Ce aduce nou Codul Fiscal pentru 2007

Codul Fiscal ce va fi aplicat din 2007 a fost adoptat de Parlament si urmeaza sa fie promulgat de Presedintie. Noile reglementari incurajeaza, in special, microfirmele si dezvoltarea bursei. Impozitele pe locuintele cu suprafete mari vor creste, asa cum vor creste si taxele pentru cumpararea unui autoturism nou sau second hand.
Din 2007, impozitul pe venitul microintreprinderilor va fi redus de la 3%, cit este in prezent, la 2%. Impozitul va creste insa cu cite 0,5% in 2008 si 2009. Microfirmele care, in cursul unui an fiscal, realizeaza o cifra de afaceri mai mare de 100.000 de euro vor plati in schimb impozit pe profit.
Impozitarea cistigurilor din actiuni va ramine si anul viitor 1% pentru titlurile detinute mai mult de un an. In schimb, pentru cistigurile din actiunile detinute sub un an se va plati un impozit de 16%. Cistigurile din depozitele bancare vor fi, in continuare, impozitate tot cu 16%, asa cum s-a intamplat si in acest an.
O modificare importanta pe care Codul Fiscal o aduce de anul viitor este taxarea autovehiculelor noi si second hand. Taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule se aplica o singura data, cu ocazia primei inmatriculari in Romania.
Valoarea acestei taxe depinde de capacitatea cilindrica a motorului, de normele europene de poluare pe care le respecta masina si de vechimea acesteia.
Masinile sint impartite in cinci grupe, in functie de capacitatea cilindrica: pina la 1.600 de cmc, intre 1.601 si 2.000 cmc, intre 2.001 si 2.500 cmc, intre 2.501 si 3.000 cmc si peste 3.000 cmc.
Pentru un autoturism nou Dacia Logan, echipat cu motor de 1.600 de cmc se va plati, anul viitor, o taxa de 612 euro, avind in vedere ca masina are un motor ce respecta norma Euro 3. Daca pina atunci masina va fi echipata cu un motor Euro 4, taxa scade pina la 183 de euro.
Valoarea taxei creste cu cit vechimea masinii sau capacitatea cilindrica sint mai mari. De exemplu, pentru un Opel Astra cu motor de 1.800 cmc, avind o vechime de 4 ani, taxa va fi de 1.689 euro.
Masura a fost introdusa in Codul Fiscal pentru a descuraja importul de masini vechi si poluante.
Tot de anul viitor vor creste si impozitele pe cladiri si terenuri. Impozitul pe cladiri se calculeaza ca si pina acum prin aplicarea cotei de impozitare de 0,1% la valoarea impozabila a imobilului.
Baza de calcul se determina prin inmultirea suprafetei construite, exprimata in metri patrati, cu valoarea impozabila corespunzatoare tipului constructiei. Ulterior, se face o ajustare in functie de rangul localitatii si de zona in care este amplasata cladirea, prin inmultirea cu un coeficient de corectie.
Noile prevederi ale Codului Fiscal majoreaza atit valorile pe metru patrat, cit si coeficientii de ajustare in functie de amplasarea cladirii. Valoarea impozabila pentru un metru patrat dintr-o casa cu cadre din beton armat, caramida arsa si utilitati va creste de la 631 lei la 669 lei.
Conform unei prevederi noi, persoanele care detin locuinte cu suprafata mai mare de 150 mp vor plati un impozit mai mare cu 5% pentru fiecare 50 de mp in plus. Cladirile mai vechi de 50 de ani vor beneficia de o reducere cu 20% a valorii impozabile, in timp ce pentru imobilele cu o vechime cuprinsa intre 30 si 50 de ani se aplica o reducere de 10%.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro